Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
Ce este MINOZ MR si pentru ce se utilizeaza: Minoz MR contine un medicament numit clorhidrat de minociclina. Acesta apartine unui grup de medicamente numit tetracicline. Tetraciclinele sunt antibiotice cu spectru larg utilizate pentru tratamentul unor infectii bacteriene.
Minoz MR este utilizata pentru tratamentul urmatoarelor infectii bacteriene: infectii necomplicate ale pielii si tesuturilor de sub piele (determinate de o bacterie numita Staphylococcus aureus) rezistente la alte antibiotice; acnee (o infectie a pielii determinata de o bacterie numita Proponibacterium acnes), lepra (determinata de Mycobacterium leprae).
Nu utilizati Minoz MR daca:
- sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidratul de minociclina sau la oricare dintre celelalte componente ale Minoz MR (vezi pct. 6).
- sunteti alergic (hipersensibil) la alte tetracicline (de exemplu, clortetraciclina, tetraciclina, oxitetraciclina, demeclociclina, metaciclina, doxiciclina)
- sunteti gravida sau alaptati;
- copilul dumneavoastra are varsta sub 12 ani (datorita riscului de colorare permanenta la nivelul dintilor si hipoplaziei de smalt dentar);
- aveti insuficienta renala în stadiu terminal.
Aveti grija deosebita cand utilizati Minoz MR daca aveti functia ficatului afectata, daca aveti functia renala afectata, daca suferiti de miastenia gravis (o boala caracterizata prin slabiciune musculara), daca sunteti sensibil la lumina naturala sau artificiala, daca exista presiune crescuta intracranian sau la copil bombarea fontanelei, aveti lupus eritematos sistemic (LES) (o boala caracterizata prin eruptii cutanate, în special la nivelul fetei, febra, dureri articulare si senzatie de disconfort general).
Va rugam sa informati medicul dumneavoastra in cazul in care ati prezentat oricare dintre afectiunile mentionate mai sus.
Cum sa utilizati Minoz MR: Utilizati intotdeauna Minoz MR exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Nu luati o doza mai mare decat cea recomandata de catre medic. Cititi cu atentie acest prospect pentru a stii ce doze trebuie sa luati si cat de des.
Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Informatiile de mai jos se refera la dozele uzuale de Minoz MR. Medicul va stabili doza adecvata în functie de starea dumneavoastra clinica si de asocierea cu alte medicamente. Medicul dumneavoastra dupa caz, va poate schimba doza pentru a se obtine cele mai bune rezultate. Va rugam sa respectati recomandarile medicului dumneavoastra.
Adulti (inclusiv varstnici): Infectii stafilococice necomplicate ale pielii si tesutului de sub piele
Doza uzuala recomandata este de 100 mg minociclina o data pe zi. Daca este necesar, se poate administra o doza initiala de atac de 200 mg minociclina.
Acnee: Doza uzuala recomandata este de 100 mg minociclina o data pe zi. Tratamentul acnnei se face pe o perioada de minim 6 saptamani. Respectati intocmai dozele si durata tratamentului recomandate de medicul dumneavoastra.
Lepra: Doza recomandata este de 100 mg minociclina zilnic sau intermitent.
Copii si adolescenti: Minoz MR nu se recomanda la copii cu varsta sub 12 ani.
La adolescenti cu varsta peste 12 ani, doza recomandata este 100 mg minociclina o data pe zi.
Varstnici: Minociclina se administreaza la pacientii varstnici în dozele recomandate la adult, dar se recomanda prudenta la pacientii cu insuficienta renala, hepatica sau cardiaca (vezi pct. "Aveti grija deosebita cand utilizati Minoz MR").
Insuficienta renala: La pacientii cu insuficienta renala, dozele si/sau frecventa administrarii minociclinei se stabilesc în functie de gradul afectarii renale.
Insuficienta hepatica: Minoz MR trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica. Trebuie sa înghititi capsulele întregi cu mult lichid, în picioare sau în pozitie sezanda.
