Nebivolol Actavis 5 mg, comprimate

Citeste prospectul medicamentului Nebivolol Actavis 5 mg, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat contine nebivolol 5 mg sub forma de clorhidrat de nebivolol 5,45 mg.

Excipient: lactoza monohidrat 192,4 mg Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat

Comprimate rotunde, biconvexe, albe, cu diametrul de 9 mm, cu linie mediana pe o fata si marcate cu ,,N5`` pe cealalta fata.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

- Tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale;

- Tratamentul insuficientei cardiace cronice stabile usoare si moderate in asociere cu tratamentul standard la pacientii cu varsta peste 70 ani.

4.2 Doze si mod de administrare

Hipertensiunea arteriala esentiala

Doza recomandata este de 5 mg nebivolol (un comprimat Nebivolol Actavis 5 mg) pe zi, administrata de preferinta, in acelasi moment al zilei. Comprimatele pot fi administrate concomitent cu ingestia de alimente.

Efectul de scadere a tensiunii arteriale se instaleaza dupa 1-2 saptamani de tratament. In unele cazuri, efectul optim se obtine numai dupa 4 saptamani.

Tratamentul asociat cu alte antihipertensive

Beta-blocantele pot fi utilizate in monoterapie sau in asociere cu alte antihipertensive. Pana in prezent, un efect antihipertensiv suplimentar s-a observat doar in cazurile in care nebivololul in doza de 5 mg a fost utilizat concomitent cu hidroclorotiazida in doze de 12,5 - 25 mg.

Utilizarea la pacientii cu insuficienta renala

La pacientii cu insuficienta renala, doza initiala recomandata este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Daca este necesar, doza zilnica poate fi crescuta la 5 mg nebivolol.

Utilizarea la pacientii cu insuficienta hepatica

Datele cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica sau cu disfunctie hepatica sunt limitate. De aceea, utilizarea Nebivolol Actavis 5 mg la acesti pacienti este contraindicata.

Varstnici

La pacientii cu varsta peste 65 ani, doza initiala recomandata este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Daca este necesar, doza zilnica poate fi crescuta la 5 mg nebivolol. Cu toate acestea, avand in vedere experienta limitata la pacientii peste 75 ani, este necesara prudenta, iar acesti pacienti trebuie monitorizati cu atentie.

Copii adolescenti

La copii si adolescenti, nu s-au efectuat studii. De aceea, utilizarea la copii si adolescenti nu este recomandata.

Insuficienta cardiaca cronica stabila

Tratamentul cu nebivolol trebuie initiat gradat, cu doze crescute progresiv la interval de 1-2 saptamani, in functie de raspunsul terapeutic individual pana la obtinerea dozei optime de intretinere. Tratamentul se initiaza cu doza de 1,25 mg nebivolol care poate fi crescuta in functie de toleranta la 2,5 mg nebivolol o data pe zi, apoi la 5 mg nebivolol o data pe zi, pana la o doza de 10 mg nebivolol, administrata o data pe zi.

Doza maxima recomandata este de 10 mg nebivolol o data pe zi.

In cazul tratamentului cu doze mari de diuretice precum si in cazul cresterii dozelor, scaderea tensiunii arteriale poate fi intensificata dupa administrarea primei doze de nebivolol. La initierea terapiei si la fiecare crestere a dozei pacientul trebuie sa ramana sub supravegherea unui medic cu experienta pentru aproximativ 2 ore dupa administrarea primei doze pentru a se asigura ca statusul clinic ramane stabil (se urmaresc in special tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, aparitia tulburarilor de conducere sau a semnelor de agravare a insuficientei cardiace). Aparitia reactiilor adverse poate impiedica atingerea dozei maxime recomandate la unii pacienti. Daca este necesar o doza odata atinsa poate fi scazuta pas cu pas si apoi reintrodusa daca starea clinica o permite.

In timpul perioadei de stabilire a dozei, in caz de agravare a insuficientei cardiace sau de intoleranta, este recomandata intr-o prima etapa reducerea dozei de nebivolol sau oprirea tratamentului imediat daca este necesar (in caz de hipotensiune arteriala severa, agravarea insuficientei cardiace cu edem pulmonar acut, soc cardiogen, bradicardie simptomatica sau bloc AV).

Tratamentul insuficientei cardiace cronice stabile cu nebivolol este in general pe termen lung.

Tratamentul cu nebivolol nu trebuie intrerupt brusc deoarece poate sa conduca la o agravare temporara a insuficientei cardiace. Daca tratamentul trebuie intrerupt, doza trebuie scazuta la jumatate saptamanal.

Comprimatele pot fi administrate in timpul meselor.

