Olynth 0.5% spray nazal 2-6 ani

Citeste prospectul medicamentului Olynth 0.5% spray nazal 2-6 ani si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Olynth® 0,05%, 0,1% aerosol nazal solutie este indicat pentru reducerea congestiei mucoasei nazale în coriza (guturai), gripa, rinita vasomotorie, rinita alergica si alte infectii ale cailor respiratorii superioare.

De asemenea, pentru favorizarea eliminarii secretiilor nazale, este indicat in sinuzita paranazala si otita medie catarala.

Olynth® 0,05% aerosol nazal solutie este destinat administrarii la copii cu varste intre 2 si 6 ani.

Olynth® 0,1% aerosol nazal solutie este destinat administrarii la copii cu varste peste 6 ani si la adulti.

Mod de Prezentare si Compozitie

Cutie cu un flacon continand 10 ml aerosol nazal solutie, prevazut cu pompa dozatoare. 1 ml aerosol solutie nazala contine clorhidrat de xilometazolina 1 mg si excipienti: clorura de benzalconiu (solutie 1:1), sorbitol 70% solutie, clorura de sodiu, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, hidrogenofosfat de disodiu dihidrat, edetat disodic, apa purificata.

Contraindicatii

Olynth® nu trebuie folosit in caz de:

•hipersensibilitate la xilometazolina sau la oricare dintre componentii produsului, mai ales la clorura de benzalconiu;

•inflamatie a mucoasei nazale neinsotita de secretie (rinita sicca);

Olynth® 0,05% este contraindicat copiilor cu varste sub 2 ani.

Precautii

Cand se administreaza Olynth® 0,1%?

Acest medicament trebuie folosit numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu terapeutic/risc potential de catre medic, la pacientii:

• tratati cu antidepresive inhibitorii ale monoaminoxidazei (IMAO) sau alte medicamente care pot provoca hipertensiune arteriala;

• cu presiune intraoculara crescuta, in special cei cu glaucom cu unghi ingust;

• cu boli cardiovasculare grave (de exemplu boala coronariana, hipertensiune arteriala);

• cu feocromocitom;

• cu tulburari metabolice (de exemplu hipertiroidie, diabet zaharat).

Ce trebuie luat in considerare la copii?

Mai ales la copii, nu se recomanda tratamente de lunga durata sau folosirea de doze mari.

Utilizarea la copii cu varste intre 2 si 6 ani, precum si administrarea unor doze mai mari trebuie sa se faca numai sub supraveghere medicala.

Precautii de utilizare

Administrarea pe perioade lungi, precum si supradozajul decongestionantelor simpatomimetice pot duce la hiperemia reactiva a mucoasei nazale, cu obstructia cailor respiratorii; se poate ajunge la congestia cronica a mucoasei nazale (rinita medicamentoasa), chiar la atrofia mucoasei nazale.

In cazurile usoare se poate intrerupe administrarea intr-o nara, iar dupa ameliorarea simptomatologiei se continua tratamentul prin administrarea produsului in cealalta nara, pentru a mentine, cel putin partial, permeabilitatea narilor.

Ce trebuie avut in vedere in timpul sarcinii si alaptarii?

Xilometazolina nu trebuie utilizata in timpul sarcinii, deoarece nu exista studii adecvate privind efectele asupra fatului.

Medicamentul nu trebuie folosit in timpul alaptarii, deoarece nu se stie daca se excreta in laptele matern.

De ce trebuie sa tina seama conducatorii de vehicule sau cei care folosesc utilaje

In cazul administrarii timp indelungat sau a folosirii unor doze mari de Olynth®, nu poate fi exclusa absorbtia sistemica a produsului, cu efecte cardiovasculare. In asemenea cazuri, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectata.

In cazul unor evenimente neasteptate, pacientii nu sunt in masura sa reactioneze rapid. Ca urmare, pacientii nu trebuie sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje. Nu se va lucra decat in conditii de siguranta. Trebuie tinut seama ca alcoolul scade capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Interactiuni

Ce medicamente influenteaza actiunea Olynth®?

In cazul administrarii concomitente de Olynth® 0,05% si antidepresive inhibitorii ale monoaminoxidazei (IMAO) sau antidepresive triciclice, se poate produce cresterea tensiunii arteriale.

Mod de Administrare

In ce cantitate si cat de des se administreaza Olynth®?

Doza uzuala este de 1 puf Olynth® administrat in fiecare nara, de cel mult 3 ori pe zi. Doza se stabileste in functie de sensibilitatea pacientului si de efectul clinic.

Cum se administreaza Olynth®?

Se scoate capacul protector. Pentru a se asigura eliberarea corecta a dozelor, inainte de prima administrare se pulverizeaza in aer prin apasarea pompei dozatoare de 2-3 ori. Astfel, pompa este pregatita pentru administrare. Pentru utilizare se apasa pe pompa o singura data, apoi se inspira lent.

In timpul administrarii, flaconul se tine in pozitie verticala, cu pompa orientata in sus. Nu se utilizeaza produsul in pozitie orizontala sau orientat in jos. Dupa utilizare se acopera cu capacul protector.

Cat timp se administreaza Olynth® 0,05%?

Daca in 5-7 zile de tratament simptomatologia nu se amelioreaza, se recomanda consult medical.

Durata tratamentului la copii va fi stabilita de catre medic.

Produsul se poate administra din nou, dupa o pauza de cateva zile de la tratamentul anterior.

In caz de rinita cronica, Olynth® 0,05% trebuie administrat numai sub supraveghere medicala, datorita riscului de atrofie a mucoasei nazale.

Producator

Pfizer

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Vibrocil, spray nazal si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Rhinocart® Aqua 50 mcg/doza, 100 mcg/doza si afla pentru ce este indicat si cum...
Citeste prospectul medicamentului Nasonex, spray nazal si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...