Cum se calculeaza pensia?

 Cum se calculeaza pensia?

Suma de bani primita de la stat o data cu incetarea activitatii in munca este o grija pentru viitorii pensionari.

Cei care nu stiu sa isi calculeze banii pe care urmeaza sa ii incaseze in momentul pensionarii pot vedea chiar acum ce metoda folosesc specialistii de la Casa de Pensii pentru a afla valoarea pensiei lor.

Astfel, pentru a afla cum se calculeaza pensiile in Romania, este bine de stiut ca in prezent valoarea punctului de pensie este de 871.70 RON, iar cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in sistemul public de pensii se corecteaza cu raportul dintre contributia datorata la sistemul public de pensii si contributia prevazuta de lege pentru conditii normale de lucru.

Cei care vor sa isi calculeze singuri pensia o pot face folosind programul gratuit de pe site-ul Lapensie.com.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Noua lege a pensiei a fost publicata in Monitorul Oficial si se asteapta intrarea sa in vigoare!...
Esti salariat in Romania? Vrei sa afli, in orice moment, ce vechime ai acumulat pentru pensia de...
Platesti pensie privata obligatorie si nu stii cati banuti s-au strans in cont? Iti explicam tot ce...