Nevanac 1 mg/ml picaturi oftalmice, suspensie

Citeste prospectul medicamentului Nevanac, 1 mg/ml picaturi oftalmice, suspensie si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

NEVANAC este utilizat in prevenirea si ameliorarea durerilor si inflamatiilor oculare dupa operatia de cataracta.

NEVANAC apartine unui grup de medicamente denumit antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

2. INAINTE SA UTILIZATI NEVANAC

Nu utilizati NEVANAC

– daca sunteti alergic (hipersensibil) la nepafenac, la oricare dintre celelalte componente ale NEVANAC sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

– daca ati suferit de crize de astm, alergii cutanate sau inflamarea intensa a mucoasei nazale cand ati utilizat alte AINS. Exemple de medicamente AINS sunt: acid acetilsalicilic, ibuprofen, ketoprofen, piroxicam, diclofenac.

Aveti grija deosebita cand utilizati NEVANAC

• La copii.

• Daca va apar usor vanatai, aveti probleme hemoragice sau le-ati avut in trecut.

• Daca aveti orice alta afectiune oculara (de exemplu o infectie la ochi) sau daca utilizati si alte medicamente administrate la nivelul ochiului (In special corticosteroizi administrati local).

• Daca aveti diabet zaharat.

• Daca aveti poliartrita reumatoida.

• Daca ati suferit mai multe interventii chirurgicale la nivelul ochiului, intr-o perioada scurta de timp.

• Evitati expunerea la soare in timpul tratamentului cu NEVANAC.

Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti in oricare dintre situatiile de mai sus. Este posibil sa puteti utiliza totusi NEVANAC, dar discutati mai intai acest lucru cu medicul.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau ati putea ramane gravida, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza NEVANAC.

Daca alatati, NEVANAC poate trece in laptele matern.

Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje decat dupa ce vederea dumneavoastra redevine clara. Puteti constata ca vi se incetoseaza vederea pentru un timp, imediat dupa ce utilizati NEVANAC.

Informatii importante privind unele componente

• Exista un conservant in compozitia NEVANAC (clorura de benzalconiu) care poate decolora lentilele de contact moi si poate provoca iritarea ochilor. In plus, purtarea de lentile de contact nu este recomandata dupa operatia de cataracta. In consecinta, nu purtati lentile de contact cand utilizati NEVANAC.

3. CUM SA UTILIZATI NEVANAC

Utilizati intotdeauna NEVANAC exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Utilizati NEVANAC in ambii ochi doar daca medicul dumneavoastra v-a recomandat acest lucru. Utilizati NEVANAC numai ca picaturi pentru ochi.

Doza uzuala

Adulti: O picatura in ochiul sau ochii afectat(afectati), de trei ori pe zi-dimineata, la amiaza si seara. Utilizati medicamentul la aceeasi ora in fiecare zi.

Cand trebuie sa luati medicamentul si pentru cat timp?

Incepeti cu 1 zi inainte de operatia de cataracta. Continuati in ziua operatiei. Apoi utilizati medicamentul atat timp cat va recomanda medicul dumneavoastra. Aceasta poate insemna o perioada de pana la 3 saptamani dupa operatie.

Cum se utilizeaza NEVANAC

• Spalati-va pe maini inainte de a incepe.

• Agitati energic flaconul inainte de utilizare.

• Scoateti capacul flaconului prin rasucire.

• Tineti flaconul cu varful in jos intre degetul mare si celelalte degete.

• dati capul pe spate.

• Trageti pleoapa de jos cu un deget curat pana cand se formeaza un "buzunar" intre pleoapa si ochi. Picatura va cadea aici (figura 1).

• Aduceti varful flaconului aproape de ochi. Faceti acest lucru in fata unei oglinzi daca va este mai usor.

• Nu atingeti capatul picurator de ochi sau de pleoapa, de suprafetele invecinate sau de alte suprafete. Astfel s-ar putea infecta picaturile ramase in flacon.

• Apasati usor la baza flaconului, astfel incat la o apasare sa eliberati cate o picatura de NEVANAC o data.

• Nu strangeti flaconul: acesta este proiectat astfel incat o apasare usoara la baza sa fie suficienta (figura 2).

Daca va administrati picaturi in ambii ochi, repetati aceste etape si pentru celalalt ochi. Imediat dupa utilizare, puneti capacul flaconului la loc si insurubati-l strans.

