Indicatii: Tratamentul simptomelor datorate insuficientei venolimfatice (picioare cu edeme, dureri, iritatie de primodecubitus). Tratamentul metroragiilor cauzate de contraceptia cu microprogestative si metroragii datorate purtarii steriletului, dupa explorarea clinica si paraclinica. Utilizat in tratamentul simptomelor functionale legate de crizele hemoroidale.
Prezentare: gelula de culoare galbena si portococalie. Cutie a 30 gelule prinse in folii termoformate.
Compozitie: Gelula gel cut.
Ruscus aculeatus, extract titrat
22% heterozide sterolice totale
150 mg
4,5 mg
Hesperidin metilcalcona
150 mg
4,5 mg
Acid ascorbic
100 mg
3,0 mg
Excipienti: macrogol 6000, silice coloidala, talc, stearat de magneziu. Compozitia invelusului gelulei: gelatina, dioxid de titan (E 171), galben portocaliu S, galben de chinoleina (benzopiridina) (E 104), galben auriu-intens) (E 110). Calibrare = nr. 1.
Posologie si mod de administrare: Posologie uzuala: 2-3 gelule. In proctologie: 4-5 gelule. Gelulele vor fi inghitite cu un pahar cu apa.
Precautii: In caz de greturi (stari de voma) sau dureri gastrice se recomanda a se administra produsul la inceputul mesei.
Sarcina si alaptare: Experientele pe animale nu au pus in evidenta efectele teratogene. La om nu exista date epidemiologice certe, dar pana la aceasta data nu s-au raportat malformatii.
Efecte nedorite: S-au semnalat cateva tulburari digestive minore (greturi, dureri gastrice, diaree).
Farmacodinamica: Actiune venotonica: Produsul pune in evidenta: in vitro asupra venei izolate si perfuzate, extracul de ruscus provoaca rapid (5-8 min) o contractie importanta, progresiva si durabila; in vivo, la animal, administrarea de ruscus produce o crestere a presiunii de perfuzare venoasa. Intesitatea efectului este comparabila intre cele doua vene: vena sanatoasa si vena afectata patologic.
Mecanismul: Efectul venotonic al extracului de ruscus se exercita printr-un mecanism de tip adrenergic pe doua nivele: efect direct ca agonizant al receptorilor alfa-adrenergici postjonctionali ai celulei netede din peretele vascular; efect indirect exprimat prin eliberarea de noradrenalina plecand de la situsurile de stocaj neuronice prejonctionale. Intensitatea actiunii extractului de ruscus este proportionala cu temperatura. La om, aceasta actiune este confirmata prin metoda d Aelling (masuratoarea la stereomicroscop a compliantei venoase, apreciata pe o vena dorsala de la mana. Relatiile doza-efect in priza unica si rolul respectiv al fiecarui constituent asupra tonusului venos sunt puse in evidenta in mod egal. Actiune asupra circulatiei limfatice: Debitul limfatic, masurat pe canal toracic de caine, este crescut si durabil.
Actiuni vasculoprotectoare: reducerea permeabilitatii capilare a fost pusa in evidenta, la om, prin metoda Landis; la pacientul sanatos creste rezistenta capilara pusa in evidenta numai prin metoda Kramar (crearea cu ajutorul unei supape a unei depresiuni care duce la aparitia purpurei hemoragice). Aceasta crestere a rezistentei capilare este semnificativa chiar in prima ora dupa administrare. Aceste activitati pot fi atribuite in principal vitaminei C.
Farmacocinetica: Studiile de farmacocinetica animala asupra heterozidelor de ruscus marcate cu tritiu si asupra hesperidinei marcata cu C14 au pus in evidenta ca produsii respectivi se absorb impreuna, prezentand un varf al concentratiei plasmatice la doua ore dupa administrare. Eliminarea este urmarita urinar si fecal, aceasta din urma fiind legata de prezenta unui ciclu enterohepatic. Un astfel de studiu de farmacocinetica nu este realizabil la om, dar testele farmacodinamice permit o apreciere indirecta a cineticii actiunii produsului. Modificarea compliantei venoase la subiectul sanatos, dupa administrarea echivalentului unei gelule, dozat prin testul d Aelling, pune in evidenta o activitate maxima atinsa dupa 2 ore si o revenire la stadiul anterior dupa 6 ore.
Producator: Pierre Fabre