Alofer, 80,5 mg, comprimate efervescente

Citeste prospectul medicamentului Alofer, 80,5 mg, comprimate efervescente si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Deficit de fer manifest (anemie feripriva) provocat de pierderi accentuate de fer

Alofer, 80,5 mg, comprimate efervescente

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat efervescent contine gluconat feros (II) 695 mg echivalent la Fe2+ 80,5 mg.

Excipienti: aspartam 24 mg si sodiu 16,7 mmol (387 mg) per comprimat Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat efervescent

Comprimate cilindrice, biplane, cu margini tesite pe ambele fefe, de culoare gri-galbui sau galben-gri, cu pigmentafii de culoare verde oliv, cu miros catacteristic de coacaze negre si mure.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Deficit de fer manifest (anemie feripriva) provocat de:

- pierderi accentuate de fer (de exemplu in caz de hemoragii menstruale abundente, intervenfii chirurgicale, hemoragii, boli ale tubului digestiv sau la donatorii de sange); -absorbfie redusa a ferului (de exemplu dupa extirparea unor porfiuni din stomac sau intestin); -cresterea necesarului de fer (de exemplu in timpul sarcinii).

4.2 Doze si mod de administrare

Dozele administrate precum si durata tratamentului depind de severitatea deficitului de fer. Tratamentul isi propune sa aduca la valori normale concentrafia de hemoglobina si sa refaca depozitele de fer.

Cantitatea totala de fer pe care ar trebui sa o primeasca un bolnav cu anemie feripriva se calculeaza finand cont ca pentru fiecare gram de hemoglobina lipsa sunt necesare 150 mg de fer, la care se mai adauga 400 mg - 1 g pentru refacerea depozitelor.

Adulti si adolescenti

Doza recomandata este de un comprimat efervescent Alofer 80,5 mg pe zi. In anemiile severe se pot administra 2 comprimate efervescente pe zi.

Copii cu greutatea peste 16 kg

Doza recomandata este de un comprimat efervescent Alofer 80,5 mg pe zi.

La copii cu greutatea sub 16 kg sunt adecvate alte forme farmaceutice deoarece doza recomandata este de 5 mg Fe2+/kg.

Modul si durata administrarii

Comprimatele efervescente vor fi dizolvate intr-un pahar de apa si vor fi administrate cu jumatate de ora pana la o ora inainte de mese. La nevoie comprimatul efervescent poate fi dizolvat si in sue de fructe cu vitamina C.

In cazul copiilor, solutia poate fi administrata in timpul mesei pentru a fi si mai bine tolerata. Daca apar tulburari gastro-intestinale se recomanda reducerea dozelor unice sau administrarea comprimatelor efervescente impreuna cu mese bogate in carne si continut de vitamina C.

La administrarea de doze terapeutice de fer, simptomele clinice ale deficitului (astenia si dispneea) se amelioreaza in cateva zile. Criza reticulocitara apare in 5-10 zile de la inceperea tratamentului. Concentratia hemoglobinei creste dupa aproximativ 2-4 saptamani, normalizandu-se in aproximativ 2 luni.

Tratamentul trebuie continuat pe o perioada de 4 pana la 6 luni, in scopul refacerii depozitelor de fer, sub controlul feritinei serice.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la gluconat feros sau la oricare dintre excipienti. Supraincarcarea cu fer (de exemplu hemocromatoza, hemosideroza),

Tulburari ale utilizarii ferului (de exemplu anemia saturnina, anemia sideroacrestica, talasemia, porfiria cutanata)

Anemia de alte cauze decat carenta de fer (de exemplu anemia hemolitica anemia megaloblastica, tulburari de eritropoieza, hipoplazie medulara).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Intoxicatiile acute cu fer apar rar la adulti, dar se pot produce cu probabilitate mare la copii. Pacientii trebuie avertizati ca ingestia accidentala a preparatelor care contin fer poate conduce la intoxicatie care poate fi letala la copiii sub 6 ani, de aceea medicamentul nu se va lasa la indemana copiilor.

Hiposideremia asociata sindroamelor inflamatorii nu raspunde la tratamentul cu fer. Tratamentul cu fer trebuie asociat, pe cat posibil, cu tratamentul etiologic al anemiei. Alofer trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu hepatita, insuficienta hepatica sau cu infectii renale acute la care se pot produce acumulari de fer in organism.

Alofer trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu ulcer gastro-intestinal activ, afectiuni inflamatorii severe ale tractului intestinal (de exemplu boala celiaca, enterita regionala, rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn) diverticuli intestinali sau obstructii intestinale.

In cursul terapiei prelungite se recomanda monitorizarea urmatorilor parametri:

- concentratiile plasmatice de feritina si fer;

- hemoglobina si hematocritul;

- numarul reticulocitelor;

- capacitatea totala de legare a ferului sau saturatie a transferinei.

