Indicatii terapeutice: In convalescenta, in stari de oboseala si in cele de epuizare fizica si nervoasa. Pentru cresterea rezistentei organismului la infectii, pentru cresterea capacitatii la efort fizic la sportivi si la persoanele ce efectueaza munci fizice in conditii grele. Ameliorarea starii de oboseala la persoanele de varsta a III-a si inducerea senzatiei de confort. Anemii de diferite etiologii.
Forma de prezentare: Comprimate filmate. Flacon cu 30 comprimate.
Compozitie:
Vitamina A5.000 UIBiotina30 mcgMolibden25 mcg
Vitamina B11,5 mgVitamina K125 mcgSeleniu25 mcg
Vitamina B21,7 mgAcid folic400 mcgNichel5 mcg
Vitamina B62,0 mgCalciu162 mgStaniu10 mcg
Vitamina PP20 mgFosfor125 mgSiliconiu2 mg
Vitamina E30 UIZinc15 mgVanadiu10 mcg
Vitamina B126 mcgIod150 mcgBor150 mcg
Acid pantotenic10 mgCupru2 mgPotasiu40 mg
Vitamina D400 UIMangan2,5 mgMagneziu100 mg
Vitamina C60 mgCrom25 mcgFier18 mg
Clor36,3 mg
Proprietati: Preparatul reprezinta o asociere a unui amestec polivitaminic complex cu 16 din cele mai importante bioelemente. Vitamina A: Este indispensabila pentru diferentierea celulara la nivelul epiteliului, mucoaselor si al oaselor. Este de o importanta capitala pentru procesul cresterii, al reproducerii si pentru acuitatea vizuala.
Vitamina D3 (colecalciferolul): Este transformata, in urma a doua hidroxilari succesive (in 25-hidroxicolecalciferol la nivelul ficatului si 1,25-dihidroxicolecalciferol in rinichi), in forma sa activa cu rol de hormon. Celulele tinta cunoscute pana in prezent se gasesc la nivelul intestinului subtire, al oaselor, rinichilor, glandei paratiroide si al sistemului limfatic. Favorizeaza transportul activ al calciului la nivelul duodenului.
Vitamina E (tocoferolul): Datorita caracterului liposolubil, se absoarbe impreuna cu lipidele alimentare (30-60 % din doza administrata). Tocoferolul exercita un efect antioxidant si intervine in sinteza prostaglandinelor.
Vitamina K1: Activeaza precursorii protrombinei si ai factorilor de coagulare VII, IX si X prin gama-carboxilarea resturilor de acid glutamic. Vitamina B1: Pirofosfatul de tiamina este coenzima unor decarboxilaze si aldehidtransferaze. Joaca un rol important in metabolismul hidratilor de carbon. Vitamina B2: Sub formele de flavin mononucleotid si flavin adenozin dinucleotid, reprezinta coenzima unor oxidaze si dehidrogenaze implicate in diverse procese metabolice de oxidoreducere.
Vitamina B6: Sub forma sa fosforilata, este coenzima unor enzime ce intervin in metabolismul aminoacizilor. Vitamina B12: Se absoarbe cu ajutorul factorului intrinsec. In absenta acestui factor se absoarbe doar 1 % din doza administrata. Intervine in biosinteza bazelor purinice si pirimidinice. Are un rol important in hematopoieza si in regenerarea tesutului maduvei osoase. Datorita unei actiuni neurotrope specifice, protejeaza fibra mielinizata la nivelul sistemului nervos central si periferic.
Acidul folic: Actiunea acidului folic este strans legata de vitamina B12. Este un factor important al cresterii si multiplicarii celulare, intervenind in sinteza proteinelor si a acizilor nucleici. Favorizeaza stocarea acidului pantotenic la nivelul ficatului. Biotina: Intervine in metabolismul intermediar al hidratilor de carbon si al proteinelor.
Vitamina PP: Intra in compunerea a doua coenzime, NAD si NADP, care intervin in diferite reactii de oxidoreducere si in transportul hidrogenului in metabolismul intermediar. Acidul pantotenic: Ca si component al coenzimei A, participa la metabolismul hidratilor de carbon, al lipidelor si al aminoacizilor.
Coenzima este transportorul universal al grupei acetil. Vitamina C (acidul ascorbic): Formeaza impreuna cu acidul dehidroascorbic unul dintre cele mai importante sisteme de oxidoreducere al organismului. Calciul, magneziul si fosforul (sub forma de fosfat) joaca un rol esential in formarea tesutului osos. Metabolismul calciului este foarte complex si strans legat de cel al vitaminei D si al fosfatului.
Aportul insuficient de calciu provoaca simptome severe de carenta. Rolul cel mai important al magneziului consta in activarea majoritatii enzimelor existente in organism. Ca atare, un aport insuficient duce la aparitia unor simptome grave de carenta. Oligoelementele sunt indispensabile functionarii normale a proceselor metabolice din organism. Deoarece la ora actuala nu se cunosc toate reactiile enzimatice catalizate de oligoelemente, datele ce se refera la necesarul zilnic al diferitelor bioelemente raman incerte.
Mod de administrare: Pentru un adult sanatos se recomanda urmatoarele doze zilnice de vitamine si bioelemente:
Vitamina A 1,0 mg (echivalent in retinol)Vitamina D 0,005 mg
Vitamina E 10 mgVitamina K 0,02 mg/kg corp
Vitamina B 1,4 mgVitamina B2 1,6 mg
Vitamina B6 2,2 mgVitamina B12 0,003 mg
Nicotinamid 18 mgBiotina 0,012 mg/Mj
Acid pantotenic 8 mgAcid ascorbic 60 mg
Calciu 800 mgFosfor 800 mg
Magneziu 350 mgFier 10 mg
Iod 0,15 mgZinc 15 mg
Cupru 2 - 4 mgMangan 2 - 5 mg
Oral, 1 comprimat sau 2 comprimate/zi in necesitati crescute de vitamine si minerale (sarcina si lactatie), stari de suprasolicitare fizica si nervoasa, convalescenta si la sportivi.
Producator: Europharm