Actonel Combi D 35 mg + 500 mg/400 UI, comprimate filmate

Actonel Combi este un medicament folosit in tratarea osteoporozei in cazul femeilor ajunse la menopauza.

Indicatii: Tratamentul osteoporozei post-menopauza, pentru a reduce riscul de fracturi vertebrale.

COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Actonel Combi D este format din comprimate Actonel 35 mg (comprimatele portocaliu-deschis) si comprimate calciu/vitamina D3 (comprimatele albe).

Comprimate portocaliu-deschis

Fiecare comprimat filmat confine risedronat sodic 35 mg (echivalent cu acid risedronic 32,5 mg). Comprimate albe

Fiecare comprimat filmat confine carbonat de calciu 1250 mg, echivalent cu calciu 500 mg si colecalciferol (vitamina D3) 10 micrograme (400 UI).

Excipienti: Fiecare comprimat portocaliu-deschis confine lactoza. Fiecare comprimat alb confine zahar.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat.

Comprimatul care contine risedronat sodic:

Comprimat filmat oval, de culoare portocaliu-deschis, marcat cu "RSN" pe o fafa si cu "35 mg" pe cealalta fafa.

Comprimatul care confine calciu/vitamina D3:

Comprimat filmat in forma de capsula, de culoare alba, marcat cu "CA+D3" pe o fafa si nemarcat pe cealalta fafa.

DATE CLINICE

Indicatii terapeutice

Tratamentul osteoporozei post-menopauza, pentru a reduce riscul de fracturi vertebrale.

Tratamentul osteoporozei post-menopauza constituite, pentru a reduce riscul de fracturi de sold. 

Actonel Combi D este destinat utilizarii numai la pacientele evaluate, pentru care cantitatea de calciu si vitamina D3, inclusa in acest medicament este considerata ca asigura o suplimentare adecvata.

Doze si mod de administrare

O unitate saptamanala de Actonel Combi D consta intr-un comprimat filmat Actonel 35 mg si 12 comprimate filmate calciu/vitamina D3, ambalate intr-un blister.

La adulti, doza recomandata in prima zi este de un comprimat Actonel de 35 mg, iar in urmatoarele

6 zile de cate un comprimat de calciu/vitamina D3, de doua ori pe zi. Aceasta secvenfa de 7 zile este repetata

in fiecare saptamana, incepand cu comprimatul de Actonel 35 mg.

Actonel 35 mg (comprimatele portocaliu-deschis):

Comprimatul de Actonel 35 mg trebuie administrat oral in aceeasi zi in fiecare saptamana.

Absorbfia risedronatului sodic este influenfata de prezenfa alimentelor, de aceea, pentru a asigura o absorbfie adecvata, pacientele trebuie sa ia comprimatul:

Inainte de micul dejun: cu cel putin 30 de minute inainte de orice aliment, alt medicament sau bautura (exceptand apa plata) din ziua respectiva.

Comprimatul trebuie inghifit intreg si nu trebuie supt sau mestecat. Pentru a favoriza tranzitul comprimatului pana in stomac, comprimatul de Actonel 35 mg trebuie luat in ortostatism cu un pahar cu apa plata (>120 ml). Pacienta nu trebuie sa se aseze in pozifie orizontala timp de 30 de minute dupa administrarea comprimatului (vezi pct. 4.4).

Calciu/vitamina D3 (comprimatele albe):

In fiecare zi trebuie luate doua comprimate de calciu/vitamina D3, unul dimineafa si unul seara, timp de 6 zile pe saptamana, incepand cu ziua urmatoare celei in care este luat comprimatul de Actonel 35 mg. Absorbfia calciului putand fi influenfata de consumul de alimente cu un confinut ridicat de acid oxalic si acid fitic (vezi pct. 4.5), pacientele trebuie sa ia comprimatul la cel putin doua ore dupa consumul unor astfel de alimente.

Comprimatul trebuie inghifit intreg si nu trebuie supt sau mestecat. Comprimatul trebuie luat cu un pahar de apa plata (>120 ml).

In cazul in care se omite comprimatul de Actonel 35 mg, pacientele trebuie instruite sa ia comprimatul de Actonel 35 mg in ziua urmatoare, dimineafa, conform recomandarilor privind administrarea. In aceasta situafie deosebita, pacientele trebuie sa-si ia comprimatul de calciu/vitamina D3 in ziua urmatoare. Pacientele trebuie instruite sa nu ia niciodata comprimatul de Actonel 35 mg si comprimatul de calciu/vitamina D3 in aceeasi zi.

Daca se omite un comprimat de calciu/vitamina D3, pacienta trebuie sfatuita sa continue sa ia un comprimat de calciu/vitamina D3 in fiecare dimineafa si un comprimat in fiecare seara, incepand din ziua in care isj aminteste ca a omis doza. Pacientele trebuie sfatuite sa nu ia trei comprimate calciu/vitamina D3 in aceeasi zi. Orice comprimat ramas in blister la sfarsitul unui ciclul saptamanal trebuie aruncat.

Varstnici: nu este necesara ajustarea dozelor, deoarece biodisponibilitatea, distribufia si eliminarea au fost similare la pacientele varstnice (cu varsta > 60 de ani) comparativ cu persoanele mai tinere. Acest fapt s-a demonstrat si la pacientele in post-menopauza foarte varstnice, de 75 de ani si peste aceasta varsta.

Insuficienta renala: la pacientele cu insuficienta renala usoara si moderata nu este necesara ajustarea dozelor. La pacientele cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei mai mic de 30 ml/min), este contraindicata utilizarea de risedronat sodic si de calciu/vitamina D3 (vezi pct. 4.3 si 5.2).

Contraindicatii

Hipersensibilitate la risedronat sodic, carbonat de calciu, colecalciferol sau la oricare dintre excipienti.

Hipocalcemie (vezi pct 4.4).

Hipercalcemie.

Hipercalciurie.

Afectiuni si/sau situatii (cum este imobilizarea prelungita) asociate cu hipercalcemie si/sau hipercalciurie.

Nefrolitiaza.

Sarcina si alaptare.

Insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 30 ml/min). Hipervitaminoza D.

Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Risedronat sodic:

Alimentele, bauturile (altele decat apa plata) si medicamentele care contin cationi polivalenti (cum sunt calciu, magneziu, fer si aluminiu) pot interfera cu absorbtia risedronatului sodic si nu trebuie administrate in acelasj timp (vezi pct. 4.5). Prin urmare, comprimatul de risedronat sodic (comprimatul portocaliu-deschis) trebuie luat cu cel putin 30 de minute inainte de orice aliment, alt medicament sau bautura din ziua respectiva (vezi pct. 4.2).

Eficacitatea bifosfonatilor in tratamentul osteoporozei post-menopauza este corelata cu prezenta unei densitati minerale osoase (DMO) scazute [scorul T la sold sau coloana vertebrala lombara < -2,5 deviatie standard (DS)] si/sau cu prezenta fracturii prevalente.

Varsta inaintata sau factorii de risc clinici pentru fracturi, prezenti izolat, nu constituie un motiv suficient pentru inceperea tratamentului osteoporozei cu bifosfonati. Dovezile in sprijinul eficacitatii bifosfonatilor, inclusiv a risedronatului sodic, la pacientele foarte varstnice (> 80 de ani) sunt limitate (vezi pct. 5.1).

Bifosfonatii au fost asociati cu esofagite, gastrite, ulcere esofagiene si ulcere gastro-duodenale. De aceea, este necesara prudenta:

- La pacientele cu antecedente de afectiuni esofagiene, care intarzie tranzitul sau golirea esofagiana, de exemplu stenoza sau acalazie.

- La pacientele care nu pot sta in ortostatism cel putin 30 de minute dupa administrarea comprimatului.

- Daca se administreaza risedronat la paciente cu afectiuni esofagiene sau ale tractului gastro-intestinal superior, active sau recente.

Medicii care il prescriu trebuie sa insiste in mod deosebit asupra importantei respectarii recomandarilor privind administrarea si alertarii in cazul aparitiei semnelor sau simptomelor unei posibile reactii esofagiene. Pacientele trebuie instruite sa solicite imediat asistenta medicala daca dezvolta simptome de iritatie esofagiana, cum sunt disfagie, durere la deglutitie, durere retrosternala sau pirozis nou aparut/agravat.

Hipocalcemia trebuie tratata inainte de inceperea tratamentului cu Actonel Combi D. Alte tulburari ale metabolismului osos sau mineral (adica disfunctie paratiroidiana, hipovitaminoza D) trebuie tratate in momentul inceperii terapiei cu Actonel Combi D.

Osteonecroza de maxilar, in general asociata cu o extractie dentara si/sau infectie locala (inclusiv osteomielita), a fost raportata la paciente cu cancer care urmau scheme de tratament care contineau bifosfonati, administrati, in principal, intravenos. Multe dintre aceste paciente urmau, de asemenea, chimioterapie si corticoterapie. Osteonecroza de maxilar a fost raportata si la paciente cu osteoporoza in tratament cu bifosfonati pe cale orala.

La pacientele cu factori de risc concomitenti (de exemplu: cancer, chimioterapie, radioterapie, corticosteroizi, igiena orala deficitara), inaintea inceperii tratamentului cu bifosfonati trebuie luata in considerare o examinare dentara cu masuri preventive stomatologice adecvate.

