CLORHIDRAT DE DOPAMINA 0,5%

Citeste prospectul medicamentului  clorhidrat de dopamina si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

INDICATII TERAPEUTICE: Soc cardiogen, traumatic, hipovolemic, toxic, septic, în special la pacientii care prezinta oligurie si rezistenta periferica normala sau scazuta; hipotensiune arteriala marcata dupa anestezie peridurala sau rahianestezie; sindrom de debit cardiac scazut, în special dupa interventii chirurgicale pe cord.

FORMA FARMACEUTICA

Concentrat pentru solutie perfuzabila

COMPOZITIE

O fiola contine:

• clorhidrat de dopamina 50 mg

• apa pentru preparate injectabile pana la 10 ml.

• excipienti: disulfit de sodiu

acid maleic

clorura de sodiu

alcool etilic

propilenglicol

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA

Dopamina este un agent simpatomimetic din grupa aparatului cardiovascular.

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la dopamina; feocromocitom, aritmii ventriculare, cardiomiopatie obstructiva, vasoconstrictie periferica cu post-sarcina crescuta, tireotoxicoza.

PRECAUTII SPECIALE

Administrarea dopaminei se face sub stricta supraveghere clinica si hemodinamica, corectand in prealabil hipovolemia, hipoxemia, acidoza si eventualele dezechilibre electrolitice; prudenta la bolnavii cu ateroscleroza, la cei cu boli vasculare si la diabetici (risc crescut de tulburari ischemice).

INTERACTIUNI CU ALTE PRODUSE MEDICAMENTOASE

Inhibitorii de monoaminooxidaza potenteaza efectele dopaminei (se folosesc doze de 10 ori mai mici); asocierea cu ciclopropan, halotan si alte anestezice halogenate favorizeaza aritmiile; guanetidina mareste efectul vasoconstrictor alfa-adrenergic al dopaminei, iar acesta antagonizeaza efectul antihipertensiv al guanetidinei; solutia de dopamina este incompatibila cu solutiile alcaline. Simpatomimeticele figureaza pe lista substantelor dopante (sunt interzise la sportivi). De evitat asocierea cu gentamicina sulfat, cefalotina sodica, oxacilina sodica.

ATENTIONARI SPECIALE

Sarcina si alaptarea:

Nu exista date care sa ateste teratogeneza la animalele de laborator. In clinica nu exista date suficiente care sa ateste aparitia eventualelor malformatii sau efecte fetotoxice in timpul graviditatii. In situatii de urgenta, care impun utilizarea lui, acest medicament poate fi prescris.

Efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje:

Nu este cazul.

Datorita continutului in sulfiti, exista riscul aparitiei unei reactii anafilactice si a bronhospasmului.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE

Se introduce strict intravenos, deoarece produce necroza locala, in perfuzie cu debit constant, dupa diluare cu 250 ml solutie clorura de sodiu 0,9 % sau solutie perfuzabila cu glucoza. Doza se stabileste in functie de starea hemodinamica si greutatea corporala: se incepe cu 2-5 µg/kg corp si minut, tinand cont de presiunea arteriala a pacientului, debitul cardiac si urinar. Se pot administra pana la 20-50 µg/kg corp si minut, crescand progresiv doza, dar numai pentru cazuri foarte grave. Scaderea debitului urinar, fara aparitia hipotensiunii, indica reducerea dozei. La sfarsitul tratamentului doza se reduce progresiv (se injumatateste la fiecare ora).

REACTII ADVERSE

Dureri anginoase, palpitatii, greata, voma, dureri de cap, dispnee. Foarte rar: bradicardie, tulburari de conducere cardiaca, hipertensiune. Aceste reactii apar de obicei la doze foarte mari. Extravazarea poate provoca necroza locala.

SUPRADOZAJ

Tahicardie, greata, voma, hipertensiune prin vasoconstrictie periferica. Conduita de urgenta: datorita inactivarii rapide (1-2 minute), este suficienta reducerea sau intreruperea perfuziei pentru eliminarea efectelor nedorite.

PRECAUTII SPECIALE DE PASTRARE

A nu se utiliza produsul dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la 15-25°C, in ambalajul secundar.

A nu se lasa la indemana copiilor.

AMBALAJ

Cutie plianta cu 10 fiole brune cu inel de rupere, de 10 ml.

Cutie plianta cu 5 fiole brune cu inel de rupere, de 10 ml.

Cutie cu 100 fiole brune cu inel de rupere, de 10 ml.

PRODUCATOR

S.C. ZENTIVA S.A. Romania

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...