Novorapid Penfill

Citeste prospectul medicamentului Novorapid Penfill si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: NovoRapid este indicat în tratarea pacientilor cu diabet zaharat.

Contraindicatii:

Hipoglicemie si hipersensibilitate la insulina aspart sau la oricare din excipienti.

Precautii:

Dozele necorespunzatoare sau intreruperea tratamentului, in special in diabetul tip 1 (diabet zaharat insulino-dependent) duce la hiperglicemie si la cetoacidoza diabetica. Primele simptome de hiperglicemie apar treptat pe parcursul catorva ore sau zile. Ele includ greata, varsaturi, somnolenta, tegumete uscate si eritematoase, uscarea gurii, urinare excesiva, sete, pierderea apetitului si respiratie cu miros de acetona. Evenimentele hiperglicemice netratate sunt potential letale.

Pacientii al caror control glicemic este substantial imbunatatit, de exemplu, prin terapie intensiva cu insulina, pot suferi o modificare a simptomelor obisnuite de avertizare ale hipoglicemiei si trebuie sfatuiti in acest sens. NovoRapid Penfill trebuie administrat in stransa legatura cu mesele. De aceea trebuie tinut cont de debutul rapid de actiune si trebuie avut in vedere in cazul pacientilor cu boli concomitente sau cu medicatie ce poate intarzia absorbtia alimentelor. Bolile concomitente, in special infectiile, cresc de obicei cerintele de insulina a pacientilor.

Trecerea unui pacient pe un tip nou de insulina trebuie efectuata numai sub supravegherea stricta a medicului. Modificari ale concentratiei, marcii, tipului, speciei (animala, umana, analog de insulina umana) si/sau metodei de obtinere pot duce la modificarea dozei. Pacientii tratati cu NovoRapid Penfill pot avea nevoie de un numar crescut de injectii pe zi sau de o modificare a dozei fata de doza lor obisnuita de insulina. Daca este necesara modificarea dozei, aceasta se poate face de la prima doza sau in timpul primelor saptamani sau luni de tratament.

Omiterea unei mese sau o activitate fizica intensa, neplanificata poate duce la hipoglicemie. Sarcina si alaptare: Experienta clinica legata de folosirea NovoRapid Penfill in timpul sarcinii este limitata. Studiile legate de reproducerea animalelor nu au scos in evidenta nici o diferenta intre NovoRapid Penfill si insulina umana in ceea ce priveste embriotoxicitatea sau teratogenicitatea. Este recomandata monitorizarea intensa a pacientelor gravide cu diabet zaharat de-a lungul sarcinii sau in perioada de conceptie. Necesarul de insulina scade de obicei in timpul primului trimestru de sarcina si creste ulterior in al doilea si al treilea trimestru.

Nu exista nici o restrictie asupra tratamentului cu NovoRapid Penfill in timpul lactatiei. Tratamentul cu insulina in timpul alaptarii nu prezinta nici un risc pentru copil. Cu toate acestea s-ar putea sa fie nevoie ca doza de NovoRapid Penfill sa fie ajustata. Efecte asupra abilitatii de a conduce si folosi masini: Abilitatea pacientilor de a se concentra si reactiona poate fi afectata ca rezultat al hipoglicemiei. Aceasta poate constitui un risc in situatiile in care aceste abilitati sunt de importanta speciala (de exemplu, condusul unui autoturism sau folosirea unei masini).

Pacientii trebuie sfatuiti sa ia masuri de precautie pentru a evita hipoglicemia in timpul condusului. Aceasta este deosebit de important la cei care au simptomele de avertizare ale hipoglicemiei reduse sau absente sau care au frecvente episoade de hipoglicemie. In aceste situatii recomandarea privind condusul ar trebui reconsiderata.

Reactii adverse:

Hipoglicemia este cel mai frecvent efect nedorit in terapia cu insulina. Simptomele hipoglicemiei apar de obicei instantaneu. Ele pot include transpiratie rece, piele rece si palida, oboseala, nervozitate sau tremuraturi, stari anxioase, oboseala neobisnuita sau slabiciune, confuzie, dificultate in concentrare, somnolenta, foame excesiva, tulburari de vedere, cefalee, greata si palpitatii. Hipoglicemia severa poate duce la inconstienta si/sau convulsii si poate avea ca rezultat afectarea temporara sau permanenta a functiei cerebrale sau chiar moartea.

La initierea terapiei insulinice pot aparea edeme si anomalii de refractie. Aceste simptome sunt de obicei tranzitorii. In timpul tratamentului cu insulina pot aparea reactii de hipersensibilitate locala (roseata, inflamare si mancarime la locul de injectare), de obicei tranzitorii si care in mod normal dispar in timpul tratamentului. Reactiile de hipersensibilitate generalizata apar rar dar potential sunt amenintatoare de viata. Lipodistrofia poate apare la locul injectarii daca nu se schimba locul de injectare in cadrul aceleiasi regiuni.

Compozitie:

Substanta activa este insulina aspart (100 U/ml), obtinuta prin tehnologie ADN recombinant din Saccharomyces cerevisiae. O unitate de insulina aspart corespunde la 6 mol, 0,035 mg sare anhidra de insulina aspart. Excipienti prezenti in NovoRapid sunt: glicerol, fenol, metacrezol, clorura de zinc, fosfat disodic dihidrat, clorura de sodiu, acid clorhidric/hidroxid de sodiu, apa pentru injectii.

