Memantine LEK

Memantine LEK este un medicament utilizat în tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer moderata pana la severa.

Prezentul document este un rezumat al Raportului public european de evaluare (EPAR) pentru Memantine LEK. Documentul explica modul în care agentia a evaluat medicamentul, pentru a recomanda autorizarea sa în Uniunea Europeana (UE) si conditiile sale de utilizare. Scopul documentului nu este sa ofere recomandari practice referitoare la utilizarea Memantine LEK.

Pentru informatii practice privind utilizarea Memantine LEK, pacientii trebuie sa citeasca prospectul sau sa se adreseze medicului sau farmacistului.

Ce este Memantine LEK si pentru ce se utilizeaza?

Memantine LEK este un medicament utilizat în tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer moderata pana la severa, un tip de dementa (disfunctie cerebrala) care afecteaza treptat memoria, capacitatea intelectuala si comportamentul. Contine substanta activa memantina.

Memantine LEK este un "medicament generic". Aceasta înseamna ca Memantine LEK este similar cu "medicamentul de referinta" deja autorizat în UE, denumit Ebixa. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, consultati documentul de întrebari si raspunsuri disponibil aici.

Cum se utilizeaza Memantine LEK?

Memantine LEK este disponibil sub forma de comprimate de 10 mg si 20 mg si se poate obtine numai pe baza de reteta.

Tratamentul trebuie initiat si supravegheat de un medic cu experienta în diagnosticarea si tratamentul bolii Alzheimer. Tratamentul trebuie initiat doar daca exista un îngrijitor care sa monitorizeze cu regularitate utilizarea Memantine LEK de catre pacient.

Memantine LEK trebuie administrat o data pe zi, la aceeasi ora în fiecare zi. Pentru a preveni efectele secundare, doza de Memantine LEK este crescuta treptat în cursul primelor trei saptamani de tratament: în prima saptamana, doza este de 5 mg, în a doua, de 10 mg, iar în cea de-a treia, de 15 mg. Începand cu saptamana a patra, doza de întretinere recomandata este de 20 mg, administrata o data pe zi. Toleranta si doza trebuie evaluate într-un interval de 3 luni dupa începerea tratamentului, iar dupa aceea beneficiile continuarii tratamentului cu Memantine LEK trebuie reevaluate periodic. La pacientii care prezinta afectiuni renale moderate sau severe poate fi necesara reducerea dozei.

Pentru mai multe informatii, consultati prospectul.

Cum actioneaza Memantine LEK?

Substanta activa din Memantine LEK, memantina, este un medicament împotriva dementei. Nu se cunoaste cauza bolii Alzheimer, dar se considera ca pierderea memoriei în aceasta boala este cauzata de tulburari în transmiterea semnalelor la nivel cerebral.

Memantina actioneaza prin blocarea unor tipuri speciale de receptori, numiti receptori NMDA, de care se leaga în mod obisnuit neurotransmitatorul numit glutamat. Neurotransmitatorii sunt substante chimice prezente în sistemul nervos, care permit comunicarea între celulele nervoase. Pierderea memoriei observata în boala Alzheimer a fost legata de schimbarea modului în care glutamatul transmite semnalele la nivel cerebral. De asemenea, stimularea excesiva a receptorilor NMDA poate sa afecteze celulele sau sa provoace moartea acestora. Prin blocarea receptorilor NMDA, memantina îmbunatateste transmiterea semnalelor la nivel cerebral si reduce simptomele bolii Alzheimer.

Cum a fost studiat Memantine LEK?

Dat fiind ca Memantine LEK este un medicament generic, studiile pe pacienti s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Axura. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc în organism aceleasi niveluri de substanta activa.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Memantine LEK?

Avand în vedere ca Memantine LEK este un medicament generic si ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, beneficiile si riscurile asociate sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Memantine LEK?

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Memantine LEK are o calitate comparabila si este bioechivalent cu Axura. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca în cazul Axura, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat aprobarea utilizarii Memantine LEK în UE.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Memantine LEK?

În Rezumatul caracteristicilor produsului si în prospectul pentru Memantine LEK au fost incluse informatii referitoare la siguranta, printre care si masurile corespunzatoare de precautie care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.

Alte informatii despre Memantine LEK

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Memantine LEK, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 22 aprilie 2013.

Pentru mai multe informatii

referitoare la tratamentul cu Memantine LEK, cititi prospectul (care face parte, de asemenea, din EPAR) sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 04-2013.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare