Adronik 70 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Adronik 70 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Tratamentul osteoporozei la femeile in post-menopauza.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat contine acid alendronic 70 mg (sub forma de alendronat de sodiu trihidrat).

3. FORMA FARMACEUTICA: Comprimate filmate oblongi, de culoare alba pana la aproape alba.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice: Tratamentul osteoporozei la femeile in post-menopauza. Acidul alendronic reduce riscul de fracturi vertebrale si de sold.

4.2 Doze si mod de administrare: Doza recomandata este de un comprimat de 70 mg, o data pe saptamana.

Pentru a obtine o absorbtie adecvata a acidului alendronic: Acidul alendronic comprimate trebuie sa fie administrat cu cel putin 30 de minute inainte de prima masa a zilei, inainte de a bea lichide sau de a lua alte medicamente, numai cu apa simpla. Alte bauturi (incluzand apa minerala), alimente si unele medicamente probabil reduc absorbfia acidului alendronic (vezi pct. 4.5).

Recomandari: Acidul alendronic comprimate trebuie administrat numai prin inghitire, dimineata, cu un pahar plin cu apa (nu mai putin de 200 ml). 

Pacientele nu trebuie sa mestece comprimatele sau sa le lase sa se dizolve in cavitatea bucala, datorita riscului potenfial de ulcerafii orofaringiene.

Pacientele nu vor sta in pozifie culcat pana vor lua prima masa a zilei, care va trebui sa fie la cel putin 30 de minute de la administrarea comprimatului..

Pacientele nu vor sta in pozitie culcat cel putin 30 de minute dupa administrarea acidului alendronic.

Acidul alendronic comprimate nu trebuie administrat inainte de culcare sau inainte de a se ridica din pat dimineafa.

Pacientelor trebuie sa li se administreze suplimente de calciu si vitamina D, daca dieta este inadecvata.

Utilizare la varstnici: in studiile clinice nu au fost observate diferente legate de varsta, cu privire la profilurile de eficacitate si de siguranta ale acidului alendronic. Ca urmare, nu este necesara ajustarea dozei la varstnici.

Utilizare in insuficienta renala: Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu rata de filtrare glomerulara (RFG) mai mare de 35 ml/min. Acidul alendronic comprimate nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala, daca RFG este sub 35 ml/min, deoarece nu exista experienta in acest sens.

Utilizare la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani): Acidul alendronic a fost studiat la un numar mic de pacienti cu varsta sub 18 ani, cu osteogeneza imperfecta. Rezultatele sunt insuficiente pentru a recomanda utilizarea la copii si adolescenti. Acidul alendronic 70 mg, comprimate filmate, cu administrare o data pe saptamana, nu a fost investigat in tratamentul osteoporozei indusa de glucocorticoizi.

4.3 Contraindicatii

Adronik este contraindicat in:

• Anomalii esofagiene si alti factori care intarzie golirea esofagului, cum sunt stricturile sau acalazia.

• Incapacitate de a sta in sezut sau in ortostatism timp de cel putin 30 minute.

• Hipersensibilitate la acid alendronic sau la oricare dintre excipienti.

• Hipocalcemie.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Acidul alendronic poate determina iritatia locala a mucoasei portiunii superioare a tubului digestiv. Deoarece exista un potential de agravare a bolii prexistente, trebuie luate masuri de precautie in cazul in care se administreaza acid alendronic la pacientii cu tulburari active gastro-intestinale superioare, cum sunt disfagia, afectiunile esofagiene, gastrita, duodenita sau ulcerele.

La pacientii tratati cu acid alendronic acid au fost raportate reactii esofagiene (uneori severe si necesitand spitalizare), cum sunt esofagita, ulcerele esofagiene si eroziunile esofagiene, rareori urmate de strictura sau perforatie esofagiana. Ca urmare, medicii trebuie sa fie atenti la orice semn sau simptom care semnaleaza o posibila reactie esofagiana, iar pacientii trebuie instruiti sa opreasca tratamentul cu acid alendronic si sa solicite consult medical daca apar simptome de iritatie esofagiana cum sunt disfagia, durerea la deglutitie sau durerea retrosternala, pirozis nou aparut sau agravarea pirozisului preexistent.

Riscul de reactii adverse esofagiene severe pare sa fie mai mare la pacientii care nu utilizeaza corect comprimatul care contine acid alendronic si/sau care continua tratamentul cu acid alendronic, comprimate, dupa aparitia simptomelor sugestive de iritatie esofagiana. Este foarte important sa se ofere toate recomandarile cu privire la modul de administrare, iar acestea sa fie intelese de catre pacient. Pacientii trebuie informati ca nerespectarea recomandarilor poate sa determine cresterea riscului de tulburari esofagiene.

Desi in studiile clinice nu au fost observate riscuri crescute, dupa punerea pe piata, au existat raportari rare de ulcere gastrice si duodenale, unele severe si cu complicatii. Cu toate acestea, nu a putut fi stabilita o relatie cauzala.

Osteonecroza maxilarului, in general asociata cu extractia dentara si/sau infectia locala (incluzand osteomielita), a fost raportata la pacientii cu neoplasm, la care se administreaza scheme terapeutice care au inclus, in principal, administrarea intravenoasa de bifosfonati. Multi dintre acesti pacienti utilizau, de asemenea, chimioterapice si corticosteroizi. Osteonecroza de maxilar a fost raportata, de asemenea, la pacientii cu osteoporoza la care se administreaza oral bifosfonati.

La pacientii cu factori de risc concomitenfi (de exemplu neoplasm, chimioterapie, radioterapie, tratament cu corticosteroizi, igiena orala precara, boala periodontala), anterior inifierii tratamentului cu bifosfonafi, trebuie sa se ia in considerare o examinare stomatologica, cu acordarea de masuri preventive adecvate.

In timpul tratamentului, acesti pacienti trebuie sa evite, pe cat posibil, procedurile stomatologice invazive. Pentru pacientii care dezvolta osteonecroza de maxilar in timpul terapiei cu bifosfonafi, chirurgia dentara poate exacerba aceasta afecfiune. Pentru pacientii care necesita proceduri dentare, nu sunt disponibile date care sa sugereze daca oprirea tratamentului cu bifosfonafi reduce riscul de osteonecroza de maxilar.

Rafionamentul clinic al medicului curant trebuie sa ghideze schema terapeutica, pentru fiecare pacient in parte, pe baza evaluarii raportului risc/beneficiu.

La pacientii care utilizeaza bifosfonafi au fost raportate dureri osoase, articulare si/sau musculare. In experienfa de dupa punerea pe piafa, aceste simptome au fost rareori severe si/sau invalidante. Timpul pana la debutul simptomelor a variat de la o zi, la mai multe luni de la inifierea tratamentului. La majoritatea pacientilor, simptomele s-au ameliorat dupa oprirea tratamentului. O parte dintre pacienti a prezentat reaparifia simptomelor la reluarea terapiei, cu acelasi medicament sau cu alt bifosfonat.

Pacientii trebuie sa fie instruiti ca in cazul in care au omis o doza de Adronik cu administrare o data pe saptamana, sa utilizeze un comprimat in dimineata imediat urmatoare, dupa ce si-au amintit. Nu trebuie sa utilizeze doua comprimate in aceeasi zi si trebuie sa revina la administrarea o data pe saptamana, conform schemei terapeutice inifiale, in ziua stabilita.

Acidul alendronic nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala a caror RFG este sub 35 ml/min. Trebuie luate in considerare etiologia osteoporozei, alta decat deficitul de estrogeni, imbatranirea si utilizarea glucocorticoizilor.

Hipocalcemia trebuie corectata inainte de initierea terapiei cu acid alendronic. De asemenea, alte afectiuni care influenfeaza metabolismul mineral (cum sunt deficitul de vitamina D si hipoparatiroidismul) trebuie tratate corespunzator. La pacientii cu aceste tipuri de afecfiuni, in timpul terapiei cu acid alendronic, trebuie monitorizate calcemia si simptomele de hipocalcemie.

