CRESTOR, Comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului  CRESTOR, Comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Crestor face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori de HMG-CoA reductaza (cunoscuti si ca "statine").

Este folosit pentru scaderea concentratiilor crescute de grasimi din sange denumite lipide (in principal colesterol si trigliceride), de obicei atunci cand acest lucru nu s-a putut obtine prin exercitii fizice si regim alimentar. Daca nu sunt tratate, concentratiile crescute de lipide pot forma depozite de lipide pe peretii vaselor de sange din organism, ceea ce, in timp, poate duce la ingustarea acestor vase. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de boala cardiaca.

Acest prospect a fost scris pentru a va ajuta sa obtineti cele mai bune rezultate de la medicamentul pe care il luati. Va rugam sa cititi cu atentie acest prospect in intregime, inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

- Pastrati acest prospect; s-ar putea sa aveti nevoie sa il recititi.

- Daca aveti intrebari sau nelamuriri, va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

- Acest medicament v-a fost prescris dumneavoastra personal. Nu-I dati altor persoane, deoarece le poate face rau. chiar daca au simptome asemanatoare cu ale dumneavoastra.

CRESTOR (ROSUVASTATINA)

Substanta activa din Crestor este rosuvastatina. Comprimatele filmate Crestor contin 10 mg, 20 mg sau 40 mg rosuvastatina.

Comprimatele filmate mai contin si substante inactive care intra in componenta lor. Acestea sunt: lactoza monohidrat. celuloza microcristalina, fosfat de calciu, crospovidona, stearat de magneziu, hipromeloza, tria-cetat de glicerol, dioxid de titan (E171), oxid rosu de fer (E172).

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

AstraZeneca UK Limited

600 Capability Green

Luton Bedfordshire. Marea Britanie

UK, Lu 1 3Lu

Producator

AstraZeneca UK Limited,

Silk Road Business Park, Macclesfield,

Cheshire. SK10 2NA, Marea Britanie

AstraZeneca GmbH.

Otto - Hahn - Strasse 68723 Plankstadt,

Germania

Crestor este disponibil in blistere a cate 7,14,20,28,30, 42,50,60,84,98, si 100 comprimate filmate si flacoane de plastic continand 30 sau 100 comprimate filmate. Nu toate ambalajele sunt disponibile pe piata.

Sunt disponibile 3 concentratii diferite ale comprimatelor filmate:

Comprimatele filmate Crestor 10 mg sunt roz, rotunde si inscriptionate cu `ZD4522` si `10`.

Comprimatele filmate Crestor 20 mg sunt roz, rotunde si inscriptionate cu ZD4522` si `20`.

Comprimatele filmate Crestor 40 mg sunt roz, ovale si inscriptionate cu `ZD4522` si `40`.

2. INAINTE DE A LUA CRESTOR

Nu trebuie sa luati Crestor

- daca aveti alergie la Crestor, la medicamente inrudite sau la oricare dintre excipientii produsului

- daca sunteti insarcinata sau exista posibilitatea de a ramane insarcinata sau daca alaptati.

- daca aveti o boala a ficatului sau daca ati prezentat vreodata o boala care v-a afectat ficatul.

Daca va incadrati in una din aceste situatii, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra.

Daca constatati ca ati ramas insarcinata in timp ce luati Crestor, adresati-va medicului dumneavoastra.

Precautii atunci cand luati CRESTOR

inainte de a utiliza Crestor, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului:

- daca vi s-a spus vreodata ca aveti probleme cu ficatul sau cu rinichii.

- daca aveti orice fel de crampe sau dureri la nivelul muschilor sau daca dumneavoastra personal sau un membru al familiei dumneavoastra a avut vreodata probleme musculare.

- daca consumati in mod obisnuit cantitati mari de alcool.

in timpul tratamentului, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul in cazul in care:

- apar crampe sau dureri musculare de orice fel.

Cum s-a mentionat mai devreme comprimatele filmate contin lactoza, ceea ce devine o probleme pentru pacientii cu alergie la aceasta substanta.

- Daca deveniti grav bolnav sau daca va internati in spital, informati personalul medical care va ingrijeste ca urmati tratament cu Crestor, deoarece ar putea fi mult mai bine pentru dumneavoastra sa opriti tratamentul pentru o perioada scurta de timp.

Daca luati alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati orice alt medicament, inclusiv din cele pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala. in special, trebuie sa discutati cu medicului dumneavoastra daca utilizati unul din urmatoarele: gemfibrozil (utilizat pentru scaderea colesterolului), ciclosporina (utilizata, de exemplu, dupa transplantul de organ), warfarina (sau oricare alt medicament utilizat pentru subtierea sangelui).

Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu este de asteptat ca medicamentul Crestor sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi un utilaje.

3. CUM TREBUIE LUAT CRESTOR

Medicul dumneavoastra va va sfatui cum si cand sa luati comprimatele filmate. VA RUGAM SA CITITI ETICHETA de pe ambalaj. Daca nu stiti exact ce trebuie sa faceti, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Tratamentul cu Crestor se incepe de obicei cu un comprimat filmat de 10 mg rosuvastatina, administrat o data pe zi. Unii pacienti ar putea avea nevoie sa inceapa tratamentul cu un comprimat filmat de 20 mg rosuvastatina, administrat o data pe zi.

Dupa ce a verificat cantitatea de lipide pe care o aveti in sange, este posibil ca medicul dumneavoastra sa decida cresterea dozei pana in momentul in care veti ajunge sa luati cantitatea de Crestor potrivita in cazul dumneavoastra. Doza maxima zilnica recomandata este de 40 mg rosuvastatina.

inghititi fiecare comprimat filmat intreg, cu apa. Puteti sa va luati comprimatul filmat in orice moment al zilei, cu sau fara alimente. Cu toate acestea, incercati sa luati comprimatul filmat de fiecare data in acelasi moment al zilei; acest lucru va va ajuta sa va amintiti sa il luati.

Nu intrerupeti administrarea comprimatelor filmate, chiar daca va simtiti bine, decat in cazul in care medicul dumneavoastra va indica acest lucru sau daca ati ramas insarcinata.

Daca ati uitat sa luati o doza:

Nu va ingrijorati, omiteti doza respectiva si luati celelalte doze ca de obicei. Nu luati niciodata o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat sa o luati.

Daca ati luat mai mult Crestor decat ar trebui: Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau i prezentati-va la cea mai apropiata unitate sanitara.

4. EFECTE ADVERSE POSIBILE

Ca si alte medicamente, Crestor poate determina uneori efecte adverse.Acestea sunt de obicei usoare si dispar dupa o scurta perioada de timp. Cele mai frecvente reactii adverse sunt durerea de cap, durerea musculara, durerea gastrica, senzatia generala de slabiciune, constipatia, ameteala si starea de rau. Efectele adverse mai putin frecvente sunt eruptiile cutanate, mancarimile la nivelul pielii si micozele. Rareori,la unii pacienti pot apare reactii alergice severe.

Opriti tratamentul cu Crestor si cereti imediat ingrijire medicala daca apare una din situatiile urmatoare:

- dificultate in respiratie insotita sau nu de umflarea fetei, buzelor si/sau gatului.

- s-a produs umflarea fetei, buzelor si/sau gatului care pot da dificultate la inghitire.

- aveti mancarimi severe ale pieliit cu excrescente).

La un numar mic de pacienti au aparut reactii musculare neplacute. Deci, ca o precautie, daca constatati aparitia unor crampe sau dureri musculare care nu au o alta explicatie sau care dureaza mai mult decat v-ati fi asteptat, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra cat mai repede posibil. Medicul dumneavoastra poate efectua un test de sange pentru a verifica starea muschilor dumneavoastra.

Nu trebuie sa va speriati de aceasta lista de reactii adverse potentiale. Este posibil ca in cazul dumneavoastra sa nu apara nici una dintre ele.

Anuntati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca credeti ca aveti oricare dintre acestea sau orice alte probleme in timp ce luati Crestor.

- Nu luati comprimatele filmate dupa data expirarii, mentionata pe ambalaj. Luati toate comprimatele filmate expirate si inapoiati-le farmacistului.

Data ultimei revizuiri a prospectului

Februarie 2004 CV.000-029-499.8.0

5. CUM SE PASTREAZA CRESTOR

- Ca si in cazul tuturor celorlalte medicamente, PASTRATI COMPRIMATELE FILMATE INTR-UN LOC SIGUR unde copii nu le pot vedea sau lua. Medicamentele dumneavoastra le pot face rau.

- Pastrati comprimatele filmate la temperaturi sub 30° C, in ambalajul original

- Pastrati comprimatele filmate in ambalajul original

- Daca medicul dumneavoastra va spune sa intre rupeti administrarea comprimatelelor filmate, inapoiati toate comprimatele filmate ramase farmacistului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Sortis 20 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Sortis 20 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...