Preparatele de fer coloreaza materiile fecale in negru, ceea ce poate influenta testele utilizate pentru detectarea hemoragiilor gastro-intestinale oculte. Ocazional, testul cu guaiac da rezultate fals pozitive. Preparatele cu fer pot modifica si rezultatele altor teste diagnostice (vezi pct 4.5).

Un comprimat efervescent contine 16,7 mmol (387 mg) sodiu. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu (dieta saraca in sare).

Alofer comprimate efervescente contine aspartam care este sursa de fenilalanina. Poate fi daunator pentru persoanele cu fenilcetonurie.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Asocieri care necesita prudenta la administrare

Ferul inhiba absorbfia tetraciclinelor din tractul gastro-intestinal, iar tetraciclina inhiba absorbfia ferului. Daca este necesara administrarea ambelor medicamente, se recomanda administrarea tetraciclinei dupa trei ore sau cu doua ore inainte de preparatele orale de fer.

Administrarea preparatelor orale de fer concomitent cu chinolone poate influenfa absorbfia orala a acestora, determinand scaderea concentrafiilor plasmatice si urinare ale chinolonelor. De aceea, preparatele orale de fer nu trebuie administrate cu mai putin de doua ore inainte sau doua ore dupa utilizarea unei chinolone pe cale orala.

Ferul poate sa scada absorbfia gastro-intestinala a penicilaminei. De aceea, administrarea concomitenta a celor doua medicamente trebuie facuta la interval de cel putin doua ore.

Cloramfenicolul poate intarzia raspunsul terapeutic la tratamentul cu fer.

Absorbfia levodopei, carbidopei, metildopei, este inhibata in condifiile administrarii simultane de Alofer.

Absorbfia tiroxinei este de asemenea inhibata in condifiile administrarii simultane de Alofer; de aceea se recomanda administrarea Alofer cu cel putin doua ore inainte sau dupa administrarea tiroxinei.

Antiacidele pe baza de Al, Mg si Ca, precum si colestiramina, reduc absorbfia ferului.

Intre administrarea Alofer si administrarea acestor medicamente trebuie menfinut un interval de cateva

ore.

Administrarea pe cale orala a medicamentelor cu fer concomitent cu suplimente de calciu (carbonat de calciu sau fosfat), ceai, cafea, oua, alimente sau medicamente care confin bicarbonafi, carbonafi, oxalafi sau fosfafi, lapte sau produse din lapte, paine integrala, cereale si fibre alimentare, poate reduce absorbfia de fer prin formarea unor complexe sau prin afectarea directa a absorbfiei. De aceea, medicamentele cu fer administrate pe cale orala trebuie utilizate cu minim o ora inainte sau doua ore dupa adminstrarea acestor produse.

Deferoxamina cheleaza ferul si se utilizeaza in tratamentul supradozajului cu fer; ferul poate fi necesar la pacientii tratafi cu medicamente chelatoare. Preparatele de fer trebuie administrate la cel putin 2 ore dupa administrarea acestor medicamente.

Pancreatina si pancrelipaza pot sa scada absorbfia ferului daca se administreaza in asociere cu preparate orale cu fer.

Alcoolul etilic administrat concomitent pentru o lunga perioada poate determina toxicitate deoarece absorbfia si stocarea hepatica a ferului este crescuta, in special daca consumul de alcool etilic este mare.

Suplimente cu zinc (administrate pe cale orala): ferul scade absorbfia intestinala a zincului. Zincul trebuie administrat la cel putin 2 ore de la administrarea preparatelor care confin fer.

Ferul cu administrare injectabila nu trebuie administrat concomitent cu preparatele orale de fer deoarece absorbfia orala a ferului este redusa. Din acest motiv, un tratament oral cu fer poate fi inceput numai dupa cel putin o saptamana de la ultima injecfie.

Modificarea testelor de laborator

Testul cu ortotoluidina: prezenfa ferului poate da reactii fals pozitive.

Testul hemoragiilor oculte: pot fi mascate de colorafia negru a materiilor fecale.

Testul dozarii glucozei prin oxido-reducere: prezenfa gluconatului feros poate determina rezultate fals

negative.

Testul cu fosfonati marcati radioactiv cu tehnetiu (Tc 99m) si fosfonati: preparatele cu fer pot determina scaderea captarii osoase a fosfonatilor marcati radioactiv cu tehnetiu si a fosfonatilor datorita incarcarii excesive cu fer.

4.6 Sarcina si alaptarea

Studiile controlate efectuate la gravide, nu au aratat niciun efect nociv la mama sau la nou-nascut. Alofer poate fi administrat in timpul sarcinii numai la recomandarea medicului. Pentru a evita administrarea excesiva de fer, care poate provoca reactii adverse mamei si/sau fatului, dozele si durata tratamentului trebuie stabilite sub monitorizare stricta.

Administrarea de gluconat feros in timpul alaptarii, se va face tinand cont de precautiile mai sus mentionate.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Gluconatul feros nu are nicio influienta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare