Kamiren® 1 mg, 2 mg, 4 mg, comprimate

Citeste prospectul medicamentului Kamiren® 1 mg, 2 mg, 4 mg, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii terapeutice: Kamiren este recomandat in tratamentul hipertensiunii arteriale usoare si moderate (in monoterapie sau in asociere cu alte antihipertensive) si in tratamentul simptomatic al hiperplaziei benigne de prostata.

Kamiren®

comprimate a 1 mg

Kamiren®

comprimate a 2 mg

Kamiren®

comprimate a 4 mg

Compozitie

Kamiren, comprimate a 1 mg

Un comprimat contine doxazosin 1 mg sub forma de mesilat de doxazosin 1,21 mg si excipienti: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu. Kamiren, comprimate a 2 mg

Un comprimat contine doxazosin 2 mg sub forma de mesilat de doxazosin 2,43 mg si excipienti: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu.

Kamiren, comprimate a 4 mg

Un comprimat contine doxazosin 4 mg sub forma de mesilat de doxazosin 4,86 mg si excipienti: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu.

Grupa farmacoterapeutica: blocante selective α1-adrenergice; medicamente utilizate in tratamentul hiperplaziei benigne de prostata.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la doxazosin, la alte quinazoline (prazosin, terazosin) sau la oricare dintre excipientii produsului.

Precautii

Accidentele hipotensive pot sa apara dupa prima doza de Kamiren sau la inceputul tratamentului; pentru a preveni aceste fenomene, tratamentul se incepe cu doze mici (vezi pct. Doze si mod de administrare). Se pot produce scaderi marcate ale tensiunii arteriale, cu caracter predominant ortostatic, care pot fi insotite uneori de tahicardie. Simptomele constau in ameteli, eventual, cadere. Reducerea ingestiei de lichide si dieta hiposodata maresc riscul aparitiei hipotensiunii ortostatice. La hipertensivi, medicatia diuretica trebuie intrerupta cateva zile inainte si dupa inceperea tratamentului cu blocanti ? 1-adrenergici. Trebuie avut in vedere ca accidentele hipotensive pot sa apara si in cazul reluarii tratamentului cu Kamiren dupa cateva zile de pauza. In aceasta situatie se reia tratamentul cu doza initiala de 1 mg.

Sincopa poate sa apara dupa prima doza, la cresterea brusca a dozei sau dupa asocierea cu diuretice sau alte antihipertensive; fenomenul se datoreaza hipoxiei cerebrale consecutive hipotensiunii arteriale marcate, instalate brusc.

Ameteala, caderile si sincopa pot fi declansate de ridicarea brusca in picioare, mai ales direct din pozitia culcat, de efortul fizic excesiv, de caldura si de consumul concomitent de bauturi alcoolice.

In caz de sincopa, pacientul trebuie mentinut in pozitie culcata, eventual cu picioarele asezate mai sus decat restul corpului. In anumite cazuri, este necesar tratament de sustinere si/sau simptomatic. Kamiren trebuie administrat cu precautie persoanelor cu predispozitie cunoscuta la hipotensiune ortostatica, in caz de cardiopatie ischemica, ateroscleroza cerebrala avansata sau alte tulburari cerebrovasculare.

Doxazosinul, ca si alti blocanti α1-adrenergici, nu este recomandat in caz de carcinom de prostata (poate masca si intarzia diagnosticul, care implica interventia chirurgicala). Deoarece carcinomul are aceeasi simptomatologie ca hiperplazia benigna de prostata si coexista uneori cu acesta, prezenta sa trebuie exclusa inainte de inceperea tratamentului.

Tensiunea arteriala a pacientilor cu hiperplazie benigna de prostata trebuie controlata la inceputul tratamentului si atunci cand se cresc dozele de Kamiren.

Interactiuni

Doxazosinul se poate administra in asociere cu alte antihipertensive (blocante beta-adrenergice, diuretice, blocante ale canalelor calciului, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) totusi, este necesara prudenta la inceputul tratamentului, deoarece efectul antihipertensiv poate fi potentat. De asemenea, este necesara prudenta in cazul asocierii doxazosinului cu alte medicamente care scad tensiunea arteriala, cum sunt nitratii, anestezicele generale si antidepresivele triciclice, precum si cu alcoolul etilic.

Se recomanda prudenta in cazul administrarii concomitente cu inductori sau inhibitori enzimatici.

