Jolina 0,03 mg/3 mg, contraceptive

Jolina este un contraceptiv si se utilizeaza pentru a preveni sarcina.

Jolina 0,03 mg/3 mg, comprimate filmate Etinilestradiol/Drospirenona. Fiecare comprimat activ contine o cantitate mica de doi hormoni feminini diferiti, numiti etinilestradiol si drospirenona.

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devin grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Informatii generale: Inainte de a utiliza Jolina, medicul dumneavoastra ar trebui sa va adreseze diferite intrebari despre istoricul medical personal si al familiei. De asemenea, medicul va masura tensiunea arteriala si, in functie de starea dumneavoastra medicala actuala, poate efectua alte teste.

In asemenea situatii este recomandat sa nu aveti raporturi sexuale sau sa utilizati contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu un prezervativ sau alte metode de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau cea a temperaturii. Aceste metode nu sunt eficiente deoarece Jolina modifica variatiile lunare ale temperaturii corporale si ale mucusului vaginal.

Jolina, similar altor contraceptive hormonale, nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli infectioase cu transmitere sexuala. In perioada in care administrati acest medicament, este recomandat sa mergeti la medic periodic cel putin o data la sase sau douasprezece luni. Daca prezentati orice simptom neobisnuit, cum ar fi dureri inexplicabile in piept, abdomen sau picioare, consultati de urgenta medicul.

Nu administrati Jolina daca:

- aveti (sau daca ati avut in trecut) cheaguri de sange (tromboza) la un vas de la picior, plamani (embolism) sau alte organe

- aveti (sau ati avut in trecut) un atac de cord sau un accident vascular cerebral

- aveti (sau ati avut in trecut) orice boala care poate duce la un atac de cord (de exemplu, angina pectorala care determina dureri grave in piept) sau un accident vascular cerebral (de exemplu un atac cerebral temporar sau minor fara efecte restante).

- aveti orice boala care poate creste riscul dezvoltarii trombozei arteriale. Aceasta se refera la urmatoarele boli: diabet zaharat cu afectari ale vaselor sanguine, tensiune arteriala foarte crescuta, o valoare foarte mare a concentratiei de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride) aveti o tulburare a coagularii sangelui (de exemplu, deficit de proteina C). aveti (sau ati avut vreodata) un anumit tip de migrena (cu asa numitele simptome focale neurologice) aveti (sau ati avut) inflamatii ale pancreasului (pancreatita).

Daca veti sau ati avut in trecut o boala a ficatului si functiile hepatice nu sunt complet in limite normale. rinichii nu functioneaza bine (insuficienta renala). aveti sau ati avut o tumora la ficat.

- aveti (sau ati avut), sau credeti ca este posibil sa aveti cancer la san sau cancer la nivelul organelor sexuale.

- aveti sangerari vaginale de cauza necunoscuta.

- sunteti alergica la etinilestradiol sau drospirenona, sau la oricare dintre componentele Jolina. Aceasta poate determina mancarime, eruptie cutanata trecatoare pe piele sau inflamatie.

Acordati o atentie speciala medicamentului Jolina in urmatoarele cazuri:

In unele situatii trebuie sa acordati o atentie speciala atunci cand administrati Jolina sau orice alt contraceptiv hormonal combinat, iar medicul dumneavoastra ar trebui sa efectueze controale periodice. Daca aveti vreuna din urmatoarele afectiuni, mentionati acest aspect medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa folositi Jolina. De asemenea, consultati medicul daca urmatoarele simptome apar sau se agraveaza in timp ce folositi Jolina:

- daca unul dintre membrii apropiati ai familiei are sau a avut cancer la san

- daca aveti vreo afectiune la nivelul ficatului sau a vezicii biliare

- daca aveti diabet zaharat

- daca aveti depresie

- daca aveti boala Crohn sau colita ulcerativa (o boala inflamatorie a intestinelor)

- daca aveti SHU (sindromului hemolitic uremic; o boala a sangelui care afecteaza rinichii)

- daca aveti siclemie (o boala ereditara care afecteaza celulele rosii ale sangelui)

