Cum sa obtii pasaportul in 2021

Cum sa obtii pasaportul in 2021

Romanii pot calatori in spatiul european pe baza actului de identitate! Pentru alte state aflate in afara UE, cum a devenit de curand Marea Britanie, va fi necesar pasaportul. Iata tot ce trebuie sa stii despre obtinerea pasaportului in 2021.

Cum poti calatori in Marea Britanie. Regatul Unit a iesit oficial din UE, asa ca vei avea nevoie de pasaport pentru a merge in aceasta zona a lumii. Totusi, poti calatori cu buletinul in UK pana pe 30 septembrie 2021, cand pasaportul va deveni obligatoriu!

Pasaport 2021. Acte necesare:

- cartea de identitate in original;

- chitanta care face dovada achitarii taxei pentru pasaport;

- pasaportul anterior, in cazul in care exista.

Pasaport 2021. Acte necesare pentru copii:

- certificat de nastere in original;

- actele de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti ori al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite (in original);

- chitanta care face dovada achitarii taxei pentru pasaport, completata pe numele minorului;

- pasaportul anterior, in cazul in care exista;

- cerere pentru eliberarea pasaportului formulata de ambii parinti. Daca e formulata doar de unul dintre ei, aceasta trebuie insotita si de o procura de imputernicire din partea celuilalt parinte.

Taxe pasaport 2021:

- pasaport simplu electronic. 258 lei pentru persoanele cu varsta de peste 12 ani si 234 lei pentru minorii cu varsta de sub 12 ani.

- pasaport simplu temporar. Taxa unica in valoare de 96 lei.

Pasaport 2021. Unde se pot plati taxele? Taxa pentru eliberarea pasaportului poate fi achitata la casieriile unitatilor CEC Bank, la statiile de plata Selfpay ale CEC Bank sau online prin platforma de plati virtuale ghiseul.ro.

Valabilitate pasaport:

- simplu electronic. Maximum 10 ani, pentru persoanele varsta de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu varsta de pana in 12 ani. Termenul de eliberare pentru pasaportul simplu electronic este de 15 zile.

- simplu temporar. Maximum un an. De retinut ca in anumite state nu se poate calatori cu pasaportul temporar! Termenul de eliberare pentru pasaportul simplu este de cateva ore, dar eliberarea poate dura pana la 3 zile.

Pasaport 2021. Programare depunere acte. Poti face asta virtual, rapid, pe platforma epasapoarte.ro. Programarile se respecta, deci ai grija sa nu ai intarzieri si sa ai dosarul complet. Daca nu te vei vei prezenta la data si ora la care ai fost programat/a, nu ai toate actele necesare, nu ai achitat taxa de pasaport sau datele de identificare sunt diferite de cele inscrise in formularul de programare, anularea va fi programata!Mai trebuie sa stii ca programarea e gratuita si ca nu se fac programari pentru ridicarea pasapoartelor si nu se vor face programari prin e-mail, fax sau prin telefon.

Citeste si: 193 state, pasapoarte in doar 4 culori! Vezi explicatia

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa faci o calatorie in afara UE si ai nevoie de pasaport electronic? Daca nu ai...
Conform noii legi, copiii, indiferent de varsta, au nevoie de pasaport pentru a putea calatori in afara...
E perioada vacantelor, cand multi dintre romani aleg destinatii departe de patria mama. Daca vrei sa calatoresti...