Datorita efectelor pozitive ale acidului alendronic in cresterea mineralizarii osoase, poate sa apara scaderea calcemiei si a fosfatemiei. Aceste scaderi sunt, de obicei, mici si asimptomatice. Cu toate acestea, au existat rare raportari de hipocalcemie simptomatica, care poate fi ocazional severa si care a aparut cel mai frecvent la pacienti cu afecfiuni predispozante (de exemplu hipoparatiroidism, deficit de vitamina D si malabsorbtie de calciu).

Asigurarea unui aport adecvat de calciu si vitamina D este important, in mod deosebit, la pacientii la care se administreaza glucocorticoizi.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Daca sunt utilizate in acelasi timp, este probabil ca suplimentele cu calciu, antiacidele si unele medicamente administrate oral sa influenfeze absorbtia acidului alendronic. Ca urmare, inainte de a utiliza orice alt medicament cu administrare orala, pacientii trebuie sa astepte cel putin 30 minute dupa administrarea comprimatului care contine acid alendronic (vezi pct. 4.2 si pct. 5.2).

Nu se preconizeaza alte interactiuni medicamentoase cu semnificafie clinica. La un numar de paciente, inrolate in studiile clinice, s-au administrat estrogeni (intravaginal, transdermic sau oral), in timp ce utilizau acid alendronic. Nu au fost identificate reactii adverse care sa poata fi atribuite utilizarii concomitente.

Desi nu au fost efectuate studii specifice de interactiune, in studiile clinice acidul alendronic a fost utilizat concomitent cu o gama larga de medicamente, prescrise in mod obisnuit, fara dovezi ale unor interacfiuni care sa determine reactii adverse.

4.6 Sarcina si alaptarea

Utilizarea in timpul sarcinii: Nu exista date adecvate cu privire la utilizarea acidului alendronic la gravide. Studiile la animale nu indica reactii nocive directeasupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale sau asupra dezvoltarii postnatale. La sobolan, acidul alendronic administrat in timpul sarcinii a determinat distocie, corelata cu hypocalcemia (vezi pct. 5.3). Data fiind indicatia terapeutica, acidul alendronic nu trebuie utilizat in timpul sarcinii.

Utilizarea in timpul alaptarii: La om, nu se stie daca acidul alendronic, continut in comprimate, este excretat in lapte. Data fiind indicatia terapeutica, acidul alendronic nu trebuie utilizat la femeile care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje: Acid alendronic comprimate nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse: Intr-un studiu cu durata de un an, efectuat la femeile cu osteoporoza, aflate in perioada de post-menopauza, profilurile generale de siguranta pentru acid alendronic comprimate 70 mg (n=519) si acid alendronic 10 mg pe zi (n=370) au fost similare.

In doua studii clinice, cu durata de trei ani, cu protocol practic identic, efectuate la femeile aflate in perioada de post-menopauza (acid alendronic comprimate 10 mg: n=196, placebo: n=397), profilurile generale de siguranta pentru acid alendronic comprimate 10 mg pe zi si placebo au fost similare. Reactiile adverse raportate de catre investigatori ca fiind posibil, probabil sau clar legate de administrarea medicamentului sunt prezentate mai jos, daca au aparut la > 1%, fie in grupul de tratament din cadrul studiului cu durata de un an, fie la >1% dintre pacientii tratati cu acid alendronic 10 mg pe zi si cu o incidenta mai mare comparativ cu pacientii la care s-a administrat placebo, in cadrul studiilor cu durata de trei ani.

Tulburari ale sistemului imunitar: Rare: reactii de hipersensibilitate, incluzand urticaria si edemul angioneurotic.

Tulburari metabolice si de nutritie: Rare: hipocalcemie simptomatica, adesea in asociere cu afecfiuni

predispozante.

Tulburari ale sistemului nervos: Frecvente: cefalee, tulburari oculare

Rare: uveita, sclerita, episclerita.

Tulburari gastro-intestinale frecvente: dureri abdominale, dispepsie, constipafie, diaree, flatulenfa, ulcer esofagian*, disfagie*, distensie abdominala, regurgitatie acida.

Mai putin frecvente: greata, varsaturi, gastrita, esofagita*,eroziuni esofagiene *, melena

Rare: stricturi esofagiene *, ulcerafii oro-faringiene *, tulburari ale tractului gastro-intestinal superior (perforafii, ulcere, hemoragii).