- daca aveti epilepsie (vezi "Jolina si interactiunea cu alte medicamente")

- daca aveti LES (lupus eritematos sistemic; o boala care afecteaza sistemul imunitar)

- daca aveti o boala care a aparut pentru prima data in timpul sarcinii sau in timpul folosirii anterioare a unor hormoni sexuali, de exemplu pierderea parului, porfiria (o boala a sangelui), herpes gestational (eruptie eritematoasa trecatoare pe piele cu pustule in timpul sarcinii), coree Sydenham (o boala care afecteaza nervii, producand miscari involuntare)

- aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate galben-brune pe piele, indeosebi pe fata); daca da, evitati sa va expuneti prea mult la soare sau la radiatii ultraviolete.

Daca aveti edem angioeurotic ereditar, medicamentele care contin estrogen pot provoca sau agrava simptomele de edem angioeurotic. Este recomandat sa consultati un medic imediat ce prezentati simptome de edem angioeurotic, precum umflarea fetei, limbii si/sau a faringelui, si/sau aveti dificultati la inghitire sau prezentati o urticarie impreuna cu dificultati de respiratie.

Folosirea oricarui contraceptiv combinat, inclusiv folosirea Jolina, creste riscul evolutiei spre tromboza venoasa (formarea cheagurilor in vasele de sange), comparativ cu o femeie care nu ia deloc comprimate contraceptive.

Riscul evolutiei spre tromboza venoasa atunci cand se iau contraceptive combinate creste:

- o data cu inaintarea in varsta

- daca aveti greutatea corporala peste limita normala

- daca unul dintre membrii apropiati ai familiei a avut cheaguri de sange (tromboza) la picior, plamani sau orice alt organ la o varsta timpurie,

- daca veti necesita o interventie chirurgicala sau veti fi imobilizata o lunga perioada de timp sau ati suferit un accident grav (pentru a stii ce e de facut, vedeti sectiunea "Chirurgie, perioade lungi de imobilizare sau accidente grave in timpul tratamentului cu Jolina" de mai sus).

Tromboza arteriala: Folosirea contraceptivelor combinate a fost asociata cu cresterea riscului de dezvoltare a trombozei arteriale (obstructia unei artere), de exemplu, in vasele de sange ale inimii (atac de cord) sau ale creierului (atac cerebral).

Riscul evolutiei spre tromboza arteriala atunci cand administrati contraceptive combinate creste:

- daca fumati. Daca folositi Jolina, este recomandat sa renuntati la fumat, mai ales daca aveti varsta peste 35 de ani.

- daca aveti valori mari de grasime in sange (colesterol sau trigliceride)

- daca aveti greutatea corporala peste limita normala

- daca dumneavoastra sau orice alt membru al familiei a avut un atac de cord sau atac cerebral la o varsta tanara

- daca aveti o tensiune arteriala crescuta

- daca aveti migrene

- daca aveti probleme cu inima (tulburari ale valvelor inimii, modificari ale ritmului inimii dumneavoastra).

Ar trebui sa nu mai folositi Jolina si sa consultati imediat un medic daca prezentati semne ale unei posibile tromboze (vezi paragraf "Incetarea tratamentului daca" din Sectiunea 3).

Jolina si cancerul: Femeile care iau contraceptive combinate au un risc usor marit de a avea cancer la san, dar nu este sigur daca acest lucru se datoreaza medicamentului. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori sa fie detectate la femeile care iau contraceptive deoarece sunt examinate de medicii lor mai frecvent. Riscul de cancer la san se reduce treptat dupa ce decideti sa incetati adminitrarea de contraceptive hormonale combinate.

Este important sa va examinati periodic sanii si sa mergeti la medicul dumneavoastra daca gasiti orice nodul.

Tumori benigne ale rinichiului au fost descoperite la femeile care folosesc contraceptive combinate in ocazii rare, tumorile maligne fiind si mai rare. Consultati medicul daca prezentati orice durere intensa brusca abdominala.