In timpul tratamentului, aceste paciente trebuie sa evite, daca este posibil, procedurile stomatologice invazive. Pentru pacientele care dezvolta osteonecroza de maxilar in timpul tratamentului cu bifosfonafi, chirurgia dentara poate exacerba afecfiunea. Pentru paciente care necesita proceduri stomatologice, nu exista date disponibile care sa indice daca intreruperea tratamentului cu bifosfonafi scade riscul osteonecrozei de maxilar. Planul de masuri terapeutice pentru fiecare pacienta trebuie sa fie ghidat de judecata clinica a medicului curant in funcfie de evaluarea individuala a raportului beneficiu/risc.

La pacientele cu insuficienta renala usoara spre moderata sau la pacientele cu antecedente de hipercalciurie determinata de cresterea absorbfiei intestinale de calciu sau de etiologie renala, nefrocalcinoza, litiaza renala sau hipofosfatemie, trebuie monitorizate cu regularitate functia renala, valorile calciului si fosfatului seric si urinar.

Acest medicament confine lactoza. Pacientele cu afecfiuni ereditare rare de intoleranfa la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbfie a glucozei-galactozei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Carbonat de calciu/vitamina D3

Vitamina D3 trebuie utilizata cu precaufie la pacientele cu insuficienta renala si trebuie monitorizat efectul asupra valorilor calcemiei si fosfatemiei. Trebuie finut cont de riscul calcificarilor de fesut moale. La pacientele cu insuficienta renala severa, vitamina D sub forma de colecalciferol nu se metabolizeaza normal si trebuie utilizata o alta forma de vitamina D (vezi pct. 4.3).

In timpul tratamentului de lunga durata, trebuie urmarite valorile calcemiei si calciuriei. Funcfia renala trebuie monitorizata prin determinarea creatininei serice. Monitorizarea este importanta mai ales la pacientele varstnice tratate concomitent cu glicozide cardiotonice sau diuretice (vezi pct. 4.5) si la pacientele cu tendinfa crescuta de formare a calculilor. In cazul in care calciuria depaseste 7,5 mmol/24 de ore (300 mg/24 de ore), tratamentul administrate doze mai mici sau tratamentul trebuie oprit. In caz de hipercalcemie sau semne de insuficienta renala, tratamentul cu comprimate de calciu/vitamina D3 trebuie intrerupt.

Trebuie finut cont de doza de vitamina D3 din comprimate atunci cand sunt prescrise alte medicamente care confin vitamina D. Dozele suplimentare de calciu sau vitamina D trebuie administrate sub monitorizare medicala atenta. In astfel de cazuri, este necesar sa se monitorizeze frecvent calcemia si excrefia urinara de calciu.

Comprimatele de calciu/vitamina D3 trebuie utilizate cu atenfie la pacientele care sufera de sarcoidoza, datorita riscului cresterii transformarii vitaminei D in metabolitul sau activ. La aceste paciente trebuie monitorizate calcemia si excrefia urinara de calciu.

Comprimatele de calciu/vitamina D3 trebuie utilizate cu atenfie la pacientele imobilizate cu osteoporoza, datorita riscului crescut de hipercalcemie. Tratamentul cu calciu/vitamina D3 poate fi intrerupt in imobilizari prelungite si trebuie reluat numai cand pacienta isi reia mobilitatea.

Acest medicament confine zahar. Pacientele cu afecfiuni ereditare rare de intoleranfa la fructoza, sindrom de malabsorbfie a glucozei-galactozei sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Risedronat sodic:

Nu s-au efectuat studii specifice privind interacfiunile, pentru risedronatul sodic, cu toate acestea in cursul studiilor clinice nu s-au observat interacfiuni semnificative clinic cu alte medicamente. In studiile de faza III efectuate cu risedronat sodic in administrare zilnica pentru osteoporoza, utilizarea acidului acetilsalicilic sau a altor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a fost raportata de catre 33%, respectiv 45% din paciente. In studiul de faza III cu administrare o data pe saptamana, utilizarea acidului acetilsalicilic sau AINS a fost raportata de catre 57%, respectiv la 40% din paciente. Intre pacientele care utilizeaza regulat acid acetilsalicilic sau AINS (trei sau mai multe zile pe saptamana), incidenfa evenimentelor adverse la nivelul tractului gastro-intestinal superior a fost similara la pacientele tratate cu risedronat sodic si la cele din grupul de control.

Daca se considera necesar, tratamentul cu risedronat sodic poate fi administrat concomitent cu suplimentare de estrogeni.

