Indicatii: Prevenirea gretei si a varsaturilor induse de chimioterapia anticanceroasa.
Compozitie: Substanta activa: tropisetron clorhidrat.
Forma de prezentare: Cutie cu 1 fiola de 5 ml, continand 5,64 mg de tropisetron clorhidrat, echivalent a 5 mg substanta activa.
Actiune terapeutica: Antagonist al receptorilor 5-HT3. Antiemetic.
Farmacodinamica: Navoban-ul este un antagonist competitiv foarte puternic si selectiv al receptorilor 5-HT3,o subclasa a receptorilor serotoninei situati pe neuronii periferici si in sistemul nervos central (SNC). Se crede ca anumite substante, inclusiv unii agenti chimioterapici, declanseaza eliberarea serotoninei (5-HT) din celulele de tip enterocromafin din mucoasa viscerala si initiaza reflexul de voma si senzatia de greata care il insoteste.
Navoban-ul blocheaza selectiv excitarea receptorilor 5-HT3 presinaptici ai neuronilor periferici in acest reflex si poate exercita, in plus, si o actiune directa in cadrul SNC asupra receptorilor 5-HT3 care mediaza actiunea influxului vagal spre area postrema. Navoban-ul are o durata de actiune de 24 de ore, ceea ce permite administrarea o data pe zi. In studiile in care Navoban-ul a fost administrat pe parcursul unor multiple cicluri de chimioterapie, tratamentul si-a pastrat eficienta. Navoban-ul previne greata si varsaturile provocate de chimioterapia anticanceroasa, fara a provoca efecte secundare extrapiramidale.
Farmacocinetica: Absorbtia Navoban-ului din tractul gastrointestinal este rapida (perioada de injumatatire medie de circa 20 min) si aproape completa (peste 95%). Concentratiile maxime in plasma sunt atinse in 3 ore. Datorita unei capacitati metabolice saturabile, biodisponibilitatea absoluta depinde de doza. Tropisetronul se fixeaza pe proteinele plasmatice in proportie de 71% in mod nespecific. Volumul de distributie este de 554 litri.
Metabolismul tropisetronului este legat de polimorfismul sparteinei/debrisochinei. Se stie ca 8% din populatia alba metabolizeaza lent pe calea sparteinei/debrisochinei. Perioada de eliminare (faza beta) este de circa 8 ore, la cei care metabolizeaza rapid, si de 30 de ore dupa administrarea i.v. sau 42 de ore dupa administrarea orala, la cei care metabolizeaza lent (vezi “Dozare“).
La cei care metabolizeaza rapid, circa 8% din tropisetron este excretat in urina sub forma nemodificata, 70% ca metaboliti, 15% este excretat in materiile fecale, aproape integral sub forma de metaboliti. Metabolitii tropisetronului nu contribuie la actiunea lui farmacologica. La cei care metabolizeaza lent, este excretat in urina un procent mai mare de tropisetron nemodificat decat la cei care metabolizeaza rapid.
Contraindicatii: Hipersensibilitate la tropisetron sau la orice alt component al preparatelor.
Precautii: La pacientii cu hipertensiune necontrolata trebuie evitate dozele zilnice de Navoban mai mari de 10 mg, deoarece pot provoca cresterea suplimentara a presiunii sanguine.
Sarcina si alaptare: Navoban-ul nu va fi administrat femeilor gravide. Nu se stie daca tropisetronul este excretat in laptele matern, de aceea pacientele tratate cu Navoban nu trebuie sa alapteze.
Reactii adverse: In general, Navoban-ul este bine tolerat, iar efectele secundare sunt trecatoare la doza recomandata. Reactiile adverse cele mai frecvent observate sunt: cefalee, constipatie, ameteala, oboseala si tulburari gastrointestinale cu dureri abdominale si diaree. Unele pot fi provocate de chimioterapia concomitenta sau de boala.
Interactiuni: Administrarea concomitenta a Navoban-ului cu rifampicina sau alte medicamente inductoare de enzime hepatice (ex., fenobarbital) are ca rezultat concentratii de tropisetron in plasma mai scazute, asadar este necesara cresterea dozei la cei cu metabolism rapid (dar nu la cei cu metabolism lent). Efectele inhibitorilor enzimelor hepatice, cum ar fi cimetidina, asupra nivelelor de tropisetron in plasma sunt neglijabile si nu necesita ajustarea dozei.
Dozare: Navoban-ul este recomandat in cure de 6 zile, 5 mg pe zi, administrat intravenos in ziua 1, imediat inaintea chimioterapiei anticanceroase, fie ca perfuzie (o fiola diluata in 100 ml de solvent comun, cum ar fi ser fiziologic normal, solutie Ringer, glucoza 5% sau fructoza 5%), fie ca injectie lenta, urmata de administrare orala in zilele 2-6.
Folosirea la cei care metabolizeaza lent sparteina/debrisochina: La pacientii din acest grup (circa 8% din populatia alba), perioada de eliminare a tropisetronului se prelungeste (fiind de 4-5 ori mai lunga decat la cei care metabolizeaza rapid). Totusi, cand s-a administrat Navoban intravenos in doze de pana la 40 mg de doua ori pe zi, timp de 7 zile, la voluntari sanatosi care metabolizeaza lent, nu au aparut efecte adverse. Aceste observatii indica faptul ca, in cure de 6 zile, la pacientii cu metabolism slab, doza zilnica de 5 mg nu trebuie redusa.
Folosirea la pacientii cu deficit functional hepatic sau renal: Nu apare nici o modificare in farmacocinetica tropisetronului la pacientii cu hepatita acuta sau steatoza hepatica. Dimpotriva, pacientii cu ciroza hepatica sau functie renala afectata pot avea concentratii in plasma cu pana la 50% mai mari decat voluntarii sanatosi din grupul celor care metabolizeaza rapid sparteina/debrisochina. Cu toate acestea, nu este necesara reducerea dozei la acesti pacienti cand se administreaza doza recomandata de 5 mg Navoban pe zi, in cure de 6 zile. Folosirea la copii: Deoarece experienta cu Navoban la copii este inca limitata, nu recomandam folosirea lui. Folosirea la pacientii in varsta: Nu detinem dovezi ca pacientii in varsta ar necesita doze diferite sau ar prezenta efecte secundare diferite de cele ale pacientilor mai tineri.
Supradozare: Simptome: La doze foarte mari si repetate, s-au observat halucinatii vizuale si, la pacientii cu hipertensiune preexistenta, cresterea presiunii sanguine.
Tratament: Tratamentul simptomatic cu monitorizarea frecventa a semnelor vitale si observarea atenta a pacientului.
Producator: Novartis