Reactii adverse: Ca toate medicamentele, Minoz MR poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactii alergice (anafilaxie/hipersensibilitate): soc, scadere marcata a tensiunii arteriale, dificultate in respiratie, tumefierea fetei, buzelor, limbii si/sau faringelui, dificultate la inghitit, eruptii pe piele (purpura, dermatita exfoliativa), mancarimi severe si una sau mai multe din urmatoarele: hepatita (inflamatia ficatului), pneumonie (inflamatia plamînilor), nefrita (inflamatia rinichilor), miocardita (inflamatia muschiului inimii), pericardita (inflamatia membranei ce acopera inima), febra, tumefierea ganglionilor limfatici.
Sindrom asemanator lupusului eritematos: artralgii (dureri articulare), artrita (inflamatia articulatiilor), rigiditate, anchiloza sau tumefierea articulatiilor, anticorpii antinucleari prezenti în ser si unul sau mai multe din urmatoarele: febra, mialgii (dureri musculare, hepatita (inflamatia ficatului), eruptii pe piele, vasculita (inflamatia vaselor de sange).
Sindrom asemanator bolii serului: febra, eruptii pe piele, eruptii cu mancarimi, artralgii (dureri articulare), artrita (inflamatia articulatiilor), rigiditate, anchiloza sau tumefierea articulatiilor, cresterea numarului leucocitelor (celulelor albe).
Cresterea presiunii la nivelul capului (hipertensiune intracraniana benigna): dureri de cap, tulburari de vedere (de exemplu, vedere neclara, pete negre, vedere dubla) sau chiar pierderea vederii precum si bombarea fontanelei la copii.
Aparitia sau agravarea lupusului eritematos sistemic (LES): eruptie rosiatica la nivelul fetei, dureri articulare, tumefierea articulatiilor, pierdere în greutate, febra.
Multiplicarea bacteriilor rezistente la tetracicline: enterita (inflamatia intestinului subtire), stomatita si tonsilita (inflamatia mucoasei bucale si a amigdalelor), candidoza bucala si anogenitala, vulvovaginita, infectii urinare (mictiuni dureroase).
Acestea sunt reactii adverse foarte grave. Aparitia lor poate semnifica o reactie alergica grava sau un alt tip de reactie la Minoz MR. În acest caz, aveti urgenta nevoie de tratament medical sau dupa caz, de spitalizare: ameteli, confuzie, febra, anafilaxie/reactii anafilactoide (inclusiv soc), dureri de cap, presiune intracraniana crescuta, vertij etc.
Ce contine Minoz MR: Substanta activa este clorhidratul de minociclina. Minoz MR se prezinta sub forma de capsule cu eliberare modificata, continand fiecare clorhidrat de minociclina 100 mg.
Celelalte componente sunt: granule cu substanta activa- celuloza microcristalina, povidona; granule cu eliberare imediata-hipromeloza, dioxid de titan (E 171), macrogol, talc; granule cu eliberare imediata -ftalat de hipromeloza, ulei de ricin, talc; capsula- gelatina, oxid rosu de fer (E 172), oxid galben de fer (E172), dioxid de titan (E 171), azorubina (E 122), albastru brevetat (E 131) , galben de chinolina (E 104); cerneala de inscriptionare- dioxid de titan (E 171), N-butilalcool, lecitina din soia, antispumant.
Cum arata Minoz MR si continutul ambalajului: Minoz MR se prezinta sub forma de capsule cu eliberare modificata de marimea 1, cu cap de culoare brun-ciocolatiu si corp de culoare brun deschis; capul este imprimat cu “R/MCNMR", iar corpul cu “100". Pentru inscriptionare s-a folosit cerneala de culoare alba. Capsulele contin un amestec de granule aproape albe pana la galben deschis sau galben si granule cenusii-galbui pana la brune.
Minoz MR este disponibil sub forma de cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 capsule cu eliberare modificata.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul: Terapia S.A., Str. Fabricii nr.124, Cluj-Napoca, Romania