Karissa, contraceptive orale

Karissa sunt niste contraceptive orale sub forma de drajeuri.

Compozitie: Un drajeu Karissa contine gestoden 0,075 mg si etinilestradiol 0,020 mg si excipienti:

Nucleu: edetat de sodiu si calciu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu anhidru coloidal, amidon de porumb, polividona K 30, lactoza monohidrat.

Excipientii stratului de drajefiere: galben de chinolina (E 104), polividona K-90F, dioxid de titan C.I. 77891 (E 171), macrogol 6000, talc, carbonat de calciu, zahar.

Grupa farmacoterapeutica: Hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital, contraceptive hormonale sistemice, progesteroni si estrogeni combinatii fixe.

Indicatii terapeutice: Contraceptie orala.

Contraindicatii: Contraceptivele orale nu vor fi utilizate de catre femeile aflate în urmatoarele situatii:

-Sarcina confirmata sau suspiciune de sarcina.

-Antecedente personale de tromboza venoasa sau arteriala (de exemplu tromboza venelor profunde, embolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic).

-Prezenta unor factori severi de risc pentru dezvoltarea trombozei sau a embolismului (tulburari de (coaagulare a sangelui, valvulopatie, fibrilatie atriala).

-Adenom hepatic sau carcinom; boala hepatica severa

-Cancer de endometru sau cancer mamar în anetecedentele personale patologice.

-Sangerare vaginala anormala nediagnosticata.

-Antecedente de icter colestatic sau prurit aparute în perioada unei sarcini anterioare sau ca urmare a administrarii prealabile de contraceptive orale.

-Antecedente de herpes gestational.

-Otoscleroza cu agravare în timpul sarcinii.

-Siclemie.

-Hiperlipidemie.

-Hipertensiune severa

-Diabet zaharat cu complicatii vasculare.

-Hipersensibilitate la oricare din componentele preparatului.

Precautii: 

Tumori: In unele studii, a fost raportat un risc crescut de cancer cervical la femeile care folosesc contraceptivele orale pe termen lung, dar rezultatele sunt destul de controversate. Comportamentul sexual si alti factori cum ar fi virusul papillomatous uman (HPV) pot influenta dezvoltarea cancerului cervical.

Meta-analiza la un numar de 54 de studii epidemiologice a relevat faptul ca riscul relativ de cancer mamar este usor crescut la femeile care iau contraceptive orale (RR = 1,24). Acest risc scade treptat în timpul urmatorilor 10 ani dupa încetarea administrarii contraceptivelor orale. Totusi, aceste studii nu au confirmat existenta unei relatii cauzale.

Cancerul mamar diagnosticat la utilizatoarele de contraceptive orale se afla într-o faza clinica mai putin avansata decat la cele care nu folosesc contraceptive.

Adenomul hepatic benign este legat de folosirea contraceptivelor orale, desi incidenta acestor tumori benigne este rara. Daca apare o ruptura la nivelul acestor tumori, apare sangerarea abdominala care poate fi fatala.

In cazuri rare, au fost raportate tumori hepatice maligne la utilizatoarele de contraceptive orale pe termen lung.

Interactiunea cu alte medicamente

Protectia contraceptiva redusa si o incidenta crescuta a sangerarii abundente si a tulburarilor de sangerare au fost relatate în cazul utilizarii concomitente a rifampicinei. O interactiune echivalenta, dar probabil mai putin clara, a fost sugerata pentru barbiturice, fenilbutazona, fenitoina si probabil griseofulvina, ampicilina si tetracicline. Pentru femeile care iau asemenea preparate simultan cu un contraceptiv oral este recomandabil sa foloseasca metode nehormonale de contraceptie (prezervative si spermicide) pe langa contraceptivul oral, pe durata medicatiei aferente si înca 7 zile dupa aceea.

In cazul rifampicinei, metoda contraceptiva suplimentara trebuie aplicata timp de 4 saptamani dupa încetarea tratamentului.

Interactiunea in timpul absorbtiei: Diareea poate creste motilitatea gastrointestinala sireduce absorbtia substantelor active din compozitia produsului. În acelasi fel, un medicament care reduce timpul de tranzit în colon, poate reduce concentratiile de hormoni din sange.

Interactiuni în timpul metabolismului:

Peretele gastrointestinal: S-a aratat ca sulfatarea etinilestradiolului are loc în peretele gastrointestinal (GI). Asadar, medicamentele care sunt concurentii sulfatarii în peretele intestinal cresc biodisponibilitatea etinilestradiolului (ex. acid ascorbic).