Actiune:

Grupa farmacoterapeutica: Analog de insulina umana cu actiune rapida. Cod ATC : A 10 AB05. Efectul insulinei de scadere a glucozei sanguine apare atunci cand moleculele faciliteaza reintrarea glucozei in celulele musculare si adipoase prin legarea de receptorii insulinici si cand simultan inhiba iesirea glucozei din ficat. NovoRapid Penfill produce un efect mai rapid de scadere mai pronuntata a glicemiei decat insulina umana solubila. NovoRapid Penfill are o durata de actiune mai scurta decat insulina umana dupa injectarea subcutanata.

Cand NovoRapid Penfill este administrat subcutanat, debutul are loc in decurs de 10 - 20 minute de la injectare. Efectul maxim are loc intre 1 si 3 ore dupa injectare. Durata de actiune este cuprinsa intre 3 si 5 ore. Din punct de vedere molar insulina aspart este echipotenta cu insulina umana solubila. In NovoRapid Penfill substitutia aminoacidului prolina cu acid aspartic in pozitia B 28 reduce tendinta de a forma hexameri cum se observa la insulina umana solubila. De aceea, NovoRapid Penfill este absorbit mai rapid din tesutul subcutanat decat insulina umana solubila. Timpul de atingere a concentratiei maxime este, in medie, jumatate din cel al insulinei umane solubile.

Timpul mediu de atingere a Cmax plasmatice este de 40 minute dupa administrarea subcutanata a unei doze de 0,15 U/kg corp, la pacientii cu diabet zaharat tip 1. Concentratia insulinei revine la nivelul bazal la 4-6 ore de la administrare. Rata absorbtiei este mai scazuta la pacientii cu diabet zaharat tip 2 rezultand in atingerea unor Cmax mai mici si Tmax mai lungi. Variabilitatea intraindividuala a Tmax este semnificativ mai mica la NovoRapid Penfill decat la insulina umana solubila, in timp ce aceeasi variabilitate intraindividuala este mai mare la NovoRapid Penfill in cazul Cmax. Proprietatile farmaco-cinetice nu au fost investigate la varstnici sau la pacientii cu functia renala sau hepatica scazuta. Copii: Proprietatile farmaco-cinetice si farmaco-dinamice ale NovoRapid Penfill au fost investigate atat la copii (6-12 ani) cat si la adolescenti (13-17 ani) cu diabet zaharat tip 1. La ambele grupe de varsta Tmax a fost similar ca cel de la adulti. Totusi Cmax difera intre grupele de varsta subliniind importanta titrarii individuale a NovoRapid Penfill.

Administrare:

NovoRapid Penfill are un debut rapid si o durata de actiune mai scurta decat insulina umana solubila. Datorita debutului sau rapid NovoRapid Penfill se administreaza in general inainte de masa. Doza de NovoRapid Penfill este individuala si determinata de catre medic in concordanta cu nevoile pacientului. In mod normal se asociaza cu o insulina cu actiune intermediara sau prelungita, administrata cel putin o data pe zi. Cerinta individuala de insulina este cuprinsa, de obicei intre 0,5 - 1,0 unitati/kg/zi. Intr-un tratament corelat cu mesele 50 - 70% din necesarul de insulina poate fi asigurat de NovoRapid Penfill, iar restul de o insulina cu actiune intermediara sau prelungita.

Ajustarea dozei poate fi de asemenea necesara la pacientii care desfasoara o activitate fizica crescuta sau isi modifica dieta obisnuita. Exercitiul fizic efectuat imediat dupa o masa poate creste riscul hipoglicemic. La pacientii cu diabet zaharat, controlul metabolic optimizat intarzie debutul si incetineste progresia complicatiilor tardive ale diabetului, in mod eficient. Se recomada controlul metabolic optimizat inclusiv monitorizarea glucozei sanguine. NovoRapid Penfill se administreaza subcutanat in peretele abdominal, coapsa, regiunea deltoidiana sau regiunea fesiera.

Locurile de injectare trebuie schimbate in cadrul aceleiasi regiuni. Atunci cand se injecteaza subcutanat in peretele abdominal, debutul actiunii va fi la 10 - 20 minute de la injectie. Efectul maxim se manifesta intre 1 si 3 ore de la injectie. Durata actiunii este de 3 - 5 ore. Ca si in cazul celorlalte insuline durata actiunii variaza in functie de doza, locul injectarii, circulatia sangelui, temperatura si activitatea fizica; si, injectarea in peretele abdominal asigura o absorbtie mai rapida decat din alte locuri de injectare. Oricum, indiferent de locul injectarii debutul actiunii este mai rapid decat al insulinei umane solubile. Tulburarile renale sau hepatice pot reduce necesarul de insulina. Nu s-au efectuat studii la copii sub 6 ani.

Doza: 100ui/ml - 3ml

Ambalaj: Cutie x 5 cartuse x 3ml; (2 ani)

Firma producatoare: NOVO NORDISK A/S

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...