Clindamycin-MIP 300 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului  Clindamycin-MIP 300 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Infectii bacteriene acute si cronice determinate de germeni sensibili la clindamicina (in principal bacterii anaerobe si tulpini sensibile ale bacteriilor aerobe Gram pozitiv, cum sunt streptococii, stafilococii si pneumococii)

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Un comprimat filmat contine clindamicina 300 mg sub forma de clorhidrat de clindamicina. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat

Comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare alba.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Infectii bacteriene acute si cronice determinate de germeni sensibili la clindamicina (in principal bacterii anaerobe si tulpini sensibile ale bacteriilor aerobe Gram pozitiv, cum sunt streptococii, stafilococii si pneumococii), de exemplu:

- infectii osteo-articulare;

- infectii ORL;

- infectii dentare si maxilare;

- infectii ale cailor respiratorii inferioare;

- infectii intraabdominale in asociere cu un antibiotic cu activitate pe specii aerobe Gram negativ;

- infectii pelviene si genitale;

- infectii cutanate si ale tesutului subcutanat;

- scarlatina;

- prevenirea endocarditei bacteriene la pacienti cu factori de risc si cu hipersensibilitate/alergie la peniciline;

- encefalita toxoplasmica (Toxoplasma gondii) la pacientii cu SIDA; la pacientii care nu tolereaza terapia conventionala s-a dovedit eficace asocierea clindamicinei cu pirimetamina;

- pneumonie cu Pneumocystis carinii la pacientii cu SIDA. La pacientii care nu tolereaza sau nu raspund adecvat la tratamentul conventional, clindamicina poate fi asociata cu primaquina.

In caz de infectii severe se prefera terapia intravenoasa in locul celei orale.

4.2 Doze si mod de administrare

Adultii adolescentii cu varsta peste 14 ani

In functie de localizarea si gravitatea infectiei, se va administra o doza cuprinsa intre 0,6 si 1,8 g clindamicina pe zi. In infectii grave doza poate ajunge pana la 2,4 g pe zi. Doza zilnica se distribuie in 2, 3 sau 4 prize.

Copii cu varsta peste 6 ani si adolescenti cu varsta sub 14 ani

La copii se va administra, in functie de gravitatea infectiei, 8-25 mg/kg clindamicina, administrate fractionat in 3-4 prize.

Copii cu varsta sub 6 ani

Clindamycin-MIP 300 mg, comprimate filmate nu este recomandat la copiii cu varsta sub 6 ani datorita formei farmaceutice.

Prevenirea endocarditei

Adultii si adolescentii cu varsta peste 14 ani

600 mg clindamicina cu o ora inaintea interventiei.

La pacientii cu risc crescut de endocardita se administreaza suplimentar 300 mg clindamicina la 6 ore dupa interventie.

Copii cu varsta peste 6 ani si adolescenti cu varsta sub 14 ani

Clindamicina 15 mg/kg (maxim 600 mg) cu o ora inaintea interventiei. In caz de risc crescut de endocardita se administreaza suplimentar 7,5 mg/kg clindamicina (maxim 300 mg) la 6 ore dupa interventie.

Utilizarea clindamicinei in prevenirea endocarditei se recomanda in cazul urmatoarelor interventii chirurgicale:

- interventii la nivel oro-faringean la pacientii cu hipersensibilitate/alergie la penicilina;

- interventii la nivelul unor focare cutanate infectate (abcese, flegmoane) si cateterism cardiac cu durata lunga.

Administrarea in afectiuni specifice

Tratamentul in toxoplasmoza (Toxoplasma gondii) la pacientii cu SIDA

Initial se administreaza 600-1200 mg clindamicina intravenos sau oral, de 4 ori pe zi, timp de

3 saptamani.

Doza de intretinere este de 300-600 mg clindamicina administrata oral, de 4 ori pe zi, timp de minim 3 saptamani.

Doza de pirimetamina administrata oral, concomitent, este de 50-75 mg pe zi. In cazul administrarii unor doze mari de pirimetamina trebuie administrat zilnic si acid folinic.

Tratamentul pneumoniei cu Pneumocystis carinii la pacientii cu SIDA

Doza recomandata este de 600-900 mg clindamicina administrata intravenos la intervale de 6 ore sau 900 mg administrate intravenos la intervale de 8 ore sau 300-450 mg clindamicina administrata oral la intervale de 6 ore, timp de 21 zile. In acelasi interval de timp (21 zile) doza zilnica unica de primachina administrata oral este de 15-30 mg.

Tratamentul in amigdalita/faringita acuta streptococica

Doza uzuala este de 300 mg clindamicina administrata oral, de 2 ori pe zi, timp de 10 zile. Grupe speciale de pacienti

Insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica moderata pana la severa, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare a clindamicinei se prelungeste. De obicei, reducerea dozei nu este necesara daca aceasta se administreaza o data la 8 ore. La pacientii cu insuficienta hepatica grava trebuie monitorizate concentratiile plasmatice ale clindamicinei. In functie de rezultatele obtinute poate deveni necesara reducerea dozei sau marirea intervalului dintre doze.