Doxazosinul nu are efecte asupra concentratiei ASP (antigenul prostatic specific).

Atentionari speciale

Kamiren trebuie administrat cu prudenta pacientilor cu insuficienta hepatica.

Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea doxazosinului la copii, de aceea la aceasta grupa de varsta administrarea medicamentului nu este recomandata.

Sarcina si alaptarea

Informati medicul daca sunteti insarcinata sau suspectati aceasta.

Deoarece nu poate fi exclus riscul asupra fatului, administrarea doxazosinului in timpul sarcinii se va face numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.

Studiile efectuate la animale au aratat ca doxazosinul se excreta prin laptele matern. In absenta datelor la om, in functie de importanta tratamentului pentru mama, se recomanda fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea administrarii medicamentului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

La inceputul tratamentului cu doxazosin si la schimbarea dozei pot sa apara ameteli, vertij si, rareori, sincopa, care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Urmati strict indicatiile medicului. Nu trebuie sa modificati doza sau sa intrerupeti tratamentul fara sa intrebati in prealabil medicul. Prin administrarea corecta a medicamentului puteti reduce frecventa si severitatea reactiilor adverse, iar medicul va putea sa stabileasca mai usor doza adecvata.

Medicamentul se poate administra independent de orarul meselor.

In cazul in care pacientul a omis o doza, doza respectiva se va lua cat mai curand posibil. Daca este momentul pentru doza urmatoare, se va lua numai acea doza si nu o doza dubla. Este important sa se administreze medicamentul in mod regulat. Daca pacientul nu a luat doza timp de cateva zile, se va incepe o noua cura de tratament cu cea mai mica doza eficace.

Hipertensiune arteriala

Doza initiala este de 1 mg doxazosin pe zi. Prima doza se va administra seara, la culcare. In functie de raspunsul terapeutic, doza zilnica se poate creste la intervale de 1 – 2 saptamani pana la 2 mg, 4 mg sau 8 mg, administrate in priza unica. De obicei, sunt suficiente 2 – 8 mg doxazosin pe zi. Doza zilnica maxima este de 16 mg doxazosin.

Hiperplazie benigna de prostata la pacienti normotensivi

Doza initiala este de 1 mg doxazosin pe zi. Prima doza se va administra seara, la culcare. In functie de raspunsul terapeutic, doza zilnica se poate creste la intervale de 1 – 2 saptamani pana la 2 mg, 4 mg sau 8 mg, administrate in priza unica. De obicei, sunt suficiente 2 – 4 mg doxazosin pe zi. Doza zilnica maxima este de 8 mg doxazosin.

Hiperplazie benigna de prostata la pacienti hipertensivi

Doza este aceeasi ca la pacientii cu hipertensiune arteriala fara hiperplazie benigna de prostata (vezi recomandarile de mai sus).

Pacienti cu insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica sunt necesare doze mai mici, datorita metabolizarii mai lente a medicamentului.

Reactii adverse

La pacientii tratati cu doxazosin pot sa apara urmatoarele reactii adverse: hipotensiune arteriala ortostatica, asociata rareori cu sincopa, ameteli, vertij, cefalee, fatigabilitate, edeme, astenie, somnolenta, greata si obstructie nazala. S-au semnalat rareori cazuri de incontinenta urinara, care poate fi corelat a cu actiunea farmacologica a doxazosinului.

Foarte rar poate sa apara tahicardie.

S-au raportat cazuri izolate de priapism asociate cu utilizarea blocantilor α1-adrenergici , inclusiv pentru doxazosin.

In timpul tratamentului cu doxazosin s-au raportat urmatoarele evenimente adverse: palpitatii, dureri toracice, angina pectorala, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale si aritmii.

Supradozaj

Semnele si simptomele care apar in caz de supradozaj se datoreaza efectului antihipertensiv al doxazosinului. Tratamentul este simptomatic si de sustinere. Pentru impiedicarea absorbtiei medicamentului se efectueaz a lavaj gastric sau se administreaza carbune medicinal. Pentru combaterea hipotensiunii arteriale, trebuie administrate intravenos lichide; se pot administra agonisti α-adrenergici.

Dializa nu este recomandata, deoarece o proportie mare din medicament este legata de proteinele plasmatice.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25o C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie continand 2 blistere a cate 10 comprimate.

Cutie continand 3 blistere a cate 10 comprimate.

Producator:

KRKA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...