Semnificatia sarbatorii de Boboteaza. Pentru ortodocsi, aceasta zi inseamna botezul Mantuitorului in raul Iordan, interpretata ca prima Sa iesire in public. La catolici, Boboteaza presupune vizita magilor la nasterea Lui.
Ioan Botezatorul a propovaduit venirea Mantuitorului, conform Bibbliei. El a fost cel care a anuntat, de fapt, venirea Lui si a indemnat iudeii la pocainta. Sfantul Ioan a fost considerat proroc si locuitorii din Ierusalim L-au urmat pentru a fi botezati de El in raul Iordan. Iisus a fost botezat de Ioan. La iesirea din rau, cerurile s-au deschis si Dumnezeu a trimis duhul Sfant pe pamant infatisat ca un porumbel.
Traditii si superstitii de Boboteaza:
- preotul ortodocs face agheasma apa sfintita si boteaza apele, oamenii, animalele si casele.
- preotul arunca in apa rece a unui rau (sau a marii) o cruce de lemn, iar flacaii sar in apa pentru a o aduce inapoi. Cei care se arunca in apa, in aceasta zi, se vindeca de orice boala.
- credinciosii pregatesc doua painici(mare si mica) pentru venirea preotului. Dupa ce acestea sunt slujite, cea mare se da preotului, iar cea mica se da vitelor pentru a fi ferite de boala tot anul.
- in momentul in care preotul vine cu Boboteaza, se arunca boabe de porumb inaintea lui pentru a avea noroc de bani tot anul si pentru ca gainile sa faca oua.
- fetele cred ca daca vor calca in urma preotului care a colindat satul in aceasta zi, se vor marita.
- se boteaza semintele cu agheasma, pentru a avea recolta bogata.
- se mananca piftie si grau fiert si se bea vin rosu.
- femeile care nu au copii si isi doresc trebuie sa faca o painica la care folosesc apa sfintita in ziua de Boboteaza si o mananca impreuna cu sotii lor pentru a ramane insarcinate.
- daca o fata cade in ziua de Boboteaza, in acel an se va marita.
- nu se spala rufe in ziua de Boboteaza, nici dupa aceea o saptamana, pentru ca familia poate sa atraga boli.
- copii inconjoara casele de clopotei, pentru a indeparta serpii din curti.