Utilizarea altor medicamente: Spuneti intotdeauna medicului care v-a prescris Jolina daca utilizati medicamente sau preparate pe baza de plante medicinale. De asemenea, informati si alti medici sau stomatologi care v-au prescris alte medicamente (sau farmacistului dumneavoastra) ca luati Jolina. Este posibil ca acestia sa va spuna ca trebuie sa folositi contraceptive suplimentare (prezervative de exemplu) si, in cazul acesta vor preciza si pe ce perioada.

Unele medicamente pot determina pierderea efectului contraceptiv al medicamentului Jolina, sau pot determina sangerari neasteptate. Aceasta se aplica medicamentelor folosite pentru tratarea epilepsiei (primidona, fenitoina, barbiturice, oxcarbamazepina, carbamazepina) si tuberculozei (de exemplu rifampicina), HIV (ritonavir), altor boli infectioase (griseofulvina, ampicilina, tetraciclina) si tratamente cu preparate pe baza de plante medicinale care contin sunatoare.

- Daca doriti sa folositi preparate pe baza de plante medicinale care contin sunatoare in timpul in care administrati Jolina, ar trebui sa consultati in prealabil medicul.

- Jolina poate afecta alte medicamente, de exemplu acelea care contin ciclosporina sau medicamentul anticonvulsivant lamotrigina (aceasta poate determina cresterea frecventei convulsiilor).

Consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament. Va rugam sa va informati farmacistul daca administrati sau ati luat recent orice alt medicament, inclusiv medicamente obtinute fara reteta.

Utilizarea Jolina cu alimente si bauturi: Administrati un comprimat Jolina in fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Puteti lua comprimatele cu sau fara alimente, dar ar trebui sa le administrati aproximativ la acelasi ora, in fiecare zi.

Analize de laborator: Daca aveti nevoie de o analiza a sangelui, spuneti medicului sau personalului laboratorului ca luati contraceptive, deoarece contraceptivele orale pot afecta rezultatele unor teste.

Sarcina: Daca sunteti gravida nu este indicat sa administrati Jolina. Daca sunteti gravida in timp ce luati Jolina, ar trebui sa incetati administrarea medicamentelor imediat si sa consultati medicul.

Consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament.

Alaptarea: Nu este recomandat sa luati Jolina atunci cand alaptati. Daca doriti sa folositi contraceptive in timp ce alaptati, este indicat sa consultati medicul. Consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: Nu exista nicio informatie care sa sugereze ca folosirea Jolina are vreun efect asupra capacitatii dumneavoastra de a conduce sau de a folosi utilaje.

Mod de administrare: Administrati un comprimat Jolina in fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Puteti lua comprimatele inainte sau dupa masa, dar trebuie sa le administrati aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi. Un blister contine 21 comprimate. Ziua din saptamana in care se iau comprimatele este imprimata pe margine langa fiecare comprimat. Daca, de exemplu, incepeti Miercuri, trebuie sa administrati comprimatul marcat cu "MI" pe margine. Urmariti sageata de pe pachet pana cand folositi toate cele 21 de comprimate.

Apoi nu veti lua niciun alt comprimat timp de 7 zile. In timpul acestor 7 zile in care nu administrati niciun comprimat (denumit interval liber- fara comprimate), ar trebui sa apara menstruatia. Menstruatia, de asemenea denumita sangerare menstruala, incepe de obicei in cea de-a doua sau cea de-a treia zi a intervalului liber- fara comprimate.

In cea de-a opta zi de la administrarea ultimului comprimat Jolina (aceasta este dupa intervalul liber- fara comprimate de 7 zile), incepeti urmatorul pachet, chiar daca menstruatia nu s-a oprit. Aceasta inseamna ca trebuie sa incepeti urmatorul blister in aceeasi zi in care ati inceput saptamana anterioara si menstruatia trebuie sa apara la aceeasi data a fiecarei luni.

Daca administrati Jolina dupa cum este descris, veti fi protejata impotriva sarcinii si in timpul celor 7 zile in care nu administrati niciun comprimat.

Producator responsabil pentru eliberarea seriilor: Laboratorios León Farma, S.A.

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2009

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wilprafen si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Infectii acute...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare