Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe

Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit de intreaga suflare ortodoxa pe 23 aprilie, in fiecare an. In popor, acest sfant este cunoscut sub numele de San-George. Sfantul Gheorghe este zeul vegetatiei, protector al naturii inverzite, dar si al oilor si vitelor. De aceasta sarbatoare se leaga anumite traditii si obiceiuri pe care multi romani credinciosi le respecta cu sfintenie. 

Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe:

- ramurile verzi. In aceasta zi de sarbatoare, romanii au la usa/poarta ramuri verzi, care au rolul de a proteja animalele si recolta de fortele raului. Aceste ramurele sunt puse in stalpii casportilor si caselor de stalpul familie, adica de un barbat. Pe vremuri, ramurile erau pastrate tot anul pentru a fi folosite ca leacuri impotriva bolilor. In alte zone, ramurile erau date drept hrana animalelor. Astfel, acestea erau protejate de cele malefice.

- primul cantec al broastelor. Tot in popor se crede ca intre San-George si Samedru (Sfantul Dumitru) exista o intelegere cosmica. Atunci cand broastele canta pentru prima oara, San-George ia cheile de la Samedru pentru a deschide drumul naturii catre viata.

- fetele puneau, in dimineata sarbatorii de Sfantul Gheorghe, brazde verzi, impodobite cu coronite, in mijlocul drumului. Daca flacaul iubit ocolea coronitele, fata respectiva se casatoarea in acel an.

- fetele mergeau de dimineata fara sa le vada nimeni in padure si culegeau matraguna sau navalnic. Plantele erau, apoi, asezate in pod/sub streasina. Astfel, ele aduceau petitori bogati.

- femeile casatorite culegeau plante din padure (mulgatoare, untul vacii), pe care le adaugau in hrana vacilor Asfel, acestea dadeau lapte mai bun si mai mult.

- tot de dimineata. flacaii cautau iarba fiarelor, o planta cu puteri care ar sfarama lacatele.

- flacaii si insuratoarea. Tinerii mergeau, in ajun, pe o poienita/dumbrava cu o cofa de apa neinceputa, pe care o ascundeau. La rasaritul soarelui, acestia priveau in cofa cu apa. Daca in vas se afla un fir de iarba, tanarul respectiv se insura cu fata draga. Daca, in schimb, in vas era o floare uscata, flacaul nu se casatorea pana la sfarsitul anului. Cel mai rau semn era pamantul din vas: acesta semnifica moartea feciorului.

- nu se doarme de Sfantul Gheorghe. Cel care o face va fi somnoros tot anul;

- in Ajun sau chiar in ziua de Sfantul Gheorghe, se seamana castravetii;

- oamenii se urzicau, fiind convinsi ca doar asa vor fi mai harnici si mai sanatosi pe parcurusul anului.

Dintre toate traditiile de mai sus, se mai pastreaza, in zonele rurale, obiceiul impodobirii stalpilor de la poarta cu ramuri verzi si semanatul castravetilor.

Citeste si: Traditii si obiceiuri de Paste

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Inaltarea Sfintei Cruci, cea pe care a fost rastignit Iisus, este sarbatorita de crestini ortodocsi in fiecare...
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut si ca Sfantul Dumitru- Izvoratorul de Mir, este considerat patronul pastorilor sau...
Suntem diferiti! Ne nastem asa, dar suntem ajutati si de societatea in care crestem. Pentru ca da,...