*Vezi pct. 4.2 si 4.4

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente: eruptie cutanata tranzitorie, prurit, eritem.

Rare: eruptie cutanata tranzitorie cu fotosensibilitate.

Foarte rare si cazuri izolate: cazuri izolate de reactii cutanate severe, incluzand sindrom Stevens-Johnson si necroza epidermica toxica

Tulburari musculo-scheletice, ale tesutului conjunctiv si osoase

Frecvente: dureri musculo-scheletice (osoase, musculare sau articulare)

Rare: osteonecroza de maxilar a fost raportata la pacientii tratafi cu bifosfonati. Majoritatea raportarilor se refera la pacienti cu neoplasm, dar asemenea cazuri au fost raportate, de asemenea, la pacienti tratati pentru osteoporoza. Osteonecroza de maxilar este asociata, in general, cu extractia dentara si/sau cu infectia locala (incluzand osteomielita). Diagnosticul de neoplasm, chimioterapia, radioterapia, administrarea de corticosteroizi si igiena orala precara reprezinta, de asemenea, factori de risc; dureri severe musculo-scheletice (osoase, musculare ori articulare) (vezi pct.4.4 "Atentionari si precautii speciale pentru utilizare)

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Rare: simptome tranzitorii ca in faza de raspuns acut (mialgie, stare generala de rau si rar, febra), tipic in asociere cu initierea tratamentului.

In timpul experientei dupa punerea pe piata s-au raportat urmatoarele reactii adverse (cu frecventa necunoscuta): tulburari ale sistemului nervos: ameteli Tulburari acustice si vestibulare: vertij.

Tulburari musculo-scheletice, ale tesutului conjunctiv si osoase: tumefiere articulara Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: astenie, edeme periferice.

In studiile clinice, au fost observate scaderi ale calcemiei si fosfatemiei asimptomatice, usoare si tranzitorii, la aproximativ 18 %, respectiv 10% dintre pacientii tratati cu acid alendronic comprimate 10 mg pe zi, comparativ cu aproximativ 12%,respectiv 3% dintre cei la care s-a administrat placebo. Cu toate acestea, incidenta scaderii calcemiei < 8,0 mg/dl (2,0 mmol/l) si a fosfatemiei < 2,0 mg/dl (0,65 mmol/l) a fost similara in ambele grupuri de tratament.

4.9 Supradozaj: In caz de supradozaj dupa administrare orala pot sa apara hipocalcemie, hipofosfatemie si evenimente adverse la nivelul tractului gasto-intestinal superior, cum sunt tulburarile gastrice, pirozisul, esofagita, gastrita sau ulcerul.

Nu sunt disponibile informatii specifice cu privire la tratamentul supradozajului cu acid alendronic. Pentru a lega acidul alendronic trebuie administrate lapte sau antiacide. Datorita riscului de iritatie esofagiana, nu trebuie induse varsaturi, iar pacientul trebuie sa ramana in ortostatism.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

Proprietati farmacodinamice: Grupa farmacoterapeutica: medicamente care influenteaza structura osoasa si mineralizarea, bifosfonati, codul ATC: M05BA04.

Substanta activa din compozitia Adronik 70 mg, comprimate filmate, alendronatul de sodiu trihidrat, este un bifosfonat care inhiba resorbtia osoasa osteoclastica fara a avea efect direct asupra formarii osoase. Studiile preclinice au demonstrat localizarea preferentiala a alendronatului la nivelul situs-urilor unde are loc resorbtia activa. Activitatea osteoclastica este inhibata, dar formarea si legarea osteoclastelor nu este afectata. Oasele formate in timpul tratamentului cu alendronat au structura normala

Tratamentul osteoporozei in post-menopauza: Osteoporoza este definita ca densitate minerala osoasa (DMO) a coloanei vertebrale sau a articulafiei soldului cu o deviafie standard de 2,5 sub valoarea medie a populafiei tinere sanatoase sau ca o fractura anterioara determinata de fragilitatea osoasa, fara legatura cu DMO.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare