Lederdental, pasta dentara

Citeste prospectul pentru pasta de dinti Lederdental si afla pentru ce este indicata si cum se administreaza.

Indicatii: Tratamentul de urgenta in cazul pulpitei: analgezie rapida si sigura pana la instituirea tratamentului adecvat.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Un gram pasta dentara contine clorhidrat de demeclociclina 30 mg sub forma de demeclociclina sare de calciu 30,21 mg si triamcinolon acetonid 10 mg.

Excipient: sulfit de sodiu anhidru

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Pasta dentara

Pasta moale, de culoare galben-cenusiu, fara particule vizibile

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

- Tratamentul de urgenta in cazul pulpitei: analgezie rapida si sigura pana la instituirea tratamentului adecvat.

- Pulpita acuta nepurulenta partiala sau totala.

- Obturarea medicala a canalului radicular in tratamentul gangrenei si in parodontita apicala acuta. -Profilaxia pulpitei: dupa prepararea cavitatii dentare si a radacinii dintelui.

4.2 Doze si mod de administrare

Dozajul depinde de tipul de administrare.

Tratamentul de urgenta in cazul pulpitei; pulpita acuta nepurulenta partiala sau totala:

Aplicarea unui mic tampon cu LEDERDENTAL pasta direct la nivelul pulpei dentare deschise si obturarea provizorie cu medicamente ca eugenol in combinatie cu oxid de zinc, pana la tratamentul final.

Tratamentul gangrenei (in decursul tratamentului unei radacini dentare infectate, mai ales cu exacerbarea acuta neasteptata a unei parodontite apicale).

Se pregateste cavitatea dentara mecanic si chimic (de exemplu hipoclorit de sodiu si apa oxigenata) pana la apexul radiografic. Dupa uscarea cu conuri de hartie, se umple cavitatea cu LEDERDENTAL pasta dentara, cu ajutorul unui ac spiralat. Se pune un tampon si se inchide provizoriu cavitatea.

Dupa cel putin 2 saptamani:

Daca testul prin percutie este pozitiv, se face o noua obturare medicala iar daca nu, pasta dentara LEDERDENTAL se spala (cu solutie izotonica de clorura de sodiu) si se evacueaza din cavitate si se obtureaza cavitatea printr-o metoda acceptata. Se efectueaza o radiografie. Se inchide cavitatea.

Profilaxia pulpitei pentru dintii sanatosi dupa interventii ample la nivelul cavitatii dentare. respectiv la nivelul radacinii:

Se acopera partile de dentina aflate in apropierea pulpei dentare. respectiv se introduc coroane sau punti provizorii impreuna cu LEDERDENTAL si apoi se acopera cu orice tip de ciment dentar.

De asemenea. LEDERDENTAL. pasta dentara poate fi utilizat ca obturatie medicala temporara pentru orice tip si metoda de tratament al canalului radicular.

Observatie:

Pentru a preveni intarirea LEDERDENTAL. pasta dentara la deschiderea tubului. capatul tubului trebuie mentinut curat si bine inchis dupa utilizare. Modificarile de culoare observate la LEDERDENTAL nu au nicio influenta asupra eficacitatii medicamentului.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la clorhidrat de demeclociclina. triamcinolon acetonid. tetracicline. corticosteroizi sau la oricare dintre excipienti. Pulpita purulenta.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Corticosteroidul din pasta hidrosolubila LEDERDENTAL. este eliberat pe intreaga durata a aplicarii. Datorita efectului antiproliferativ al tuturor corticosteroizilor. LEDERDENTAL pasta dentara nu poate fi lasat pe pulpa dentara deschisa o perioada de timp mai lunga (de exemplu 2-3 zile). pentru a evita o eventuala necroza a pulpei dentare; trebuie luata in considerare posibilitatea aparitiei unei pulpite cronice.

Rar. pot apare reactii de hipersensibilitate la sulfitul de sodiu (vezi pct. 4.8).

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Nu se cunosc. in cazul unei aplicari corecte.

4.6 Sarcina si alaptarea

LEDERDENTAL pasta nu trebuie utilizat in timpul sarcinii sau alaptarii. Trebuie evitata utilizarea triamcinolonului. mai ales in primele cinci luni de sarcina. deoarece experimentele efectuate la animal au relevat informatii cu privire la anumite efecte teratogene si nu exista experienta la om cu privire la siguranta aplicarii in aceasta perioada. Tulburarile de crestere intrauterina nu pot fi excluse in cazul administrarii pe termen lung. Este posibil ca. in cazul tratamentului in ultimul trimestru de sarcina. sa apara insuficienta corticosuprarenala la fat. Corticosteroizii trec in laptele matern. Alaptarea trebuie oprita in cazul in care este necesar un tratament cu doze mai mari sau pe termen lung.

Demeclociclina traverseaza bariera feto-placentara si este excretata in laptele matern. Datorita efectului antianabolic si a efectelor teratogene - inclusiv depunerile in oase si dinti - demeclociclina nu trebuie sa fie utilizata in timpul sarcinii si alaptarii. decat la recomandarea medicului. dupa evaluarea raportului risc potential fetal/beneficiu matern.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu sunt cunoscute.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...