Metabolism hepatic: Pot aparea interactiuni cu medicamente inductoare ale enzimelor microzomale, reducandu-se astfel concentratiile de etinilestradiol (ex. rifampicina, barbiturice, fenilbutazona, fenitoina, griseofulvina, topiramat). Pot sa apara, de asemenea, interactiuni cu medicamente inhibitoare ale enzimelor microzomale (ex. itraconazol, fluconazol), obtinandu-se în acest fel cresterea concentratiilor de etinilestradiol.

Efectul asupra circulatiei enterohepatice: Unele rapoarte clinice indica faptul ca circulatia enterohepatica a estrogenului poate fi redusa de anumite antibiotice care pot scadea concentratiile de etinilestradiol (ex. ampicilina, tetraciclina).

Efectul asupra metabolismului altor medicamente: Etinilestradiolul poate afecta metabolismul altor medicamente prin inhibarea enzimelor microzomiale hepatice sau prin provocarea unei conjugari hepatice medicamentoase, în special prin glucuronidare. În acest fel, concentratiile din plasma si tesut ale celorlalte medicamente pot fi crescute sau reduse (ex. ciclosporina, teofilina).

Produsul vegetal Iarba Sfantului Ioan (Hypericum perforatum sau sunatoare) nu trebuie luat concomitent cu drajeurile de Karissa, deoarece acesta poate sa scada efectul contraceptiv al drajeurilor de Karissa si pot aparea sangerarea abundenta sau sarcina nedorita. Acest efect este indus de enzimele metabolizante din substanta continuta în Iarba Sfantului Ioan. Efectul inductiv poate persista timp de cel putin 2 saptamani dupa încetarea tratamentului cu Iarba Sfantului Ioan.

Administrarea concomitenta a preparatului cu ritonavir si a unui contraceptiv oral a avut drept rezultat o reducere a valorii medii AUC de etinilestradiol, cu 41%, astfel încat trebuie luata în calcul folosirea unui contraceptiv oral ce contine o doza mai mare de etinilestradiol, sau folosirea unei metode alternative de contraceptie, non-hormonale.

Modificari ale analizelor de laborator

Folosirea contraceptivelor orale poate influenta rezultatele anumitor analize de laborator, printre care probele hepatice, tiroida, adrenalina si probele renale, nivelurile plasmatice ale lipoproteinelor si ale proteinelor de transport, parametrii metabolismului de carbohidrati, coagularea si fibrinoliza.

Modificarile raman de obicei în limitele valorilor normale de laborator.

Atentionari speciale si precautii pentru utilizare

1. Examenele fizice si examenele medicale periodice

Înaintea initierii administrarii contraceptivelor orale trebuie efectuata o examinare detaliata a antecedentelor heredo-colaterale si personale ale femeii, precum si un examen general si unul ginecologic, inclusiv masurarea tensiunii arteriale, analize de laborator, examenul sanilor si pelvisului si examenul citologic vaginal, care trebuie executate si repetate periodic.

2. Functia hepatica

În caz de afectare acuta sau cronica a functiei hepatice, trebuie oprita administrarea preparatului pana cand parametrii functiei hepatice revin la normal. Hormonii steroidieni pot fi slab metabolizati la pacientele cu afectare a functiei hepatice.

3. Tulburari circulatorii

Folosirea contraceptivelor orale a fost legata de un risc crescut de infarct miocardic.

Riscul este mai crescut la fumatoare care sunt supuse unor factori de risc pentru tulburari coronariene, cum ar fi hipertensiunea, hipercolesterolemia, obezitate patologica si diabet.

Fumatul creste riscul complicatiilor cardiovasculare serioase al contraceptivelor orale.

Acest risc creste o data cu varsta si cu numarul de tigari fumate, riscul fiind considerabil mai mare la femeile cu varsta peste 35 de ani. Femeile care folosesc contraceptive orale trebuie sfatuite sa renunte la fumat.

Contraceptivele orale trebuie folosite cu prudenta la femeile cu factori de risc privind tulburarile cardiovasculare.

S-a confirmat ca riscul tulburarilor cerebrovasculare (accident ischemic si hemoragic) creste în cazul administrarii contraceptivelor orale.

La femeile care utilizeaza contraceptive orale s-a înregistrat o crestere a tensiunii arteriale, mai probabila la cele cu varste mai mari si care iau contraceptive orale pe termen lung.

Datele au aratat ca incidenta hipertensiunii creste odata cu cresterea cantitatii de estrogeni.

Femeile cu antecedente de hipertensiune sau complicatii determinate de hipertensiune sau de afectiuni renale vor fi sfatuite sa foloseasca o alta metoda contraceptiva. Daca femeile hipertensive opteaza pentru contraceptivele orale, ele trebuie sa fie monitorizate îndeaproape si daca apare o crestere considerabila a tensiunii, administrarea contraceptivelor trebuie oprita.

La majoritatea femeilor, tensiunea arteriala va reveni la normal dupa întreruperea contraceptivelor orale si nu exista nici o diferenta în aparitia hipertensiunii la femeile care au folosit în trecut contraceptive orale fata de cele care nu au folosit niciodata contraceptivele.

Utilizarea oricarui contraceptiv oral comporta un risc crescut de tromboembolism venos (TEV) în comparatie cu situatia cand nu se foloseste nici un contraceptiv. Riscul crescut de TEV este cel mai ridicat în timpul primului an de folosire a contraceptivelor orale. Riscul este mai scazut decat riscul de TEV asociat cu sarcina, care se estimeaza la 60 de cazuri din 100.000 de sarcini; TEV este fatal în 1-2% cazuri.

Incidenta TEV în cazul contraceptivelor orale cu continut de levonorgestrel si mai putin de 50 μg de etinilestradiol este de aproximativ 20 de cazuri la 100.000 femei-ani de folosire.

Incidenta de TEV în cazul contraceptivelor orale cu continut de gestoden este de aproximativ 30-40 de cazuri la 100.000 de femei-ani de folosire. Cel mai mare impact al riscului relativ asupra numarului de cazuri suplimentare ar fi la femeile aflate în primul an de folosire a unui contraceptiv oral.

Riscul de aparitie a tromboembolismului (arterial si/sau venos) creste cu urmatorii factori:

-Varsta

-Fumat (la fumatoarele de multe tigarete si la varsta înaintata creste si riscul, în special la femeile de peste 35 de ani).

-O predispozitie ereditara pozitiva (de ex. tromboembolism arterial sau venos la gemeni sau la parinti de varsta relativ tanara). Daca se suspecteaza o predispozitie ereditara, persoana trebuie sa consulte un medic specialist, înainte de a decide asupra administrarii contraceptivelor orale.

-Obezitate (indexul de masa corporala de peste 30 kg/m2).

-Dislipoproteinemie.

-Hipertensiune.

-Valvulopatie

-Fibrilatie atriala.

-Imobilizare prelungita, cazuri de chirurgie majora, operatie la picior sau un traumatism major. (Deoarece în perioada post-operatorie exista un risc crescut de aparitie a tromboembolismului, se recomanda întreruperea administrarii contraceptivelor orale cu cel putin patru saptamani înainte de actul chirurgical electiv, reluarea administrarii lor urmand a se face nu mai devreme de doua saptamani dupa remobilizare completa).

Folosirea preparatului trebuie oprita imediat daca apar simptome ce indica episod de tromboembolism: durere severa în piept, ce poate ajunge pana în bratul stang, durere neobisnuita în picior, umflarea piciorului, durere acuta în timpul respiratiei sau tusei, aparitia sangelui în sputa.

Parametrii biochimici ce indica predispozitie ereditara sau dobandita la tromboza venoasa sau arteriala includ rezistenta la proteina-C activata (APC), hiperhomocisteinemia, deficienta de antitrombina-III, deficienta de proteina-C, deficienta de proteina-S, anticorpi antifosfolipidici (anticorpi anticardiolipinici, lupus anticoagulant).

4. Tulburari în metabolismul lipidelor

Femeile cu hiperlipidemie trebuie monitorizate cu atentie daca opteaza pentru folosirea contraceptivelor orale.

Printre femeile care sufera de o hiperlipidemie ereditara si iau contraceptive orale ce contin estrogeni, s-au raportat cresteri considerabile ale trigliceridelor plasmatice, ce pot cauza pancreatite.

5. Diabet

Pacientele diabetice trebuie atentionate în privinta continutului în zahar si lactoza al produsului. Un drajeu Karissa contine zahar 19,66 mg si lactoza monohidrat 37,165 mg.

Femeile diabetice trebuie monitorizate cu atentie în perioada de administrare a contraceptivelor orale.

6. Alti factori

Pe langa conditiile de mai sus, se impune o atentie crescuta în caz de otoscleroza, scleroza în placi, epilepsie, choree minora, porfirie intermitenta, tetanie, afectarea functiei renale, obezitate, lupus eritematos sistemic, miom uterin.

Folosirea concomitenta a preparatelor din plante ce contin Hypericum perforatum (sunatoare, Iarba Sfantului Ioan) si a drajeurilor Karissa trebuie evitata deoarece acestea pot scadea nivelul seric al drajeurilor de Karissa si efectul lor contraceptiv. (A se vedea paragraful 4.5.)

Deoarece produsul contine zahar si lactoza, administrarea nu este recomandata la pacientii cu galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei, galactozei, fructozei sau deficit de lactaza.

Pacientele trebuie atentionate ca acest preparat nu le protejeaza contra infectiilor cu HIV (SIDA) si contra altor boli cu transmitere sexuala.

Sarcina si alaptarea:

Sarcina

Dupa cum s-a aratat în numeroase studii epidemiologice, rata malformatiei la nou-nascuti provenind de la mamele care au folosit contraceptive înainte de sarcina nu a fost crescuta si nu s-au detectat efecte teratogene (în special în ceea ce priveste anomaliile cardiace si malformatiile congenitale cum ar fi extremitati reduse), în situatia în care femeia însarcinata folosise contraceptive orale în perioada de început a sarcinii.

Administrarea produsului este contraindicata în timpul sarcinii.

Alaptarea

Contraceptivele orale pot reduce productia de lapte de mama si schimba compozitia lui chimica, mai mult, ele sunt secretate în laptele de mama, de aceea utilizarea lor nu este recomandata la femeile care alapteaza. Daca femeia doreste sa alapteze trebuie sa utilizeze o alta metoda contraceptiva.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-a elaborat nici un studiu care sa arate daca drajeurile de Karissa influenteaza sau nu capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Doze si mod de administrare

Doza zilnica recomandata este de un drajeu (preferabil de fiecare data la aceeasi ora din zi) timp de 21 de zile consecutive. Tratamentul se va relua dupa a 7-a zi de întrerupere a tratamentului (dupa 4 saptamani de la primul drajeu luat în aceeasi zi a saptamanii). În intervalul de 7 zile, apare ciclul menstrual.

Reactii adverse

Pe durata primelor cicluri de tratament, se apreciaza ca 10-30% din femei pot acuza

aparitia unor reactii adverse, cum ar fi sensibilitate la nivelul sanilor, stare de disconfort sau pete de sange. Aceste efecte secundare sunt deseori usoare si de obicei dispar în cursul a 2 pana la 4 cicluri.

Reactii adverse severe sau alte reactii adverse

Urmatoarele reactii adverse pot aparea mai frecvent la femeile care folosesc contraceptive orale: greata, varsaturi, cefalee, tensiune la nivelul sanilor, cresterea greutatii corporale, modificarea libidoului, stari depresive, iritabilitate, senzatie de greutate la nivelul gambelor, sangerare intermenstruala, oligomenoree, amenoree, iritatie oculara la utilizarea lentilelor de contact. Acestea impun schimbarea tipului de estroprogestativ.

Reactiile adverse relativ rare pot include hipertrigliceridemie, hipercolesterolemie,

hiperglicemie, toleranta scazuta la glucoza, cresterea tensiunii arteriale, coronaropatii, accident tromboembolic arterial (în special infarct miocardic, accident vacular cerebral) sau venos (tromboflebita, embolie pulmonara), mastodinie severa, mastopatie benigna, adenom hipofizar secretant de prolactina (evidentiat eventual prin aparitia galactoreii), cefalee severa sau diferita de cea care aparea în mod obisnuit în cazul pacientei respective, migrena, vertij, modificari ale vederii, exacerbarea statusului comitial, hepatita, adenom hepatic, icter colestatic, eruptii cutanate, cloasma. Aceste reactii adverse impun oprirea administrarii tratamentului estroprogestativ.

Alte reactii adverse: boli ale vezicii biliare (litiaza biliara), acnee, seboree, hipertricoza.

Supradozaj

Nu au fost raportate reactii adverse severe dupa administrarea unei doze considerabile de contraceptiv oral. Simptomele care pot aparea sunt greata, varsaturi si, la fetele tinere, sangerari vaginale în cantitate mica.

Nu exista antidot, se poate administra tratament simptomatic.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare înscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

A nu se lasa la îndemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister din PVC-PVdC/aluminiu a 21 drajeuri, introdus în punga de aluminiu.

Cutie cu 3 blistere din PVC-PVdC/aluminiu a cate 21 drajeuri, introduse în punga de

aluminiu.

Producator

Gedeon Richter Plc., Ungaria

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

Gedeon Richter Plc.,

Gyomroi Ut 19-21, H-1103 Budapest, Ungaria

Data ultimei verificari a prospectului

Mai, 2008

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cilest, tablete fac parte din familia contraceptivelor orale. Indicatii: Contraceptie. Prezentare farmaceutica: Cutii de 21 de tablete...
Citeste prospectul medicamentului Ellaone si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Ellaone este un...
Yaz este un comprimat contraceptiv si se utilizeaza pentru a preveni sarcina. Citeste prospectul medicamentului Yaz, contraceptiv...