Menveo, vaccin

Citeste prospectul medicamentului Menveo, vaccin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Menveo se utilizeaza pentru a proteja adultii si adolescentii în varsta de 11 ani si peste împotriva bolii invazive cauzate de patru grupe ale bacteriei N. meningitidis (A, C, W135 si Y).

Menveo este un vaccin. Este compus dintr-o pulbere si o solutie care sunt combinate pentru a forma o solutie injectabila. Contine parti din bacteria Neisseria meningitidis (N. meningitidis).

Pentru ce se utilizeaza Menveo?

Menveo se utilizeaza pentru a proteja adultii si adolescentii în varsta de 11 ani si peste împotriva bolii invazive cauzate de patru grupe ale bacteriei N. meningitidis (A, C, W135 si Y). Se utilizeaza la persoanele cu risc de expunere la aceasta bacterie. Boala invaziva apare cand bacteria se raspandeste în organism cauzand infectii grave ca meningita (infectia membranelor care învelesc creierul si coloana vertebrala) si septicemia (infectie a sangelui).

Vaccinul trebuie administrat conform recomandarilor oficiale.

Vaccinul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Menveo?

Menveo se administreaza sub forma de injectie unica în muschiul umarului.

Cum actioneaza Menveo?

Vaccinurile actioneaza prin "învatarea" sistemului imunitar (mecanismul natural de aparare al organismului) cum sa se apere împotriva bolilor. Dupa ce o persoana este vaccinata, sistemul imunitar recunoaste partile din bacterie prezente în vaccin drept "straine" si produce anticorpi împotriva lor. Atunci cand persoana este expusa la bacterie, acesti anticorpi, împreuna cu alte componente ale sistemului imunitar vor putea sa omoare bacteria, ajutand la protejarea împotriva bolii provocate de aceasta.

Menveo contine cantitati mici de oligozaharide (un tip de glucide) extrase din patru grupe ale bacteriei N. meningitidis: A, C, W135 si Y. Acestea au fost purificate, apoi "conjugate" (legate) de o proteina din bacterie Corynebacterium diphtheriae. Acest procedeu contribuie la stimularea raspunsului imunitar.

Cum a fost studiat Menveo?

Efectele Menveo au fost testate pe modele experimentale, înainte de a fi studiate pe subiecti umani.

Capacitatea Menveo de a declansa productia de anticorpi (imunogenitatea) a fost evaluata într-un studiu principal la care au participat aproape 4 000 de persoane în varsta de 11 ani si peste. Menveo a fost comparat cu Menactra (un vaccin similar împotriva N. meningitidis). Principala masura a eficacitatii a fost daca Menveo este la fel de bun ca vaccinul cu care s-a facut comparatia în ceea ce priveste stimularea raspunsului imunitar împotriva celor patru tipuri de oligozaharide N. meningitidis.

Ce beneficii a prezentat Menveo în timpul studiilor?

Rezultatele studiului principal au aratat ca Menveo a fost la fel de eficace ca vaccinul cu care a fost comparat în ceea ce priveste stimularea unui raspuns imunitar împotriva tuturor celor patru tipuri de oligozaharide N. meningitidis la adulti si la adolescenti. Numarul de persoane care au avut un raspuns imunitar împotriva oligozaharidelor a fost similar la cele doua vaccinuri.

Care sunt riscurile asociate cu Menveo?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Menveo (observate la 1 pacient din 10) sunt durerea de cap, starea de greata, starea de rau si durerea, eritemul (înrosirea pielii), induratia (întarire) si pruritul (mancarime) la locul injectiei. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Menveo, a se consulta prospectul.

Menveo nu trebuie utilizat la persoanele care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la substanta activa sau la oricare alt ingredient al acestui medicament, incluzand anatoxina difterica. Este interzisa administrarea vaccinului persoanelor care au avut o reactie care a pus viata în pericol dupa o administrare anterioara a unui vaccin care continea componente similare Vaccinarea trebuie amanata la persoanele care au febra mare.

De ce a fost aprobat Menveo?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a remarcat ca cele cinci grupe ale bacteriei N. meningitidis (A, B, C, W135 si Y) sunt responsabile de aparitia bolii invazive si ca Menveo ofera o protectie mai mare decat celelalte vaccinuri disponibile. Prin urmare, Comitetul a hotarat ca beneficiile Menveo sunt mai mari decat riscurile sale si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru acest produs.

Alte informatii despre Menveo:

Comisia Europeana a acordat Novartis Vaccines and Diagnostics S.r.l o autorizatie de introducere pe piata pentru Menveo, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 15 martie 2010. Autorizatia de introducere pe piata este valabila timp de cinci ani, dupa care poate fi reînnoita.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 03-2010.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...