Neupopeg

Citeste prospectul medicamentului Neupopeg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Neupopeg se utilizeaza la pacientii cu cancer ca ajutor impotriva unor efecte secundare ale tratamentului.

Chimioterapia (tratament impotriva cancerului) care este citotoxica (omoara celule), omoara, de asemenea, globule albe, ceea ce poate duce la neutropenie (numar scazut de globule albe) si la aparitia de infectii. Neupopeg se utilizeaza pentru a reduce durata neutropeniei si aparitia neutropeniei febrile (neutropenie cu febra).

Neupopeg poate fi utilizat in multe tipuri de cancer, cu exceptia leucemiei mieloide cronice (un cancer al globulelor albe). De asemenea, nu poate fi utilizat la pacienti cu sindroame mielodisplazice, o boala in care se produc prea multe globule albe si care se poate transforma in leucemie.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Ce este Neupopeg?

Neupopeg este o solutie injectabila care contine ingredientul activ pegfilgrastim. Este disponibil in seringa preumpluta si in stilou injector preumplut (SureClick), fiecare continand 6 mg de pegfilgrastim.

Cum se utilizeaza Neupopeg?

Tratamentul cu Neupopeg trebuie initiat si supravegheat de catre un medic cu experienta in tratarea cancerului sau afectiunilor sangelui. Neupopeg se administreaza sub forma unei singure injectii subcutanate de 6 mg la aproximativ 24 de ore dupa sfarsitul fiecarui ciclu de chimioterapie. Pacientii isi pot administra singuri injectia, cu conditia sa fi fost instruiti in prealabil. Nu se recomanda administrarea Neupopeg la copii, din cauza lipsei de informatii privind siguranta si eficacitatea sa la acest grup de pacienti.

Cum actioneaza Neupopeg?

Substanta activa continuta in Neupopeg, pegfilgrastim, este un imunostimulant care apartine grupului "factorilor de stimulare a coloniilor". Acesta este compus din filgrastim, o copie a proteinei umane numita factor de stimulare a coloniilor granulocitare (G-CSF), care a fost "pegilata" (acoperita cu o substanta chimica numita polietilenglicol). Filgrastim actioneaza stimuland maduva osoasa sa produca mai multe globule albe, crescand numarul de globule albe si tratand neuropenia. Filgrastim este disponibil in alte medicamente din Uniunea Europeana de mai multi ani. Pentru ca este pegilat in pegfilgrastim, rata de eliminare a medicamentului din organism este micsorata, ceea ce permite ca medicamentul sa fie administrat mai rar.

In Neupopeg filgrastim este produs printr-o metoda cunoscuta sub denumirea de "tehnologia ADN-ului recombinant": Acesta este produs de o bacterie care a primit o gena (ADN), care o face capabila de a produce filgrastim. Substitutul actioneaza in acelasi fel ca G-CSF produs in mod natural.

Cum a fost studiat Neupopeg?

Neupopeg a fost studiat in doua studii principale care au cuprins 467 de pacienti cu cancer de san care erau in tratament cu chimioterapie citotoxica. In ambele studii, eficacitatea unei singure injectari cu Neupopeg a fost comparata cu mai multe injectari zilnice cu filgrastim pe durata fiecaruia din cele patru cicluri de chimioterapie. Principala masura a eficacitatii a fost durata neutropeniei severe in timpul primului ciclu de chimioterapie.

Ce beneficii a prezentat Neupopeg in timpul studiilor?

Neupopeg a fost la fel de eficace ca filgrastim in reducerea duratei neutropeniei severe. In ambele studii pacientii au prezentat neutropenie severa timp de aproximativ 1,7 zile in timpul primului lor ciclu de chimioterapie.

Care sunt riscurile asociate cu Neupopeg?

Cele mai multe efecte secundare observate la pacientii carora li s-a administrat Neupopeg in studii au fost determinate de afectiunea maligna de baza sau de chimioterapie. Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Neupopeg (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt dureri osoase si niveluri ridicate de lactat dehidrogenaza (un marker al degradarii globulelor rosii). Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Neupopeg , a se consulta prospectul. Neupopeg nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la pegfilgrastim sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

De ce a fost aprobat Neupopeg?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Neupopeg sunt mai mari decat riscurile sale in reducerea duratei neutropeniei si a incidentei neutropeniei febrile la pacientii tratati cu chimioterapie citotoxica pentru afectiune maligna. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Neupopeg.

Alte informatii despre Neupopeg:

Comisia Europeana a acordat Dompé Biotec S.p.A. o autorizatie de introducere pe piata pentru Neupopeg, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 22 august 2002. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 22 august 2007.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare