Myocet

Myocet se prezinta sub forma de pulbere si solutii din care se obtine o solutie perfuzabila (picurare în vena).

Medicamentul contine substanta activa clorhidrat de doxorubicina.

Pentru ce se utilizeaza Myocet?

Myocet se utilizeaza impreuna cu ciclofosfamida (un medicament antineoplazic) pentru tratarea femeilor care prezinta cancer de san metastazat. Termenul "metastazat" se refera la cancerul care s-a extins la alte parti ale organismului.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Myocet?

Myocet trebuie utilizat in unitati specializate in administrarea de chimioterapie citotoxica (tratamentul de distrugere a celulelor canceroase) sub supravegherea unui medic calificat in utilizarea chimioterapiei. Inainte de utilizare, Myocet trebuie preparat prin amestecarea componentelor separate continute de fiecare ambalaj, folosindu-se un incalzitor special sau o baie de apa.

Doza initiala recomandata de Myocet este de 60 pana la 75 mg pe metru patrat de suprafata corporala (calculata pe baza greutatii si inaltimii pacientului). Medicamentul se administreaza la fiecare trei saptamani, sub forma de perfuzie intravenoasa cu durata de o ora. Pe parcursul tratamentului trebuie supravegheate functia hepatica si a maduvei osoase cu ajutorul testelor sanguine. Daca apar semne de afectare hepatica sau anumite efecte secundare, tratamentul trebuie intrerupt sau doza trebuie redusa.

Cum actioneaza Myocet?

Substanta activa continuta de Myocet, clorhidratul de doxorubicina, este un medicament citotoxic (care distruge celule) care apartine grupului de "antracicline". Medicamentul actioneaza asupra ADN-ului celular, impiedicand producerea altor copii ale ADN-ului si producerea de proteine. Acest lucru inseamna ca celulele canceroase nu se mai pot multiplica si, in final, mor. Myocet se acumuleaza la nivel tumoral, unde se concentreaza actiunea sa.

Clorhidratul de doxorubicina este disponibil inca din anii 1960. In Myocet, clorhidratul de doxorubicina este continut in microparticule lipidice numite "lipozomi". Aceasta reduce efectele negative asupra cordului si intestinelor, ceea ce determina o probabilitate mai mica de aparitie a efectelor secundare.

Cum a fost studiat Myocet?

Myocet a fost evaluat in trei studii principale care au implicat in total 681 de femei care prezentau cancer de san metastazat. In primul studiu, Myocet a fost comparat cu doxorubicina standard (care nu este continuta in lipozomi), ambele fiind administrate in asociere cu ciclofosfamida la 297 de femei. In al doilea studiu, a fost comparata administrarea doar a Myocet cu administrarea doar a doxorubicinei standard la 224 de femei. Al treilea studiu a comparat efectele Myocet cu cele ale epirubicinei (alt medicament antineoplazic din clasa antraciclinelor), ambele fiind administrate in asociere cu ciclofosfamida la 160 de femei. In toate cele trei studii, masura principala a eficacitatii a fost reprezentata de procentul pacientelor care au raspuns la tratament dupa sase saptamani.

Ce beneficii a prezentat Myocet in timpul studiilor?

In toate cele trei studii, Myocet a fost la fel de eficace ca si medicamentele cu care a fost comparat.

In primul studiu, au raspuns la tratament 43% dintre pacientele care au primit Myocet sau doxorubicina standard in asociere cu ciclofosfamida, in timp ce in studiul in care s-a administrat doar Myocet sau doar doxorubicina standard, au raspuns la tratament 26% dintre pacientele din fiecare grup. In al treilea studiu, au raspuns la tratament 46% dintre pacientele care au primit Myocet in asociere cu ciclofosfamida, comparativ cu 39% dintre cele care au primit epirubicina in asociere cu ciclofosfamida.

Pacientele care au primit Myocet au prezentat o probabilitate mai mica de aparitie a afectiunilor cardiace, comparativ cu cele care au primit doxorubicina standard.

Care sunt riscurile asociate cu Myocet?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Myocet (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt infectiile, neutropenia febrila (febra asociata cu scaderea numarului de leucocite), neutropenia (scaderea numarului de leucocite), trombocitopenia (scaderea numarului de trombocite), anemia (scaderea numarului de hematii), greata (senzatia de rau) sau varsaturile, stomatita (inflamatia mucoasei bucale) sau mucozita (inflamatia mucoasei bucale si faringiene), diareea, alopecia (caderea parului), reactiile tegumentare, precum eruptiile sau uscarea tegumentelor, si fatigabilitatea, starea de rau general (alterarea starii generale) sau astenia (slabiciunea). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Myocet, a se consulta prospectul.

Myocet nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la doxorubicina sau oricare alt ingredient al acestui medicament.

De ce a fost aprobat Myocet?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a mentionat ca Myocet prezinta un risc mai scazut de aparitie a afectiunilor cardiace decat doxorubicina conventionala, in timp ce eficacitatea este similara pentru ambele medicamente. Prin urmare, Comitetul a hotarat ca beneficiile Myocet sunt mai mari decat riscurile sale, in utilizarea acestuia in asociere cu ciclofosfamida, pentru tratamentul de prima linie al cancerului de san metastazat. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Myocet.

Alte informatii despre Myocet:

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Myocet, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 13 iulie 2000. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 13 iulie 2005. Titularul autorizatiei de introducere pe piata este Cephalon Europe.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 02-2008.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...