Pacientii cu insuficienta renala

Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata deoarece cresterea dozelor pana la doza maxima tolerata se face gradat. Nu exista experienta la pacientii cu insuficienta renala severa (creatinina serica > 250umol/l). De aceea utilizarea nebivolului la acesti pacienti nu este recomandata.

Pacientii cu insuficienta hepatica

Datele cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica sau cu disfunctie hepatica sunt limitate. De aceea, utilizarea nebivololului la acesti pacienti este contraindicata.

Varstnici

Nu este necesara ajustarea dozelor deoarece cresterea dozelor pana la doza maxima tolerata se face gradat si individualizat.

Copii si adolescenti

La copii si adolescenti, nu s-au efectuat studii. De aceea, utilizarea la copii si adolescenti nu este recomandata.

4.3 Contraindicatii

- Hipersensibilitate la nebivolol sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

- Insuficienta hepatica sau disfunctie hepatica.

- Insuficienta cardiaca acuta, soc cardiogen, sau episoade de decompensare ale insuficientei cardiace ce necesita tratament inotrop pozitiv i.v.

- Sarcina si alaptare.

- Sindrom de nod sinusal bolnav, inclusiv bloc sino-atrial;

- Bloc atrioventricular de gradul II sau III ( fara pacemaker);

- Bronhospasm si astm bronsic in antecedente;

- Feocromocitom netratat;

- Acidoza metabolica;

- Bradicardie (frecventa cardiaca < 60 batai pe minut;

- Hipotensiune arteriala (tensiunea arteriala sistolica < 90 mm Hg);

- Tulburari circulatorii periferice severe.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Urmatoarele atentionari si precautii se refera la blocantele beta-adrenergice in general.

Anestezia

Continuarea activitatii de blocare a receptorilor beta adrenergici scade riscul aritmiilor in timpul inductiei anestezice si a intubatiei. Daca tratamentul cu beta-blocante trebuie intrerupt pre-operator, aceasta se face cu cel putin 24 ore inainte.

In cazul administrarii anumitor anestezice care determina deprimare miocardica, cum sunt ciclopropan, eter sau tricloretilena, este necesara prudenta. Pacientul poate fi protejat impotriva reactiilor vagale prin administrare intravenoasa de atropina.

Aparat cardiovascular

In general, blocantele beta-adrenergice nu trebuie utilizate la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva necontrolata terapeutic, cu exceptia cazului in care starea acestora a fost stabilizata. La pacientii cu boala cardiaca ischemica, tratamentul cu blocante beta-adrenergice trebuie intrerupt gradat, de exemplu intr-un interval de 1-2 saptamani. Daca este necesar, trebuie inceput concomitent un tratament de inlocuire, pentru a preveni agravarea anginei pectorale. Blocantele beta-adrenergice pot determina bradicardie: daca alura ventriculara scade sub 50-55 batai/min in repaus si/sau pacientul prezinta simptome sugestive de bradicardie, doza trebuie scazuta. Blocantele beta-adrenergice trebuie administrate cu prudenta:

- la pacientii cu tulburari circulatorii periferice (boala sau sindrom Raynaud, claudicatie intermitenta) deoarece pot determina agravarea acestor afectiuni;

- la pacientii cu bloc atrioventricular de gradul I, datorita efectului dromotrop negativ al beta-blocantelor;

- la pacientii cu angina Prinzmetal datorita vasoconstrictiei coronariene mediata de receptorii alfa, neblocati: blocantele beta-adrenergice pot creste frecventa si durata crizelor anginoase.

Metabolism/Sistem endocrin

La pacientii diabetici, Nebivolol Actavis 5 mg nu influenteaza valoarea glicemiei. Cu toate acestea, este necesara prudenta la acesti pacienti, deoarece nebivololul poate masca manifestarile clinice ale hipoglicemiei (tahicardie, palpitatii).

Blocantele beta-adrenergice pot masca tahicardia din hipertiroidism. Intreruperea brusca a tratamentului poate agrava manifestarile clinice.

Aparat respirator

La pacientii cu bronhopneumopatie cronica obstructiva, blocantele beta-adrenergice trebuie administrate cu prudenta, deoarece pot agrava bronhospasmul.

Altele

La pacientii cu psoriazis in antecedente, blocantele beta-adrenergice trebuie administrate numai dupa o evaluare atenta.

Blocantele beta-adrenergice pot creste hipersensibilitatea la alergeni si pot agrava reactiile anafilactice. Utilizarea la copii si adolescenti nu este recomandata.

Deoarece contine lactoza monohidrat, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Interactiuni farmacodinamice

Urmatoarele interactiuni se refera la blocantele beta-adrenergice, in general:

Blocante ale canalelor de calciu

Este necesara prudenta in cazul administrarii concomitente a blocantelor beta-adrenergice cu blocantele canalelor de calciu, de tipul verapamilului sau diltiazemului, datorita efectului lor inotrop si dromotrop negativ. La pacientii la care se administreaza Nebivolol Actavis 5 mg, administrarea intravenoasa a verapamilului este contraindicata.

Antiaritmice

Este necesara prudenta in cazul administrarii concomitente a blocantelor beta-adrenergice cu antiaritmice din clasa I si amiodarona, deoarece pot fi potentate efectele inotrop si dromotrop negative ale acestora.

Clonidina

Blocantele beta-adrenergice cresc riscul de rebound al hipertensiunii arteriale dupa intreruperea brusca a tratamentul cronic cu clonidina.

Digitalice

Administrarea concomitenta a glicozidelor digitalice cu blocantele beta-adrenergice poate determina cresterea timpul de conducere atrio-ventriculara. Studiile clinice cu nebivolol nu au evidentiat nici o interactiune. Nebivololul nu influenteaza farmacocinetica digoxinei.

Insulina si antidiabetice orale

Desi Nebivolol Actavis 5 mg nu influenteaza valoarea glicemiei, poate masca anumite manifestari clinice ale hipoglicemiei (palpitatii, tahicardie).

Anestezice

Utilizarea concomitenta a blocantelor beta-adrenergice si anestezicelor poate atenua tahicardia reflexa si poate creste riscul de aparitie al hipotensiunii arteriale. Anestezistul trebuie informat daca pacientul utilizeaza Nebivolol Actavis 5 mg. Altele

Utilizarea concomitenta a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) nu a influentat efectul de scadere a hipertensiunii arteriale al Nebivolol Actavis 5 mg. Simpatomimeticele pot contracara efectul blocantelor beta-adrenergice.

Administrarea concomitenta de antidepresive triciclice, barbiturice si fenotiazine poate potenta efectul hipotensiv.

Interactiuni farmacocinetice

Deoarece metabolizarea nebivololului implica izoenzima CYP2D6, administrarea concomitenta de inhibitori ai recaptarii serotoninei, dextrometorfan sau alte substante care sunt metabolizate in principal pe aceasta cale se poate asocia cu cresterea concentratiilor plasmatice de nebivolol cu cresterea riscului de bradicardie si reactii adverse.

Administrarea concomitenta de cimetidina creste concentratia plasmatica a nebivololului, fara a influenta efectul clinic al acestuia. Administrarea concomitenta de ranitidina nu afecteaza farmacocinetica nebivololului. Daca Nebivolol Actavis 5 mg se administreaza concomitent cu ingestia de alimente si daca se administreaza antiacide intre mese, cele doua tratamente pot fi administrate concomitent.

Administrarea nebivololului in asociere cu nicardipina creste usor concentratiile plasmatice ale celor doua substante, fara a le influenta efectul clinic. Administrarea concomitenta de alcool etilic, furosemid sau hidroclorotiazida nu a afectat farmacocinetica nebivololului. Nebivololul nu a afectat farmacocinetica si farmacodinamia warfarinei.

4.6 Sarcina si alaptarea

La om, nu exista suficiente date cu privire la administrarea Nebivolol Actavis 5 mg in timpul sarcinii, pentru a putea determina efectele sale potential negative. Studiile efectuate la animale nu au pus in evidenta posibile efecte negative, cu exceptia celor datorate proprietatilor farmacologice. Blocantele beta-adrenergice scad circulatia placentara, ceea ce poate determina moartea fetala intrauterina si nasterea prematura. In plus, pot sa apara reactii adverse (hipoglicemie si bradicardie) la fat si nou-nascut. La nou-nascut, in perioada postnatala, exista un risc crescut de complicatii cardiace si pulmonare. De aceea, administrarea Nebivolol Actavis 5 mg este contraindicata in timpul sarcinii.

Majoritatea blocantelor beta-adrenergice, in special cele lipofile, precum nebivololul si metabolitii sai activi, se excreta in laptele matern in cantitati variabile. Deoarece nu se stie daca nebivololul se excreta in lapte la om, utilizarea Nebivolol Actavis 5 mg in timpul alaptarii este contraindicata. Studiile efectuate la animale au aratat ca nebivololul se excreta in laptele matern.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu exista studii privind influenta Nebivolol Actavis 5 mg asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Studiile de farmacodinamie au aratat ca Nebivolol Actavis 5 mg nu afecteaza functia psihomotorie. Pacientii la care se administreaza Nebivolol Actavis 5 mg trebuie atentionati cu privire la posibilitatea aparitiei ocazionale de ameteli sau fatigabilitate.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...