Olazax Disperzi

Olazax Disperzi se utilizeaza pentru tratarea adultilor care sufera de schizofrenie.

Citeste prospectul medicamentului  Olazax Disperzi si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Olazax Disperzi este un medicament care contine substanta activa olanzapina. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde orodispersabile, de culoare galbena (5, 7,5, 10, 15 si 20 mg). Comprimatele orodispersabile sunt comprimate care se dizolva in gura.

Olazax Disperzi este un "medicament generic". Aceasta inseamna ca Olazax Disperzi este asemanator cu "medicamentele de referinta" deja autorizate in Uniunea Europeana (UE), denumite Zyprexa si Zyprexa Velotab. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, a se consulta documentul de intrebari si raspunsuri disponibil aici.

Pentru ce se utilizeaza Olazax Disperzi?

Olazax Disperzi se utilizeaza pentru tratarea adultilor care sufera de schizofrenie. Schizofrenia este o boala psihica care cuprinde mai multe simptome, inclusiv gandire si vorbire dezorganizata, halucinatii (a auzi sau a vedea lucruri care nu sunt reale), suspiciune si iluzii (perceptii gresite). Olazax Disperzi este eficace si pentru mentinerea ameliorarii la pacientii care au raspuns la tratamentul initial.

De asemenea, Olazax Disperzi se utilizeaza pentru tratarea episoadelor maniacale moderate spre severe (euforie exagerata) la adulti. Medicamentul se poate folosi, de asemenea, pentru prevenirea recurentei (cand simptomele reapar) acestor episoade la pacientii cu tulburare bipolara (o boala psihica in care perioadele de euforie alterneaza cu cele de depresie) care au raspuns la tratamentul initial.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Olazax Disperzi?

Doza initiala recomandata de Olazax Disperzi depinde de afectiunea care este tratata: pentru tratarea schizofreniei si pentru prevenirea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 10 mg/zi, iar pentru tratarea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 15 mg/zi, cu exceptia cazului in care se administreaza impreuna cu alte medicamente, cand doza de inceput poate sa fie de 10 mg/zi. Doza este modificata in functie de cat de bine raspunde pacientul si de toleranta la tratament. Doza uzuala variaza intre 5 si 20 mg/zi. Comprimatele orodispersabile se iau punandu-se pe limba, de unde se dizolva in saliva, sau amestecandu-se cu apa inainte de inghitire. Pentru pacientii de peste 65 de ani si pentru pacientii care au afectiuni hepatice sau renale pot fi necesare doze initiale mai mici.

Cum actioneaza Olazax Disperzi?

Substanta activa continuta de Olazax Disperzi, olanzapina, este un medicament antipsihotic. Medicamentul este cunoscut ca antipsihotic "atipic", deoarece este diferit de medicamentele antipsihotice mai vechi care sunt disponibile din anii ’50. Mecanismul exact de actiune nu este cunoscut, dar substanta se ataseaza de mai multi receptori diferiti de pe suprafata celulelor nervoase ale creierului. Acest lucru intrerupe semnalele transmise intre celulele cerebrale prin intermediul "neurotransmitatorilor", substante chimice care permit comunicarea intre celulele nervoase. Se crede ca efectul benefic al olanzapinei se datoreaza blocarii receptorilor pentru neurotransmitatorii 5-hidroxitriptamina (denumit, de asemenea, si serotonina) si dopamina. Deoarece acesti neurotransmitatori sunt implicati in schizofrenie si in tulburarea bipolara, olanzapina ajuta la normalizarea activitatii cerebrale, reducand simptomele acestor afectiuni.

Cum a fost studiat Olazax Disperzi?

Dat fiind ca Olazax Disperzi este un medicament generic, studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentele de referinta, Zyprexa si Zyprexa Velotab. Medicamentele sunt considerate bioechivalente daca produc aceleasi niveluri de substanta activa in organism.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Olazax Disperzi?

Dat fiind ca Olazax Disperzi este un medicament generic si ca este bioechivalent cu medicamentele de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi ca si cele ale medicamentelor de referinta.

De ce a fost aprobat Olazax Disperzi?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a stabilit ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Olazax Disperzi are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Zyprexa si Zyprexa Velotab. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, la fel ca si pentru Zyprexa si Zyprexa Velotab, beneficiile sunt superioare riscurilor identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Olazax Disperzi.

Alte informatii despre Olazax Disperzi:

Comisia Europeana a acordat Glenmark Pharmaceuticals s.r.o. o autorizatie de introducere pe piata pentru Olazax Disperzi, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 10 decembrie 2009. Autorizatia de introducere pe piata este valabila cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 10-2009

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Olazax este un medicament care contine substanta activa olanzapina. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de...
Olanzapine Neopharma se utilizeaza pentru tratarea schizofreniei. Citeste prospectul medicamentului Olanzapine Neopharma si afla pentru ce este...
Olanzapine Mylan este un medicament care contine substanta activa olanzapina. Este disponibil sub forma de comprimate albe...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare