Ziua Indragostitilor. Cum a ajuns Valentin patronul celor care se iubesc

Ziua Indragostitilor. Cum a ajuns Valentin patronul celor care se iubesc

Ziua Indragostitilor este sarbatorita, in fiecare an, pe 14 februarie. Este momentul in care indragostiti din lumea intreaga ofera bomboane de ciocolata, flori si cadouri si juraminte de iubire, sarbatorindu-l astfel pe Sfantul Valentin.

Sfantul Valentin - popularitate imensa. Circa 150 milioane de felicitari sunt trimise de Sfantul Valentin. De aceea Ziua Indragostitilor e considerata a doua mare sarbatoare populara dupa Craciun.

Sfantul Valentin- origini. Originea sarbatorii nu e clara. Exista doar legende. Una dintre ele spune ca Valentin a fost preot in Roma, in secolele II-III. Valentin ar fi ajutat tinerii, crestini sau pagani, sa se casatoreasca. In Imperiu, exista credinta conform careia barbatii ar fi fost soldati mult mai buni, daca nu ar fi avut logodnice sau sotii. Astfel, casatortiile erau intezise. Pentru ca sustinea contrariul, Valentin a fost inchis si condamnat la moarte, pe 14 februarie 269. La inchisoare, cel ce avea sa devin sfant s-a indragostit de fiica paznicului. Inainte de moarte, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o De la al tau Valentin. De aici, obiceiul de a trimite mesaje de Ziua Indragostitilor.

O alta legenda sustine ca aceasta zi este sarbatorita la inceputul lunii februarie, deoarece in aceasta perioada avea loc sarbatoarea romana Lupercalia. Evenimentul se desfasura in jurul datei de 15 februarie si cinstea fertilitatea, pe Faunus, zeul roman al agriculturii, dar si pe Romulus si Remus, fondatorii Romei.

La finele secolului al V-lea, in anul 496, papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, cand a fost executat Valentin, sa-i poarte numele si sa fie dedicata suferintei sale.
Sfantul Valentin al Romei a existat , fiind comemorat pe 14 februarie, conform calendarului romano-catolic. Martirul a fost inmormantat intr-un cimitir de pe Via Flaminia, in zona de nord a Romei. Tot atunci a fost inaltata si o biserica.

Valentin apare in diverse legende. In toate este figura eroica, devenind in Evul Mediu unul dintre cei mai populari sfinti in zona anglo-saxona. In aceeasi perioada, exista credinta ca 14 februarie este ziua in care un nou anotimp isi face simtita prezenta, natura revenind la viata si incepand sezonul in care pasarile isi cautau perechea. Aceasta credinta s-a suprapus peste Ziua Sfantului Valentin, care a devenit sfantul patron al indragostitilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ziua indragostitilor este una speciala pentru multe cupluri de pe intreg mapamondul. Daca vrei sa faci o...
Ziua Indragostitilor te-a prins singura? Nu dispera si alunga depresia! Te poti bucura de aceasta zi speciala...
Vrei ca iubitul tau sa nu uite niciodata Ziua Indragostitilor? Surprinde-l cu o cina romantica. Meniul pe...