Ingestia concomitenta de medicamente care confin cationi polivalenfi (de exemplu: calciu, magneziu, fer si aluminiu) va interfera cu absorbfia risedronatului sodic (vezi pct. 4.4).

Risedronatul sodic nu este metabolizat sistemic, nu este inductor al enzimelor citocromului P450 si se leaga in proporfie mica de proteinele plasmatice.

Carbonat de calciu/vitamina D3

Diureticele tiazidice reduc excrefia urinara de calciu. Datorita riscului crescut de hipercalcemie, valorile serice ale calciulului trebuie monitorizate cu regularitate in timpul utilizarii concomitente de diuretice tiazidice.

Corticosteroizii administrafi sistemic reduc absorbfia de calciu. In timpul utilizarii concomitente poate fi necesara cresterea dozei de calciu.

Carbonatul de calciu poate interfera cu absorbfia preparatelor de tetraciclina administrate concomitent. Din acest motiv, preparatele de tetracilcina trebuie administrate cu cel putin doua ore inainte sau de la patru pana la sase ore dupa administrarea orala a comprimatului de carbonat de calciu/vitamina D3.

In timpul tratamentului cu calciu asociat cu vitamina D3, hipercalcemia poate creste toxicitatea digitalei sau a altor glicozide cardiace (risc de aritmie). Aceste paciente trebuie monitorizate electrocardiografic (ECG) si prin valoarea calciului seric.

Daca se utilizeaza concomitent florura de sodiu, aceasta trebuie administrata cu cel putin trei ore inaintea ingestiei de carbonat de calciu/vitamina D3, deoarece absorbfia gastro-intestinala poate fi redusa.

Acidul oxalic (prezent in spanac si rubarba) si acidul fitic (prezent in cereale integrale) pot inhiba absorbfia calciului prin formarea de compusi insolubili cu ionii de calciu. Pacientele nu trebuie sa ia medicamente care confin calciu timp de doua ore de la consumarea alimentelor cu un confinut ridicat de acid oxalic sau acid

fitic.

Tratamentul concomitent cu rasini schimbatoare de ioni, cum este colestiramina sau cu laxative, cum este uleiul de parafina, poate scadea absorbfia gastro-intestinala de vitamina D.

Sarcina si alaptarea

Acest medicament este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii (vezi pct. 4.3). Risedronat sodic:

Nu exista date adecvate privind utilizarea risedronatului sodic la femeia gravida. Studiile efectuate la animale au aratat efecte toxice asupra funcfiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Riscul potenfial la om nu este cunoscut. Studiile la animale au aratat ca o cantitate mica de risedronat sodic trece in laptele matern. Risedronatul sodic nu trebuie administrat la gravide sau la femeile care alapteaza.

Carbonat de calciu/vitamina D3:

In timpul sarcinii, consumul zilnic nu trebuie sa depaseasca 1500 mg de calciu si 600 UI colecalciferol

(15 ug vitamina D3). Nu exista indicii ca vitamina D, in doze terapeutice este teratogena la om. Studii efectuate la animale au aratat efecte toxice asupra functiei de reproducere pentru doze mari de vitamina D. Trebuie evitat supradozajul de calciu si vitamina D, deoarece hipercalcemia persistenta a fost corelata cu reactii adverse asupra dezvoltarii fatului. Calciul si vitamina D3 trec in laptele matern. Doza zilnica de calciu 1000 mg/vitamina D3 800 UI nu trebuie administrata in timpul sarcinii si alaptarii.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu s-a observat niciun efect asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Risedronat sodic:

Risedronatul sodic a fost studiat in studii clinice de faza III care au inclus peste 15000 de pacienti. Majoritatea reactiilor adverse observate in studiile clinice au fost de intensitate usoara pana la moderata si nu au necesitat, de obicei, intreruperea tratamentului.

Evenimentele adverse raportate in studiile clinice de faza III la femei in post-menopauza cu osteoporoza, tratate timp de 36 luni cu risedronat sodic in doza de 5 mg pe zi (n=5020) sau placebo (n=5048) si considerate posibil sau probabil corelate cu risedronatul sodic, sunt enumerate mai jos, utilizand urmatoarea conventie (incidentele comparativ cu placebo sunt aratate in paranteze): foarte frecvente (> 1/10); frecvente (>1/100 si 1/1000 si 1/10000 si

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Actonel saptamanal este un medicament util in tratarea bolii Paget. Indicatii: Tratamentul bolii Paget la cei cu...
Prospect medicament Aclasta. Indicatii si mod de administare. Indicatii: Aclasta este utilizat pentru tratarea urmatoarelor boli: -...
Citeste prospectul medicamentului Wilprafen si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Infectii acute...