Matever

Citeste prospectul medicamentului Matever si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Matever se poate utiliza în monoterapie la pacienti începand cu varsta de 16 ani cu epilepsie nou diagnosticata.

Matever este un medicament care contine substanta activa levetiracetam. Este disponibil sub forma de comprimate (250 mg, 500 mg, 750 mg si 1 000 mg) si concentrat din care se obtine o solutie perfuzabila (picurare în vena, 100 mg/ml).

Matever este un "medicament generic". Aceasta înseamna ca Matever este similar cu "medicamentul de referinta" deja autorizat în Uniunea Europeana (UE), denumit Keppra. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, a se consulta documentul de întrebari si raspunsuri disponibil aici.

Pentru ce se utilizeaza Matever?

Matever se poate utiliza în monoterapie la pacienti începand cu varsta de 16 ani cu epilepsie nou diagnosticata, pentru tratamentul crizelor (atacurilor) convulsive partiale cu sau fara generalizare secundara. Acesta este un tip de epilepsie în care hiperactivitatea electrica dintr-o emisfera a creierului provoaca simptome precum miscari bruste, spasmodice, într-o parte a corpului, perturbari ale auzului, mirosului sau vazului, amorteli sau o stare brusca de panica. Generalizarea secundara apare atunci cand hiperactivitatea ajunge sa afecteze complet creierul.

Matever se poate utiliza, de asemenea, în asociere cu alte medicamente antiepileptice pentru tratarea:

- crizelor convulsive partiale, cu sau fara generalizare secundara, la pacienti începand cu varsta de o luna;

- crizelor mioclonice (spasme musculare de scurta durata, asemanatoare socurilor, la nivelul unui muschi sau unei grupe de muschi), la pacienti începand cu varsta de 12 ani diagnosticati cu epilepsie mioclonica juvenila;

- crizelor tonico-clonice primar generalizate (crize grave, care includ pierderea cunostintei), la pacienti începand cu varsta de 12 ani, diagnosticati cu epilepsie generalizata idiopatica (un tip de epilepsie care se considera ca are o cauza genetica).

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Matever?

În cazul în care Matever se utilizeaza în monoterapie, doza initiala este de 250 mg de doua ori pe zi, aceasta fiind marita dupa doua saptamani la 500 mg, de doua ori pe zi. Doza poate fi marita în continuare, la intervale de doua saptamani, în functie de raspunsul pacientului, pana la doza maxima de 1 500 mg, de doua ori pe zi.

În cazul în care Matever se asociaza cu un alt tratament antiepileptic, doza initiala la pacientii cu varsta peste 12 ani si cu greutatea peste 50 kg este de 500 mg, de doua ori pe zi. Doza zilnica poate fi marita pana la 1 500 mg, de doua ori pe zi. La pacientii cu varste cuprinse între sase luni si 17 ani si cu greutatea sub 50 kg, doza initiala este de 10 mg pe kilogram de greutate corporala, de doua ori pe zi, si poate fi marita pana la 30 mg/kg, de doua ori pe zi.

Dozele mai mici se utilizeaza în cazul pacientilor cu probleme la rinichi (cum ar fi pacientii în varsta). Comprimatele de Matever se înghit cu lichide. Matever poate fi administrat ca perfuzie, în aceleasi doze si cu aceeasi frecventa, în cazul în care administrarea sub forma de comprimate sau solutie orala este imposibila. Utilizarea perfuziei trebuie sa aiba caracter temporar.

Cum actioneaza Matever?

Substanta activa din Matever, levetiracetamul, este un medicament antiepileptic. Epilepsia este provocata de o activitate electrica excesiva la nivelul creierului. Modul exact de actiune al levetiracetamului este înca neclar, însa se pare ca interfereaza cu o proteina numita proteina 2A de la nivelul veziculelor sinaptice, care se afla în fantele dintre nervi si care este implicata în procesul de eliberare a mesagerilor chimici de catre celulele nervoase. Aceasta permite Matever sa stabilizeze activitatea electrica a creierului si sa previna crizele.

Cum a fost studiat Matever?

Dat fiind ca Matever este un medicament generic, studiile pe pacienti s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Keppra. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc în organism aceleasi niveluri de substanta activa.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Matever?

Întrucat Matever este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, beneficiile si riscurile asociate sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Matever?

CHMP a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Matever are o calitate comparabila si este bioechivalent cu Keppra. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca în cazul Keppra, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Matever.

Alte informatii despre Matever

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Matever, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 03 octombrie 2011.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Matever, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 08-2011.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Tegretol si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Epilepsie: crize...
Citeste prospectul medicamentului Stazepine si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Epilepsie. Nevralgii....
Citeste prospectul medicamentului Primidon, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Epilepsie...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare