Ce este concediul sabatic si cum poti sa beneficiezi de el

Ce este concediul sabatic si cum poti sa beneficiezi de el

Concediu sabatic sau an sabatic. Cu siguranta, ai auzit macar o data in viata despre acest concept. In Occident, el e foarte dezvoltat. Dar sa incepem cu inceputul. Ce este un an sabatic? Pe scurt, un concediu prelungit(poate fi chiar si de un an) de odihna, refacere, studii sau perfectionare. Asadar, anul sabatic este o necesitate pentru omul modern.

Concediu sabatic, remediu impotriva burnout-ului. In caz ca nu sunteti familiarizati cu termenul burnout, va spunem ca este vorba despre un sindrom ce presupune o stare de epuizare fizica, mentala si emotionala. Ea apare, cu predilectie, pe fondul de stres; iar locul de munca , de multe ori, perpetueaza stresul. Asadar, angajatii pot cere acest concediu sabatic. Nu, insa, in orice situatie.

Iata ce conditii trebuie sa indeplineasca un angajat pentru a beneficia de concediul sabatic:

- sa aiba o vechime de macar 5-10 ani in companie;

- sa fie important in respectiva companie(indispensabil, eventual);

- sa nu mai fi primit un concediu sabatic in ultimii 10 ani;

- sa aiba motive clare.

Concediul sabatic in Romania. Acest concept nu este foarte dezvoltat in societatea romaneasca. Nici macar prin lege nu e reglementat, cu exceptia invatamantului. Legea educatiei nationale nr 1/2001 spune, in articolul 288, alineatul 5, ca pe durata concediului sabatic, angajatul beneficiaza de un salariu de baza, aprobat de senatul universitar si nu isi va pierde calitatea de titular. Deobicei, anul sabatic universitar se ia pentru cercetare. Doar profesorii foarte valorosi obtin, insa, un astfel de concediu!

Concediul sabatic in mediul privat de la noi nu e reglementat. Se poate acorda, in schimb, concediu fara plata pe anumite perioade mai mari, insa doar in anumite conditii. Totusi, in functie de companie si de regulamentul intern al acesteia, poti obtine o forma de an sabatic. Vei formula in scris cererea. Artcolul 153 din codul muncii te protejeaza, Conform acestuia, un salariat poate beneficia de concediu fara plata pentru a-si rezolva probleme personale. In general, concediul fara plata prelungit este neplatit. Exceptia? Concediul de perfectionare in beneficiul angajatorului. Remunerarea se va face conform articolului 154 din Codul Muncii.

Concluzii pe scurt:

- concediul sabatic poate avea maximum 1 an;

- concediul sabatic se ia in Romania, oficial, doar in invatamantul universitar si doar in anumite conditii;

- in mediul privat, poti obtine un concediu fara plata prelungit(o forma de an sabatic) doar daca esti esential in companie;

- concendiul sabatic este platit doar daca angajatorul se perfectioneaza in beneficiul angajatorului.

Citeste si: Cum sa ai un CONCEDIU PERFECT. 10 TRUCURI de pus in practica pe PLAJA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa te stabilesti in Franta? Daca da, ia in calcul foarte serios dobandirea cetateniei franceze. Exista...
Japonia este o tara straveche cu o istorie foarte interesanta. Este, de asemenea, un lider mondial in...
Vrei sa devii cetatean irlandez? Daca da, afla ca este posibil destul de usor. Trebuie doar sa...