Neocrystepin

Citeste prospectul medicamentului Neocrystepin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

INDICATII TERAPEUTICE: Hipertensiune arteriala esentiala.

COMPOZITIE

Un drajeu contine clortalidona 25 mg, dihidroergocristina baza 0,5 mg sub forma de metansulfonat de dihidroergocristina 0.58 mg si rezerpina 0,1 mg si excipienti pentru nucleu: lactoza monohidrat. amidon de porumb. povidona 25, acid stearic; pentru stratul de drajefiere: zaharoza, talc, dioxid de titan (E 171), carboximetilceluloza sodica 20, acid stearic. acetat de polivinil. ceara alba 51 carnauba. colorant C 161 (azorubin + indigocarmin).

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA

Antihipertensive si diuretice in combinatii; alcaloizi din Rauwolfia si diuretice in combinatii.

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsutui sau la sulfonamide, insuficienta renala sau hepatica grave, depresie (prezenta sau in antecedente), hipokaliemie grava, ulcer gastroduodenal activ.

PRECAUTII

Se recomanda supravegherea starii psihice, mai ales la inceputul tratamentului. TratamentuI trebuie oprit, daca este posibil, cu 2 - 3 saptamani inaintea unei interventii chirurgicale; daca acest lucru nu este posibil, medicul anestezist trebuie informat ca pacientul este tratat cu rezerpina. Neoaystepin se va administra cu prudenta la pacientii cu ischemie coronariana severa, colita ulceroasa si antecedente de ulcer gastroduodenal.

INTERACTIUNI

Pot sa apara interactiuni atunci cand Neocrystepin se administraza concomitent cu:

• litiu: clortalidona poate sa scada clearance-ul renal al litiului - dozele de litiu trebuie reduse corespunzator;

• medicamente care pot produce torsada varfurilor (astemizol, bepridil, eritromicina i.v., halofantrina, pentamidina, sparfloxacina, sultoprida si vincamina); riscul de torsada a varfurilor creste datorita hipokaliemiei produse de clortalidona;

• antiinflamatoare nesteroidiene, alte hipokalemiante, baclofen, digitalice, diuretice care economisesc potasiu, inhibitori ai enzimei de conversie, antidepresive triciclice, antiaritmice cu risc de torsada varfurilor, metformina, substante de contrast iodate, saruri de calciu, anticoagulante orale, ciclosporina si glucocorticoizi: este necesara prudenta in cazul administrarii concomitente, datorita prezentei clortalidonei;

• antidepresive inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO): risc de agitatie psihomotorie, convulsii si hipertensiune arteriala in cazul administrarii concomitente, datorita prezentei rezerpinei;

• levodopa: rezerpina scade efectul antiparkinsonian-ului;

• deprimante ale sistemului nervos central (inclusiv alcool etilic): rezerpina potenteaza efectele deprimante centrale.

ATENTIONARI SPECIALE

La pacientii cu afectare hepatica, diureticele tiazidice pot precipita aparitia unei encefalopatii; in acest caz, este necesara prudenta.

Se recomanda prudenta in cazul pacientilor cu diabet zaharat (clortalidona poate modifica toleranta la glucoza) sau guta (clortalidona poate creste uricemia). In cazul pacientilor cu diabet zaharat, poate fi necesara ajustarea dozelor de insulina sau de antidiabetice orale. La pacientii cu hiperuricemie, trebuie monitorizata uricemia.

In mod similar, la pacienjii cu afectiuni renale, se recomanda monitorizarea mai frecventa a functiei renale. In cazul utilizarii unor doze mari la pacienti digitalizati sau la pacienti cu aritmii, este necesara monitorizarea kaliemiei; de asemenea, se recomanda monitorizarea natriemiei, calcemiei, glicemiei si a balantei hidrice. Sportivii trebuie atentionati ca produsul contine un principiu activ aflat pe lista substantelor dopante.

Sarcina si alaptarea

Administrarea Neocrystepin nu este recomandata in timpul sarcinii si alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Neocrystepin poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE

Tratamentul trebuie inceput cu doza de un drajeu Neocrystepin zilnic; dupa atingerea valorilor normale ale tensiunii arteriale, doza de intretinere va fi de un drajeu Neocrystepin zilnic sau o data la 2 zile. Utilizarea unor doze mari in tratament de lunga durata nu este recomandata; trebuie evitata depasirea dozelor recomandate, mai ales in cazul pacientilor cu varsta peste 60 de ani.

In cazul unor afectiuni severe hepatice sau renale, doza trebuie redusa proportional, de preferinta prin marirea intervalului dintre administrari, de exemplu un drajeu Neocrystepin o data la 2 sau 3 zile.

Drajeurile Neocrystepin trebuie luate intotdeauna la aceeasi ora din zi. Alimentele nu influenteaza semnificativ absorbtia medicamentului.

REACTII ADVERSE

La dozele recomandate, Neocrystepin este, in general, bine tolerat, datorita faptului ca substantele active sunt prezente in doze relativ mici.

Reactii adverse raportate pentru clortalidona: hipokaliemie, hiponatriemie cu hipovolemie, hiperuricemie, hiperglicemie, hiperlipidemie (la doze mari), rareori tulburari hematologice, foarte rar hipercalcemie si hipomagneziemie (in tratament de lunga durata). Alte reactii adverse posibile sunt reactiile alergice, tulburari digestive (greata, varsaturi, anorexie, gastralgii), astenie, vertij, parestezii, cefalee.

Reactii adverse raportate pentru rezerpina: tulburari digestive (hipersalivatie, hipersecretie gastrica, greata, varsaturi, anorexie, diaree), congestie nazala, somnolenta, cosmaruri, depresie, scaderea libidoului, tulburari de ejaculare si tulburari de vedere.

Reactii adverse raportate pentru dihidroergocristina: greata si varsaturi.

SUPRADOZAJ

Simptome: hipokaliemie, hiponatriemie, hipotensiune arteriala, poliurie sau oligurie, greata, varsaturi, diaree, vertij, cefalee, sete, astenie, bradicardie, aritmii, depresie, stare de confuzie, stupoare (pana la coma).

Tratament: lavaj gastric, eventual administrarea de carbune activat si tratament simptomatic si de sustinere cu restabilirea echilibrului hidroelectrolitic si corectarea tulburarilor circulatorii.

PASTRARE

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi intre 15-25°C, ferit de lumina si umiditate.

A nu se lasa la indemana copiilor.

AMBALAJ

Cutie cu 2 blistere a 15 drajeuri fiecare.

PRODUCATOR

LECIVA a.s., Republica Ceha

Nota!

Medicamentul nu mai este disponibil pe piata.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...