NutropinAq

NutropinAq este o solutie pentru injectie într-un cartus. Fiecare cartus contine 10 mg de substanta activa somatropina.

Pentru ce se utilizeaza NutropinAq?

NutropinAq se foloseste pentru tratarea urmatoarelor grupe de copii:

• copii care nu cresc din cauza deficitului de hormoni de crestere;

• copii scunzi din cauza sindromului Turner (o boala genetica rara care afecteaza fetele), confirmat prin analiza cromozomiala (test ADN);

• copii inainte de pubertate care nu cresc din cauza insuficientei renale cronice (boala de rinichi de lunga durata), pana in momentul unui transplant de rinichi.

NutropinAq se utilizeaza, de asemenea, pentru tratarea adultilor cu deficit (valori mici) de hormoni de crestere. Deficitul poate incepe la varsta adulta sau in copilarie si trebuie confirmat inainte de tratament prin analize.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza NutropinAq?

Tratamentul cu NutropinAq trebuie initiat si monitorizat de un medic cu experienta in abordarea terapeutica a pacientilor cu tulburari de crestere.

Medicamentul se administreaza o data pe zi prin injectie subcutanata, cu ajutorul stiloului injector conceput special pentru cartusul NutropinAq. Pacientul sau ingrijitorul pot injecta NutropinAq dupa un instructaj efectuat de catre un medic sau o asistenta. Locul injectiei se schimba in fiecare zi. Medicul calculeaza doza individual pentru fiecare pacient, in functie de afectiunea pacientului. E posibil sa fie nevoie de ajustarea dozei cu timpul, in functie de raspunsul, varsta si greutatea pacientului.

Cum actioneaza NutropinAq?

Hormonul de crestere este o substanta secretata de o glanda situata la baza creierului, numita hipofiza. Aceasta stimuleaza cresterea in copilarie si adolescenta si actioneaza, de asemenea, asupra modului in care corpul asimileaza proteinele, lipidele si carbohidratii. Substanta activa din NutropinAq, somatropina, este identica cu hormonul uman de crestere. Este produsa prin metoda cunoscuta sub denumirea de "tehnologia ADN-ului recombinant": hormonul este produs de o bacterie care a primit o gena (ADN), prin care devine capabila sa produca somatropina. NutropinAq inlocuieste hormonul natural.

Cum a fost studiat NutropinAq?

NutropinAq a fost studiat pe copii cu deficit de crestere cauzat de deficitul de hormon de crestere (230 de pacienti), cu sindrom Turner (117 pacienti) sau boala de rinichi (195 de pacienti). NutropinAq a fost de asemenea studiat pe 171 de adulti cu deficit de hormon de crestere. NutropinAq a fost comparat cu placebo (un tratament inactiv) sau cu un grup de pacienti netratati, cu exceptia studiilor pe copii cu deficit de hormoni de crestere in care nu s-a facut comparatia cu alt grup. Principalii indicatori in studiile pe copii au fost viteza de crestere in timpul studiilor si inaltimea atinsa la sfarsitul studiului. In studiul pe adulti, principalii indicatori au fost masa corporala slaba si scaderea in grasimea corporala totala.

Ce beneficii a demonstrat NutropinAq in timpul studiilor?

NutropinAq a indus o crestere mai buna la copii decat cea asteptata fara tratament. La adulti, NutropinAq a marit masa corporala slaba si a redus grasimea corporala totala.

Care sunt riscurile asociate cu NutropinAq?

La adulti, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu NutropinAq (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt mialgie (dureri musculare), artralgie (dureri articulare) si edeme (umflaturi). La copii, aceste efecte secundare au fost observate la 1 pana la 10 pacienti din 100. Alte efecte secundare observate cu aceasta frecventa redusa sunt reactii la locul injectiei, dureri de cap (tensiune musculara), hipotiroidism (activitate insuficienta a glandei tiroide), toleranta scazuta la glucoza, astenie (slabiciune) si producere de anticorpi (proteine produse ca raspuns la NutropinAq). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu NutropinAq, a se consulta prospectul.

NutropinAq nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la somatropina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. NutropinAq ne se administreaza daca pacientul are o tumoare activa sau o boala care ii poate pune viata in pericol. NutropinAq nu se utilizeaza pentru stimularea cresterii la copiii cu epifize inchise (cand oasele mari si-au incetat cresterea). Pentru lista completa de restricii, a se consulta prospectul.

Somatropina poate afecta sensibilitatea organismului la insulina. Valorile de zahar din sange vor trebui controlate in timpul tratamentului, iar uneori va fi necesara inceperea unui tratamentul cu insulina sau ajustarea lui.

De ce a fost aprobat NutropinAq?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca eficacitatea si siguranta NutropinAq sunt, in general, comparabile cu cele ale altor medicamente pentru tratarea deficitului hormonului uman de crestere. Comitetul a hotarat ca beneficiile NutropinAq sunt mai mari decat riscurile sale pentru tratarea deficitului de crestere si a deficitului de hormon de crestere. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru NutropinAq.

Alte informatii despre NutropinAq:

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru NutropinAq, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 16 februarie 2001. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 16 februarie 2006. Titularul autorizatiei de introducere pe piata este Ipsen Pharma.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 08-2009.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare