Levetiracetam Actavis Group se poate utiliza în monoterapie la pacienti epileptici în varsta de cel putin 16 ani, recent diagnosticati, pentru tratarea crizelor convulsive partiale.
Levetiracetam Actavis Group este un medicament care contine substanta activa levetiracetam. Este disponibil sub forma de solutie orala (100 mg/ml).
Levetiracetam Actavis Group este un "medicament generic". Aceasta înseamna ca Levetiracetam Actavis Group este similar cu un "medicament de referinta" deja autorizat în Uniunea Europeana (UE), denumit Keppra. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, consultati documentul de întrebari si raspunsuri disponibil aici.
Pentru ce se utilizeaza Levetiracetam Actavis Group?
Levetiracetam Actavis Group se poate utiliza în monoterapie la pacienti epileptici în varsta de cel putin 16 ani, recent diagnosticati, pentru tratarea crizelor convulsive partiale, cu sau fara generalizare secundara. Acesta este un tip de epilepsie în care hiperactivitatea electrica dintr-o emisfera a creierului provoaca simptome precum miscari bruste, spasmodice, într-o parte a corpului, tulburari ale auzului, mirosului sau vazului, amorteli sau crize neasteptate de panica. Generalizarea secundara apare atunci cand hiperactivitatea ajunge sa afecteze complet creierul.
Levetiracetam Actavis Group se poate utiliza, de asemenea, în asociere cu alte medicamente antiepileptice pentru tratarea:
- crizelor convulsive partiale, cu sau fara generalizare secundara, la pacienti începand cu varsta de o luna;
- crizelor mioclonice (spasme de scurta durata, asemanatoare socurilor, ale unui muschi sau unei grupe de muschi), la pacienti începand cu varsta de 12 ani diagnosticati cu epilepsie mioclonica juvenila;
- crizelor tonico-clonice primar generalizate (crize grave, cu pierderea cunostintei), la pacienti începand cu varsta de 12 ani, diagnosticati cu epilepsie generalizata idiopatica (un tip de epilepsie care se considera ca are o cauza genetica).
Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.
Cum se utilizeaza Levetiracetam Actavis Group?
În cazul în care Levetiracetam Actavis se utilizeaza în monoterapie, doza initiala este de 250 mg de doua ori pe zi, aceasta fiind marita dupa doua saptamani la 500 mg, de doua ori pe zi. Doza poate fi marita în continuare, la intervale de doua saptamani, în functie de raspunsul pacientului, pana la doza maxima de 1 500 mg, de doua ori pe zi.
În cazul în care Levetiracetam Actavis Group se asociaza cu un alt tratament antiepileptic, doza initiala la pacientii cu varsta peste 12 ani si greutatea peste 50 kg este de 500 mg, de doua ori pe zi. Doza zilnica poate fi marita pana la 1 500 mg, de doua ori pe zi. La pacientii cu varste între sase luni si 17 ani si cu greutatea sub 50 kg, doza initiala este de 10 mg pe kilogram de greutate corporala, de doua ori pe zi, si poate fi marita pana la 30 mg/kg, de doua ori pe zi. La bebelusii cu varste între o luna si sase luni, doza initiala este de 7 mg/kg, de doua ori pe zi, utilizandu-se solutia orala. Aceasta poate fi marita pana la 21 mg/kg, de doua ori pe zi.
La pacienti cu probleme la rinichi (cum ar fi pacientii în varsta) se utilizeaza doze mai mici.
Solutia orala poate fi amestecata cu un pahar de apa înainte de administrare.
Cum actioneaza Levetiracetam Actavis Group?
Substanta activa din Levetiracetam Actavis Group, levetiracetamul, este un medicament antiepileptic. Epilepsia este cauzata de o activitate electrica excesiva la nivelul creierului. Modul exact de actiune al levetiracetamului este înca neclar, dar se pare ca interactioneaza cu o proteina, numita proteina 2A, de la nivelul veziculelor sinaptice, care se afla în fantele dintre nervi si care este implicata în eliberarea mesagerilor chimici de catre celulele nervoase. Aceasta permite levetiracetamului sa stabilizeze activitatea electrica a creierului si sa previna crizele.
Cum a fost studiat Levetiracetam Actavis Group?
Dat fiind ca Levetiracetam Actavis Group este un medicament generic, studiile pe pacienti s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Keppra. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc în organism aceleasi niveluri de substanta activa.
Ce beneficii a prezentat Levetiracetam Actavis Group pe parcursul studiilor?
Întrucat Levetiracetam Actavis Group este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, beneficiile si riscurile asociate sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinta.
Care sunt riscurile asociate cu Levetiracetam Actavis Group?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Levetiracetam Actavis Group (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt somnolenta si astenie (slabiciune) sau extenuare (oboseala). Pentru lista tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Levetiracetam Actavis Group, consultati prospectul.
Levetiracetam Actavis Group este contraindicat la persoane care pot fi hipersensibile (alergice) la levetiracetam, la alti derivati de pirolidona (medicamente cu structura similara cu cea a levetiracetamului) sau la oricare dintre celelalte ingrediente.
De ce a fost aprobat Levetiracetam Actavis Group?
CHMP a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Levetiracetam Actavis Group are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Keppra. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca în cazul Keppra, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Levetiracetam Actavis Group.
Alte informatii despre Levetiracetam Actavis Group
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Levetiracetam Actavis Group, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 5 decembrie 2011.
Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Levetiracetam Actavis Group, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 10-2011.