Cum obtii autorizatie de constructie

Cum obtii autorizatie de constructie

Autorizatia de construire/constructie reprezinta actul care ofera cetatenilor dreptul de a construi, precum si de a consolida sau repara o constructie, deja, existenta. Actul este eliberat de primarie in baza unui dosar ce cuprinde o serie de avize si acorduri.

Conform Legii nr. 50/1991, lucrarile de constructii sunt permise doar pe baza unei autorizatii de construire. Aceasta se emite la solicitarea detinatorului titlului de proprietate asupra unui imobil (teren si/sau constructii), cu respectarea prevederilor documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism. Pentru a obtine autorizatia de construire, solicitantul va depune o cerere la primaria pe raza careia se afla terenul unde urmeaza sa se realizeze constructia. In acelasi timp, solicitantul va depune si o documentatie ce trebuie sa cuprinda urmatoarele:

1. certificatul de urbanism;

2. dovada titlului asupra terenului si/sau constructiilor sau, dupa caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi si extrasul de carte funciara de informare actualizat la zi, in cazul in care legea nu dispune altfel;

3. proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii;

4. avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism;

5. dovada privind achitarea taxelor legale.

Cat costa autorizatia de constructie?

Conform actului normativ(Cod Fiscal, art 267), taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism in mediul urban se stabileste in functie de suprafata pentru care se elibereaza certificatul , dupa cum urmeaza:

a. pana la 150 m2 inclusiv - 4/5 lei;

b. intre 151 si 250 m2 inclusiv -5/6 lei;

c. intre 251 si 500 m2 inclusiv - 6/8 lei;

d. intre 501 si 750 m2 inclusiv - 8/10 lei;

e. intre 751 si 1 000 m2 inclusiv - 10/12 lei;

f. peste 1 000 m2 - 12 + 0,01 lei/m2 pentru fiecare m2 care depaseste 1 000 m2.

Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zona rurala va fi egala cu 50% din taxa stabilita pentru mediul urban.

Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de constructie pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.

Autorizatia de constructie este valabila cel mult 12 luni de la momentul eliberarii, perioada in care solicitantul are obligatia de a incepe lucrarile.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Designul interior nu reprezinta doar o chestiune de estetica, ci si de sanatate si bunastare. Azi, iti...
Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...
Esti proprietar de casa? Atunci stii deja ca resposabilitatile sunt mult mai mari decat ale unui chirias....