Muconasal spray 1,18 mg/ml, spray nazal, solutie

Citeste prospectul medicamentului Muconasal spray 1,18 mg/ml, spray nazal, solutie si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Ameliorarea congestiei nazale, asociata cu raceala comuna si rinita alergica.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Un ml spray nazal, solutie contine clorhidrat de tramazolina 1,18 mg sub forma de clorhidrat de tramazolina monohidrat 1,265 mg.

Excipient: clorura de benzalconiu 0,0202 g/100 ml

Pentru lista tuturor excipientilor vezi pct. 6.1

3. FORMA FARMACEUTICA

Spray nazal, solutie Solutie limpede, incolora

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Ameliorarea congestiei nazale, asociata cu raceala comuna si rinita alergica. Facilitarea drenarii secretiilor in sinuzite si otite medii.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti: doza recomandata este de un puf Muconasal spray 1,18 mg/ml (0,0826 mg clorhidrat de tramazolina) de maxim 4 ori pe zi, in fiecare nara.

Daca simptomatologia nu se amelioreaza in 7 zile, abordarea terapeutica trebuie reevaluate.

Instructiuni pentru utilizarea pompei dozatoare

Inainte de fiecare utilizare se vor respecta urmatoarele instructiuni:

1. Se desface capacul protector.

2. Inainte de utilizarea pentru prima data a pompei dozatoare, aceasta trebuie actionata in mod repetat pana se elibereaza o solutie cu aspect de ceata uniforma.

La intrebuintarile ulterioare, pompa dozatoare este gata de utilizare. Se sufla bine nasul inainte de a utiliza Muconasal spray 1,18 mg/ml.

4. Se monteaza capacul protector dupa utilizare.

Se recomanda ca, dupa utilizare, sa se curete aplicatorul nazal.

4.3 Contraindicatii

- hipersensibilitate cunoscuta la clorhidrat de tramazolina, clorura de benzalconiu sau la oricare dintre excipienti;

- rinita sicca;

- dupa interventii chirurgicale craniene pe cale nazala;. -copii sub 6 ani.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Muconasal spray 1,18 mg/ml se va utiliza cu atentie si sub control medical la pacientii cu glaucom cu unghi inchis, hipertrofie de prostata si cu porfirie dobandita sau congenitala.

Similar altor simpatomimetice, se recomanda prudenta la pacientii cu hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare sau hipotiroidie.

Daca simptomele nu au disparut dupa administrarea Muconasal spray 1,18 mg/ml timp de sapte zile, se va reevalua tratamentul.

Utilizarea prelungita a decongestionantelor mucoasei nazale poate duce la inflamatie cronica prin tahifilaxie si la atrofia membranei mucoasei nazale.

Se va evita contactul medicamentului cu ochii, deoarece poate determina iritatii conjunctivale. Medicamentul contine clorura de benzalconiu 13,1 ug/doza; aceasta poate provoca bronhospasm.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Daca se administreaza concomitent cu antidepresive (inhibitori de monoaminooxidaza sau antidepresive triciclice) sau medicamente vasopresoare, efectele asupra sistemului cardiovascular pot determina cresterea tensiunii arteriale.

4.6 Sarcina si alaptarea

O experienta clinica indelungata nu a relevat nici un efect negativ in timpul sarcinii. Nu s-a stabilit inca siguranta pe perioada alaptarii.

Nu se recomanda administrarea Muconasal spray 1,18 mg/ml in timpul primului trimestru de sarcina. In celelalte trimestre de sarcina si in perioada alaptarii Muconasal spray 1,18 mg/ml se va administra numai la recomandarea medicului, dupa evaluarea raportului risc/beneficiu.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Muconasal spray 1,18 mg/ml nu influenteaza in general capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje; totusi, pacientii trebuie avertizati despre riscul de producere a ametelilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Vibrocil, spray nazal si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Rhinocart® Aqua 50 mcg/doza, 100 mcg/doza si afla pentru ce este indicat si cum...
Citeste prospectul medicamentului Olynth 0.5% spray nazal 2-6 ani si afla pentru ce este indicat si cum...