Cum sa pastrezi numele dupa divort

Cum sa pastrezi numele dupa divort

Ai divortat, dar doresti sa pastrezi numele de familie? Exista aceasta posibilitate, dar DOAR in anumite conditii. Despre acestea in materialul de mai jos.

Pastrarea numelui de familie dupa divort este posibila. Aceasta optiune este reglementata prin intermediul articolului 383, alineatele 1 si 2 din Codul Civil:

- art 383, alin 1, Cod Civil - la desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. Instanta ia act de aceasta intelegere prin hotararea de divort.

- art 383, alin 2, Cod Civil - pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei.

Numele de familie nu va fi pastrat dupa divort daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea(art 383, alin 3, Cod Civil ). Practic, fiecare dintre fostii soti va purta numele dinaintea casatoriei.

Citeste si: Ce acte sunt necesare pentru intentarea procedurii de divort ?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Rata divorturilor a crescut semnificativ la nivel global, incepand cu 1970. Acest fenomen destul de galopant i-a...
Esti casatorit/a in afara granitelor tarii si vrei divortul? Normele de legislatie dunt diferite de la o...
Infidelitatea este una dintre marile probleme ale casniciilor. Conform unui sondaj recent, nu mai putin de 2,2%...