Boboteaza - Botezul Mantuitorului. Ce e bine sa faci de aceasta mare sarbatoare

Boboteaza - Botezul Mantuitorului. Ce e bine sa faci de aceasta mare sarbatoare

Boboteaza, Epifania sau botezul Mantuitorului Iisus Hristos este sarbatorita an de an pe data de 6 ianuarie. In aceasta zi, se incheie ciclul de 12 zile al sarbatorilor de iarna, inceput in ajunul Craciunului.

Semnificatia sarbatorii de Boboteaza. Pentru ortodocsi, aceasta zi inseamna botezul Mantuitorului in raul Iordan, interpretata ca prima Sa iesire in public. La catolici, Boboteaza presupune vizita magilor la nasterea Lui.

Ioan Botezatorul  a propovaduit venirea Mantuitorului, conform Bibbliei. El a fost cel care a anuntat, de fapt, venirea Lui si a indemnat iudeii la pocainta. Sfantul Ioan a fost considerat proroc si locuitorii din Ierusalim L-au urmat pentru a fi botezati de El in raul Iordan. Iisus a fost botezat de Ioan. La iesirea din rau, cerurile s-au deschis si Dumnezeu a trimis duhul Sfant pe pamant infatisat ca un porumbel.

Traditii si superstitii de Boboteaza:

- preotul ortodocs face agheasma apa sfintita si boteaza apele, oamenii, animalele si casele.

- preotul arunca in apa rece a unui rau (sau a marii) o cruce de lemn, iar flacaii sar in apa pentru a o aduce inapoi. Cei care se arunca in apa, in aceasta zi, se vindeca de orice boala.

Pagina 1/3

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Schimbarea orei nu e pe placul nimanui. Corpul uman reactioneaza greu la astfel de modificari si macar...
Ziua Indragostitilor este sarbatorita, in fiecare an, pe 14 februarie. Este momentul in care indragostiti din lumea...
Liceenii intra in febra Bacalaureatului! Prima sesiune a examenului national de Bacalaureat 2018 incepe, luni, 12 februarie,...