Pilonul III de PENSII. Ce este si cum te inscrii

Pilonul III de PENSII. Ce este si cum te inscrii

Sistemul de pensii din Romania era structurat, pana acum, pe 3 piloni: pilonul I - sistemul public de pensii, pilonul II - fondurile de pensii administrate privat, pilonul III - pensiile facultative.

Prin decizie de Guvern, pilonul II va disparea, iar banii vor fi reintorsi la cei care au cotizat. Acestia vor avea posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurarilor sociale(pilonul I) sau pentru pilonul III de pensii. Practic, vor putea opta intre stat si privat. Pana acum, exista obligativitate si in ceea ce potriveste pensia privata.

Iata cateva informatii utile despre pilonul III de pensii:

1. Acest pilon este facultativ si nu obligatoriu asa cum era defunctul, de pe acum, pilon II.

2. Contributia se colecteaza din salariul brut al asiguratului. In cazul pilonului II, se colecta din contributia individuala de CAS.

3. Contributia este deductibila din salariul brut, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro(aproximativ 1800 lei) intr-un an fiscal. Practic, contributia lunara maxima pe pilonul III s-ar situa undeva la 150 lei.

4. Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative a unui angajator proportional cu cota acestuia de participare este deductibila, la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand, pentru fiecare participant, echivalentul in lei a 400 de euro intr-un an fiscal.

5. Sistemul de pensii facultative administrate privat este reglementat prin Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative.

Concluzie. Persoanele care au participat la pilonul II de pensii vor primi cotizatia inapoi si vor avea posibilitatea sa se inscrie in pilonul I sau in pilonul III. Pe scurt, vor putea sa aleaga intre stat si privat.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Noua lege a pensiei a fost publicata in Monitorul Oficial si se asteapta intrarea sa in vigoare!...
Esti salariat in Romania? Vrei sa afli, in orice moment, ce vechime ai acumulat pentru pensia de...
Platesti pensie privata obligatorie si nu stii cati banuti s-au strans in cont? Iti explicam tot ce...