Insuficienta renala

In cazul insuficientei renale se prelungeste timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare; o reducere a dozei in caz de insuficienta usoara sau moderata a functiei renale nu este necesara. La pacientii cu insuficienta renala grava sau anurie trebuie monitorizate concentratiile plasmatice. In functie de rezultatele obtinute poate deveni necesara reducerea dozei sau marirea intervalului dintre doze de 8 sau chiar 12 ore.

Hemodializd

Clindamicina nu este hemodializabila. Prin urmare, nu sunt necesare doze suplimentare, nici inainte nici dupa dializa.

Modul si durata administrarii

Comprimatele filmate de Clindamycin-MIP trebuie inghitite intregi cu o cantitate suficienta de lichid (de exemplu un pahar cu apa).

Durata administrarii depinde de gravitatea infectiei. In caz de infectii cu streptococ beta-hemolitic, tratamentul trebuie sa dureze cel putin 10 zile.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la clindamicina sau lincomicina sau la oricare dintre excipienti.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Se recomanda prudenta in caz de:

- afectare a functie hepatice,

- tulburari gastro-intestinale in antecedente (de exemplu inflamare a intestinului gros),

- istoric de astm bronsic sau diverse tipuri de alergii,

- afectare a transmisiei neuromusculare (miastenia gravis).

In cadrul terapiei de lunga durata (mai mult de 3 saptamani) hemoleucograma, functia hepatica si renala trebuie controlate la intervale regulate de timp.

Tratamentul cu clindamicina este in anumite situatii un tratament alternativ in cazul alergiei la penicilina (hipersensibilitate la penicilina). O alergie incrucisata intre clindamicina si penicilina nu este cunoscuta si nici previzibila datorita diferentei structurii substantelor. Totusi exista in cazuri izolate informatii despre anafilaxie (hipersensibilitate) la clindamicina la pacienti cu alergie la penicilina. Acest lucru trebuie luat in considerare la tratamentul cu clindamicina a pacientilor cu alergie la penicilina.

Administrarea repetata si pe termen lung a clindamicinei poate duce la suprainfectii, respectiv colonizarea pielii si mucoaselor cu germeni rezistenti sau fungi.

In cazul utilizarii antibioticelor, inclusiv a clindamicinei, a fost raportata aparitia colitei pseudomembranoase de la forme usoare pana la cele ce au pus viata in pericol. Cazurile usoare de colita pseduomembranoasa raspund la intreruperea administrarii medicamentului. In cazurile de gravitate medie pana la severa, trebuie avuta in vedere reechilibrarea hidroeletrolitica, administrarea suplimentelor proteice si administrarea de antibiotice eficace pentru tratamentul colitei determinata de catre Clostridium difficile. Medicamentele care inhiba peristaltismul sunt contraindicate.

Clindamicina nu trebuie utilizata in cazul infectiilor virale acute ale cailor respiratorii.

Clindamicina nu este adecvata in terapia meningitei, deoarece concentratiile de antibiotic care pot fi atinse in lichidul cefalorahidian sunt prea mici.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Clindamycin-MIP nu trebuie asociat cu alte antibiotice macrolide (de exemplu eritromicina), deoarece s-a observat in vitro un efect antagonist cu privire la actiunea antibacteriana.

Exista rezistenta incrucisata a germenilor la clindamicina si lincomicina.

Pe baza proprietatilor sale de blocare neuromusculara, Clindamycin-MIP poate intensifica actiunea miorelaxantelor utilizate in anestezie. Astfel pot aparea in timpul operatiilor incidente neasteptate cu potential letal.

Siguranta actiunii anticonceptionale a contraceptivelor orale este pusa sub semnul intrebarii in cazul utilizarii concomitente a Clindamycin-MIP. Prin urmare, trebuie luate masuri contraceptive suplimentare in timpul tratamentului cu clindamicina.

Absorbtia clindamicinei poate fi redusa de administrarea concomitenta de saruri de aluminiu.

S-a observat o reducere a concentratiei plasmatice de ciclosporina si posibil reducerea activitatii imunosupresoare la administrare concomitenta a clindamicinei.

4.6 Sarcina si alaptarea

Clindamicina se va utiliza in perioada de sarcina numai in conditii de stricta necesitate, dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential la fat.

Clindamicina se excreta in laptele matern. Nu pot fi excluse sensibilizarea, diareea si colonizarea mucoaselor cu fungi la sugarul alaptat. Prin urmare, nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului cu clindamicina.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Clindamycin-MIP nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoareale frecvente:

Foarte frecvente (>1/10)

Frecvente (>1/100, 1/1000, 1/10000,

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului IMUNOSTIMULATOR BACTERIAN CU CANDIDINA IBC-10 si afla pentru ce este indicat si cum se...
Citeste prospectul medicamentului Ephicilin 500 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Bioclavid si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Produsul Bioclavid...