Cum se utilizeaza NEVANAC

Daca o picatura nu ajunge in ochi, incercati din nou.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din NEVANAC, clatiti bine ochiul cu apa calda. Nu va mai administrati alta picatura inaintea celei care urmeaza in mod obisnuit.

Daca uitati sa utilizati NEVANAC, puneti in ochi o picatura imediat ce v-ati adus aminte. daca este aproape timpul pentru urmatoarea doza, nu mai aplicati doza uitata si continuati cu doza urmatoare din programul dumneavoastra obisnuit. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Nu aplicati mai mult de o picatura de 3 ori pe zi in ochiul(ochii) afectat(afectati).

Daca utilizati si alte picaturi oftalmice, asteptati cel putin cinci minute intre administrarea NEVANAC si a celorlalte picaturi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, NEVANAC poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Nu opriti utilizarea NEVANAC fara sa discutati cu medicul dumneavoastra. De obicei puteti continua utilizarea picaturilor, daca reactiile nu sunt grave. daca aveti motive de ingrijorare, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Daca ochii dumneavoastra se inrosesc mai tare sau devIn mai durerosi cand utilizati picaturile luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra.

Reactii adverse frecvente (1 pana la 10 persoane din 100)

Reactii la nivelul ochiului: inflamarea suprafetei oculare insotita de pierdere si deteriorare celulara, durere oculara, vedere neclara, mancarimi in ochi, ochi uscat, senzatie de corp straIn in ochi, formarea de cruste pe pleoape.

Reactii generale: cefalee.

Reactii adverse mai putIn frecvente (1 pana la 10 persoane din 1000).

Reactii la nivelul ochiului: inflamarea partii colorate a ochiului (irita), inflamarea suprafetei oculare, depuneri pe suprafata ochiului, acumulare de lichid sau inflamare in partea posterioara a ochiului, secretii oculare, sensibilitate la lumina, conjunctivita alergica (alergie oculara), iritatii sau dureri oculare, tulburari la nivelul pleoapelor (umflare sau coborare), lacrimare accentuata, inrosirea ochilor.

Reactii generale: simptome alergice, greata, gura uscata

Alte reactii adverse pot afecta persoanele care utilizeaza NEVANAC, inclusiv:

Reactii la nivelul ochiului: excoriatii, cicatrici, incetosare, inflamare sau infectie la suprafata ochiului, inflamatii in interiorul ochiului, vindecarea incompleta a ochiului, afectarea vederii.

Puteti prezenta un risc crescut de probleme la nivelul suprafetei ochiului, care ar putea duce la pierderea vederii, daca ati suferit de:

• complicatii ale operatiilor de ochi;

• interventii chirurgicale repetate la nivelul ochiului intr-o perioada scurta de timp;

• anumite tulburari la nivelul suprafetei ochiului, cum ar fi inflamatie sau ochi uscat;

• unele boli sistemice, cum ar fi diabetul zaharat sau poliartrita reumatoida.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA NEVANAC

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati NEVANAC dupa data de expirare inscrisa pe flacon si pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se pastra la temperaturi peste 30°C.

Aruncati flaconul dupa 4 saptamani de la prima deschidere, pentru a evita infectiile. Scrieti data la care ati deschis flaconul in spatiul prevazut pe eticheta fiecarui flacon si pe cutie.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine NEVANAC

• Substanta activa este nepafenac. Un ml de suspensie contine nepafenac 1 mg.

• Celelalte componente sunt clorura de benzalconiu, carbomer, edetat disodic, manitol, apa purificata, clorura de sodiu si tiloxapol.

Cantitati foarte mici de hidroxid de sodiu si/sau acid clorhidric se adauga pentru a mentine valoarea aciditatii (valoarea pH-ului) in limite normale.

Cum arata NEVANAC si continutul ambalajului

NEVANAC este un lichid (suspensie de culoare galben deschis pana la galben inchis) ambalat intr-o cutie continand un flacon din plastic de 5 ml cu capac cu filet.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:

Alcon Laboratories (UK) Ltd.

Boundary Way

Hemel Hempstead

Herts, HP2 7UD

Marea Britanie.

Producatorul:

S.A. Alcon – Couvreur N.V.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare