193 state, pasapoarte in doar 4 culori! Vezi explicatia

193 state, pasapoarte in doar 4 culori! Vezi explicatia

Doar 4 culori primare se afla pe pasapoartele din intreaga lume! Fiecare tara a ales cromatica acestui act din motive istorice sau traditionale.

1. Pasaport rosu. Este cel mai intalnit pasaport din lume. Rosul e folosit, in general, in tarile cu fost sau actual regim comunist: Slovenia, China, Serbia, Rusia, Letonia, Romania, Polonia, si Georgia. Tarile membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Croatiei, utilizeaza, de asemenea, pasapoarte visinii sau in alte nuante de rosu. Statele interesate de aderarea la UE, cum ar fi Turcia, Macedonia si Albania, au trecut la rosu, in urma cu cativa ani. Comunitatea Andina a Natiunilor(Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru) foloseste, de asemenea, pasapoarte visinii.

2. Pasaport albastru. A doua cea mai raspandita culoare de pe pasapoartele lumii. Albastrul simbolizeaza lumea noua. 15 tari din zona Caraibe utilizeaza pasapoarte albastre. Mercosur( organizatie internationala din America de Sud, formata din Brazilia, Argentina, Paraguay si Venezuela), de asemenea, foloseste pasaportul albastru. In acest caz, Venezuela reprezinta exceptia: cetatenii acesti tari folosesc pasapoarte rosii. SUA a trecut la pasapoartele albastre in 1976.

3. Pasaport verde. Cele mai multe state musulmane detin pasapoarte in nuante de verde. Maroc, Arabia Saudita si Pakistan reprezinta doar 3 exemple. Verdele este culoarea preferata a Profetului Mohamed si un simbol al naturii si al vietii. De asemenea, cetatenii mai multor tari din Africa de Vest( Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildes, Senegal) au, la randul lor, documente internationale de calatorie in diferite nuante de verde. in acest caz, culoarea indica faptul ca statele apartin ECOWAS (Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest).

4. Pasaport negru. Cele mai rare pasapoarte sunt cele negre. Acestea pot fi gasite in randul cetatenilor din unele tari africane, precum Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo si Malawi. Cetatenii din Noua Zeelanda au, de asemenea, un asemenea pasaport, deoarece negru este culoarea nationala a tarii.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Romanii pot calatori in spatiul european pe baza actului de identitate! Pentru alte state aflate in afara...
E perioada vacantelor, cand multi dintre romani aleg destinatii departe de patria mama. Daca vrei sa calatoresti...
Cetatenii romani din tara si din strainatate isi aleg presedintele duminica, 2 noiembrie. Fie ca locuiti in...