Pensie

Lista articolelor despre pensie pe AflaCum.ro

Articole despre pensie

Citeste cele mai noi articole despre pensie publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre pensie, pe AflaCum.ro!

Noua lege a pensiei a fost publicata in Monitorul Oficial si se asteapta intrarea sa in vigoare! Cel mai probabil se va intampla in septembrie anul acesta. Asta inseamna ca pensionarii din Romania vor primii pensiile marite. Cu cat si pe ce baza? Iti spunem in articolul de mai jos.

Noua lege a pensiei. Vechimea conteaza mai mult!

- recalcularea pensiei se va face in functie de anii lucrati(intre 25 si 40);

Esti salariat in Romania? Vrei sa afli, in orice moment, ce vechime ai acumulat pentru pensia de stat? Poti afla foarte usor folosind internetul! Iata despre ce este vorba, pas cu pas.

Pensie. Cum sa afli online ce vechime ai acumulat:

- acceseaza site-ul Casei Nationale de Pensii Publice, cnpp.ro;

Platesti pensie privata obligatorie si nu stii cati banuti s-au strans in cont? Iti explicam tot ce trebuie sa stii despre pilonul II de pensii in cele ce urmeaza.

Cine plateste pilonul II de pensii. Este obligatoriu pana la 35 ani si optional intre 35-45 ani.

Ce valoare are contributia la pilonul II de pensii? Contributia lunara pentru pensia privata obligatorie este de 3,75 puncte procentuale din constributiile pentru asigurari sociale (CAS).

Pilonul II de pensii este acela in care peste 7 milioane de romani contribuie. Vorbim despre sistemul de pensii private obligatorii. Nu toti stiu la ce fond contribuie sau cat au acumulat, pana la acest moment! Asadar, astazi, iti aratam cum sa afli la ce administrator ai fost repartizat si cati bani ai in cont.

Cine contribuie la pilonul II de pensii? Contributia in valoare de 3,75 puncte procentuale din constributiile pentru asigurari sociale (CAS) sunt obligatorii pentru persoanele de pana la 35 ani si optionale pentru cele cu varsta intre 35-45 ani.

Unde contribui? Esti angajat si ai sub 35 ani? Poti semna un act de aderare la unul dintre fondurile de pensie privata obligatorie. Acestea sunt: Fondul NN, Fondul AZT Viitorul Tau, Fondul Metropolitan Life, Fondul Vital, Fondul Aripi, Fondul BCR, Fondul BRD.

Sistemul de pensii din Romania era structurat, pana acum, pe 3 piloni: pilonul I - sistemul public de pensii, pilonul II - fondurile de pensii administrate privat, pilonul III - pensiile facultative.

Prin decizie de Guvern, pilonul II va disparea, iar banii vor fi reintorsi la cei care au cotizat. Acestia vor avea posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurarilor sociale(pilonul I) sau pentru pilonul III de pensii. Practic, vor putea opta intre stat si privat. Pana acum, exista obligativitate si in ceea ce potriveste pensia privata.

Iata cateva informatii utile despre pilonul III de pensii:

Suma de bani primita de la stat o data cu incetarea activitatii in munca este o grija pentru viitorii pensionari.

Cei care nu stiu sa isi calculeze banii pe care urmeaza sa ii incaseze in momentul pensionarii pot vedea chiar acum ce metoda folosesc specialistii de la Casa de Pensii pentru a afla valoarea pensiei lor.

Astfel, pentru a afla cum se calculeaza pensiile in Romania, este bine de stiut ca in prezent valoarea punctului de pensie este de 871.70 RON, iar cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa