Nebilet, Comprimate, 5 mg

Citeste prospectul medicamentului Nebilet, Comprimate, 5 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii terapeutice: Tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale;

Un comprimat contine nebivolol 5 mg sub forma de clorhidrat de nebivolol 5,45 mg si excipienti: polisorbat 80, hipromeloza, lactoza monohidrat, amidon de porumb, croscarmeloza sodica, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutica: blocante beta-adrenergice selective

Indicatii terapeutice

- tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale;

- tratamentul insuficientei cardiace cronice stabile cu disfunctie ventriculara stanga (fractie de ejectie ≤ 35%) ca tratament adjuvant tratamentului cu IEC, diuretice, antagonisti de angiotensina II si/sau glicozizi digitalici.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la nebivolol sau la oricare dintre excipientii produsului.

Insuficienta hepatica sau disfunctie hepatica.

Sarcina si alaptare.

Blocantele beta-adrenergice sunt contraindicate în: soc cardiogen, insuficienta cardiaca necontrolata, boala de nod sinusal, inclusiv bloc sino-atrial, bloc cardiac de gradul II sau III, bronhospasm si astm bronsic în antecedente, feocromocitom netratat, acidoza metabolica, bradicardie ( frecventa cardiaca < 50 bpm), hipotensiune arteriala, tulburari circulatorii periferice severe.

Precautii

Urmatoarele precautii se refera la blocantele beta-adrenergice în general.

Anestezia

Continuarea activitatii de blocare a receptorilor beta adrenergici în timpul inductiei anestezice scade riscul aritmiilor si a intubatiei. Daca aceasta actiune este întrerupta preoperator, tratamentul cu blocantul beta-adrenergic trebuie întrerupt cu cel putin 24 ore înainte.

In cazul administrarii anumitor anestezice care determina depimare miocardica, cum sunt ciclopropan, eter sau tricloretilena, este necesara prudenta. Pacientul poate fi protejat împotriva reactiilor vagale prin administrare intravenoasa de atropina.

Interactiuni

Urmatoarele interactiuni se refera la blocantele beta-adrenergice, în general:

Blocante ale canalelor de calciu

Este necesara prudenta în cazul administrarii concomitente a blocantelor beta-adrenergice cu blocantele canalelor de calciu, de tipul verapamilului sau diltiazemului, datorita efectului lor inotrop si dromotrop negativ. La pacientii la care se administreaza Nebilet, administrarea intravenoasa a verapamilului este contraindicata.

Antiaritmice

Este necesara prudenta în cazul administrarii concomitente a blocantelor beta-adrenergice cu antiaritmice din clasa I si amiodarona, deoarece pot fi potentate efectele inotrop si dromotrop negative ale acestora.

Clonidina

Blocantele beta-adrenergice cresc riscul de rebound al hipertensiunii arteriale dupa întreruperea brusca a tratamentul cronic cu clonidina.

Digitalice

Administrarea concomitenta a glicozidelor digitalice cu blocantele beta-adrenergice poate determina cresterea timpul de conducere atrio-ventriculara. Studiile clinice cu nebivolol nu au evidentiat nici o interactiune. Nebivololul nu influenteaza farmacocinetica digoxinei.

Insulina si antidiabetice orale

Desi Nebilet nu influenteaza valoarea glicemiei, poate masca anumite manifestari clinice ale hipoglicemiei (palpitatii, tahicardie).

Anestezice

Utilizarea concomitenta a blocantelor beta-adrenergice si anestezicelor poate atenua tahicardia reflexa si poate creste riscul de aparitie al hipotensiunii arteriale. Anestezistul trebuie informat daca pacientul utilizeaza Nebilet.

Altele

Utilizarea concomitenta a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) nu a influentat efectul de scadere a hipertensiunii arteriale al Nebilet.

Administrarea concomitenta de cimetidina creste concentratia plasmatica a nebivololului, fara a influenta efectul clinic al acestuia. Administrarea concomitenta de ranitidina nu afecteaza farmacocinetica nebivololului. Daca Nebilet se administreaza concomitent cu ingestia de alimente si daca se administreaza antiacide între mese, cele doua medicamente pot fi administrate concomitent.

Administrarea nebivololului în asociere cu nicardipina creste usor concentratiile plasmatice ale celor doua substante, fara a le influenta efectul clinic. Administrarea concomitenta de alcool etilic, furosemid sau hidroclorotiazida nu a afectat farmacocinetica nebivololului. Nebivololul nu a afectat farmacocinetica si famacodinamia warfarinei.

Simpatomimeticele pot contracara efectul blocantelor beta-adrenergice. Agentii beta-adrenergici pot determina aparitia activitatii alfa-adrenergice neblocate a simpatomimeticelor, cu efecte atat alfa cat si beta-adrenergice (risc de hipertensiune arteriala, bradicardie severa si bloc atrioventricular).

Administrarea concomitenta de antidepresive triciclice, barbiturice si fenotiazine poate potenta efectul hipotensiv.

Deoarece metabolizarea nebivololului implica izoenzima CYP2D6, administrarea concomitenta de inhibitori ai recaptarii serotoninei, dextrometorfan sau alte substante care sunt metabolizate în principal pe aceasta cale, poate determina un comportament similar al acetilatorilor rapizi cu cei lenti.

Atentionari speciale

Urmatoarele atentionari se refera la blocantele beta-adrenergice în general.

Aparat cardiovascular

In general, blocantele beta-adrenergice nu trebuie utilizate la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva netratata, cu exceptia cazului în care starea acestora a fost stabilizata.

La pacientii cu boala cardiaca ischemica, tratamentul cu blocante beta-adrenergice trebuie întrerupt gradat, de exemplu într-un interval de 1-2 saptamani. Daca este necesar, trebuie început concomitent un tratament de înlocuire, pentru a preveni agravarea anginei pectorale.

Blocantele beta-adrenergice pot determina bradicardie: daca alura ventriculara scade sub 50-55 batai/min în repaus si/sau pacientul prezinta simptome sugestive de bradicardie, doza trebuie scazuta.

Blocantele beta-adrenergice trebuie administrate cu prudenta:

- la pacientii cu tulburari circulatorii periferice (boala sau sindrom Raynaud, claudicatie intermitenta) deoarece poate determina agravarea acestor afectiuni;

- la pacientii cu bloc atrioventricular de gradul I, datorita efectului dromotrop negativ al beta-blocantelor;

- la pacientii cu angina Prinzmetal datorita vasoconstrictiei coronariene mediata de receptorii alfa, neblocati: blocantele beta-adrenergice pot creste frecventa si durata crizelor anginoase.

Metabolism/Sistem endocrin

La pacientii diabetici, Nebilet nu influenteaza valoarea glicemiei. Cu toate acestea, este necesara prudenta la acesti pacienti, deoarece nebivololul poate masca manifestarile clinice ale hipoglicemiei (tahicardie, palpitatii).

Blocantele beta-adrenergice pot masca tahicardia din hipertiroidism. Intreruperea brusca a tratamentului poate agrava manifestarile clinice.

Aparat respirator

La pacientii cu bronhopneumopatie cronica obstructiva, blocantele beta-adrenergice trebuie administrate cu prudenta, deoarece pot agrava bronhospasmul.

Altele

La pacientii cu psoriazis în antecedente, blocantele beta-adrenergice trebuie administrate numai dupa o evaluare atenta.

Blocantele beta-adrenergice pot creste hipersensibilitatea la alergeni si pot agrava reactiile anafilactice.

Copii si adolescenti

La copii si adolescenti, nu s-au efectuat studii. De aceea, utilizarea la copii si adolescenti nu este recomandata.

Sarcina si alaptarea

La om, nu exista suficiente date cu privire la administrarea Nebilet în timpul sarcinii, pentru a putea determina efectele sale potential negative. Studiile efectuate la animale nu au pus în evidenta posibile efecte negative, cu exceptia celor datorate proprietatilor farmacologice. Blocantele beta-adrenergice scad circulatia placentara, ceea ce poate determina moartea fetala intrauterina si nasterea prematura. În plus, pot sa apara reactii adverse (hipoglicemie si bradicardie) la fat si nou-nascut. La nou-nascut, în perioada postnatala, exista un risc crescut de complicatii cardiace si pulmonare. De aceea, administrarea Nebilet este contraindicata în timpul sarcinii.

Majoritatea blocantelor beta-adrenergice, în special cele lipofile, precum nebivololul si metabolitii sai activi, se excreta în laptele matern în cantitati variabile. Deoarece nu se stie daca nebivololul se excreta în lapte la om, utilizarea Nebilet în timpul alaptarii este contraindicata. Studiile efectuate la animale au aratat ca nebivololul se excreta în laptele matern.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu exista studii asupra influentei Nebilet asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Studiile de farmacodinamie au aratat ca Nebilet nu afecteaza functia psihomotorie. Pacientii la care se administreaza Nebilet trebuie atentionati cu privire la posibilitatea aparitiei ocazionale de ameteli sau fatigabilitate.

Doze si mod de administrare

Hipertensiunea arteriala esentiala

Doza recomandata este de 5 mg nebivolol (un comprimat Nebilet) pe zi, administrata de preferinta, în acelasi moment al zilei. Comprimatele pot fi administrate concomitent cu ingestia de alimente.

Efectul de scadere a tensiunii arteriale se instaleaza dupa 1-2 saptamani de tratament. În unele cazuri, efectul optim se obtine numai dupa 4 saptamani.

Tratamentul asociat cu alte antihipertensive

Beta-blocantele pot fi utilizate în monoterapie sau în asociere cu alte antihipertensive. Pana în prezent, un efect antihipertensiv suplimentar s-a observat doar în cazurile în care Nebilet a fost utilizat concomitent cu hidroclorotiazida în doze de 12,5 - 25 mg.

Utilizarea la pacientii cu insuficienta renala

La pacientii cu insuficienta renala, doza initiala recomandata este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Daca este necesar, doza zilnica poate fi crescuta la 5 mg nebivolol.

Utilizarea la pacientii cu insuficienta hepatica

Datele cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica sau cu disfunctie hepatica sunt limitate. De aceea, utilizarea Nebilet la acesti pacienti este contraindicata.

Varstnici

La pacientii peste 65 ani, doza initiala recomandata este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Daca este necesar, doza zilnica poate fi crescuta la 5 mg nebivolol. Cu toate acestea, avand în vedere experienta limitata la pacientii peste 75 ani, este necesara prudenta, iar acesti pacienti trebuie monitorizati cu atentie.

Insuficienta cardiaca cronica stabila

Tratamentul cu Nebilet trebuie initiat gradat, cu doze crescand dupa urmatoarea schema terapeutica:

Doza cea mai mica recomandata de 2,5 mg nebivolol o data pe zi, poate fi crescuta în functie de toleranta, la intervale de 14 zile cu cate 2,5 mg nebivolol, pana la o doza de 10 mg nebivolol, administrata o data pe zi.

Doza maxima recomandata este de 10 mg nebivolol o data pe zi.

În special la pacientii cu insuficienta cardiaca severa (NYHA ≥ III) si/sau în cazul tratamentului cu doze mari de diuretice, scaderea tensiunii arteriale poate fi intensificata dupa administrarea primei doze de Nebilet, precum si în cazul cresterii dozelor. Acesti pacienti trebuie supravegheati de un medic timp de aproximativ 2 ore dupa administrarea primei doze de Nebilet, precum si dupa cresterea dozelor, pentru a evita aparitia unor reactii hipotensive necontrolate.

Copii si adolescenti

La copii si adolescenti, nu s-au efectuat studii. De aceea, utilizarea la copii si adolescenti nu este recomandata.

Reactii adverse

Cele mai multe reactii adverse sunt medii spre moderate. Cele mai frecvente evenimente adverse ( incidenta sub 1-10% ) sunt: dureri de cap, ameteala, oboseala si parestezie. Alte evenimente adverse, raportate de ce cel putin 1% dintre pacienti, sunt: diaree, constipatie, greata, dispnee si edem.

Evenimente adverse tipice antagonistilor beta-adrenergici, raportate de mai putin de 1% dintre pacientii tratati cu Nebilet sunt: bradicardie, conductivitate atrio-ventriculara încetinita/bloc atrio-ventricular, hipotensiune, insuficienta cardiaca, (cresterea ) claudicatiei intermitente, vedere diminuata, impotenta, depresie, cosmaruri, dispepsie, flatulenta, voma, bronhospasm, eruptii.

Au mai fost raportate urmatoarele evenimente adverse, datorate antagonistilor beta-adrenergici: halucinatii, psihoze, confuzii, extremitati reci, cianotice, fenomen Raynaud, ochi uscati si toxicitate oculo-mucocutanoasa de tip practolol.

Supradozaj

Nu exista date disponibile cu privire la supradozajul Nebilet. În general, pentru beta blocante se cunosc urmatoarele date:

Simptome

Simptomele supradozajului blocantelor beta-adrenergice sunt: bradicardie, hipotensiune arteriala, bronhospasm si insuficienta cardiaca acuta.

Tratament

În caz de supradozaj sau de hipersensibilitate, pacientul trebuie monitorizat atent si tratat într-o unitate de terapie intensiva. Trebuie masurata glicemia. Absorbtia oricarui rest de medicament ramas în tractul gastro-intestinal poate fi prevenita prin lavaj gastric si administrare de carbune activat si de laxative. Poate fi necesara ventilatie mecanica. Bradicardia sau reactiile vagale excesive trebuie tratate prin administrarea de atropina sau metilatropina. Hipotensiunea arteriala si socul trebuie tratate prin administrarea de plasma/substituienti de plasma iar daca este necesar, catecolamine.

Efectul beta-blocant poate fi contracarat prin administrarea intravenoasa lenta de clorhidrat de izoprenalina, începand cu o doza de aproximativ 5 μg/minut sau dobutamina, începand cu 2,5 μg/minut, pana cand se obtine efectul necesar. În cazurile care nu raspund la tratament, isoprenalina poate fi administrata în asociere cu dopamina. Daca nici în acest fel nu se obtine un raspuns, trebuie luata în considerare administrarea intravenoasa de 50-100 μg glucagon/kg. Daca este necesar, administrarea trebuie repetata în interval de o ora cu 70 μg glucagon/kg. În cazuri extreme de bradicardie rezistenta la tratament, se poate monta un pacemaker.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare înscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lasa la îndemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 1 blister PVC/Al a 7 comprimate. Cutie cu 2 blistere PVC/Al a cate 7 comprimate. Cutie cu 4 blistere PVC/Al a cate 7 comprimate. Cutie cu 1 blister PVC/Al a 14 comprimate. Cutie cu 2 blistere PVC/Al a cate 14 comprimate.

Producator

Berlin-Chemie AG (Menarini Group), Germania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

Berlin-Chemie AG (Menarini Group), Glienicker Weg 125, 12489 Berlin, Germania

Data ultimei verificari a prospectului

Mai 2004

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...