Onkotrone, solutie perfuzabila

Citeste prospectul medicamentului Onkotrone, solutie perfuzabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Carcinom mamar, limfoame nehodgkiniene, leucemie acuta mieloida, carcinom hepatic primitiv, carcinom ovarian.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate cunoscuta la mitoxantrona, perioada de sarcina, perioada de alaptare.

Precautii:

Se recomanda evitarea contaminarii cu substanta in timpul manipularii produsului Onkotrone (prin utilizarea de manusi de protectie). Dupa contactul solutiei Onkotrone cu pielea sau mucoasele, aria contaminata va trebui intens spalata cu apa calduta (nu fierbinte). Ochii trebuie minutios clatiti cu apa multa. Daca este necesar se recomanda consult oftalmologic. Onkotrone nu va fi administrat in cazul pacientilor cu hipersensibilitate cunoscuta la mitoxantrona. Onkotrone va fi utilizat cu precautie la pacientii cu pancitopenie sau infectii severe.

Precautii vor fi necesare si in cazul pacientilor cu insuficienta hepatica si/sau renala grava. O atentie speciala va trebui acordata pacientilor cu antecedente de cardiopatie severa sau pacientilor tratati anterior cu antracicline si/sau iradiati mediastinal.

La pacientii cu unul sau mai multi din factorii de risc enumerati anterior sau in cazul administrarii asociate de Onkotrone cu citostatice cardiotoxice sau alte medicamente cardiotoxice, tratamentul trebuie sa fie monitorizat (se reduc dozele daca este necesar), totodata fiind obligatoriu si controlul regulat al functiei cardiace. Pacientii cu insuficienta cardiaca raspund in general la tratamentul cu digitalice si/sau diuretice (vezi "Reactii adverse").

Pacientii care au capacitatea de a procrea trebuie sa foloseasca masuri de contraceptie pe parcursul efectuarii tratamentului cu Onkotrone, precum si 3 luni dupa chimioterapie. Parametrii hematologici trebuie monitorizati inaintea fiecarei administrari de Onkotrone, precum si cel putin o data pe parcursul fiecarui ciclu chimioterapic. Dupa depasirea unei doze cumulate de 160 mg/m2 (la pacientii cu risc 140 mg/m2) este recomandat controlul functiei cardiace. Valorile examenelor paraclinice, in special valorile testelor hepatice trebuie monitorizate inaintea si pe parcursul tratamentului.

Onkotrone nu trebuie amestecat cu alte medicamente in solutia perfuzabila sau injectabila. Heparina nu se va adauga solutiei de mitoxantrona datorita posibilei receptari. Nota: Onkotrone produce o coloratie albastru-verzui a urinei timp de 1-2 zile dupa administrare. Sarcina si alaptare: Onkotrone nu va fi administrat in perioadele de sarcina si alaptare. Se recomanda evitarea contaminarii in timpul manipularii produsului (prin utilizarea de manusi de protectie). Dupa contactul accidental al solutiei Onkotrone cu tegumentele sau mucoasele, aria contaminata va trebui spalata bine cu apa calduta (nu fierbinte). Ochii trebuie minutios clatiti cu multa apa. Daca este necesar se recomanda consult oftalmologic.

Reactii adverse:

Depresia medulara poate sa apara pe parcursul tratamentului cu mitoxantrona chiar daca tratamentul se efectueaza cu doze normale. Linia leucocitara este in mod deosebit afectata. La pacientii care au efectuat anterior chimioterapie si/sau radioterapie ca si la cei cu stare de sanatate precara poate sa apara un grad accentuat de depresie medulara.

Cel mai redus numar de leucocite se inregistreaza in general intre zilele 6 si 15 de la administrare. Activitatea medulara si statusul hematologic se refac, de regula, dupa un interval de 21 zile. Trombocitopenia si scaderea numarului eritrocitelor sunt rareori observate. Greturile si varsaturile pot sa apara temporar. in cele mai multe cazuri ele sunt de intensitate redusa, pana la moderata. Alopecia s-a observat in aproximativ 20% din cazuri, fiind reversibila de cele mai multe ori la intreruperea tratamentului.

Pot sa apara reactii adverse cardiace, cum ar fi: modificari tranzitorii ale ECG, scaderea fractiei de ejectie a ventriculului stang, dar si cazuri de insuficienta cardiaca. Fenomenele cardiace se observa in special la pacientii cu risc crescut. Ocazional pot aparea fenomene de stomatita si mucozita (de cele mai multe ori minore) - aceste manifestari sunt mai frecvente si mai durabile in cazul tratamentelor leucemiilor.

Ocazional pot sa apara reactii de hipersensibilizare. Exceptional acestea se pot manifesta ca reactii alergice in forme generalizate (ca reactii anafilactice). Foarte rar se pot produce: inapetenta, diaree, dureri abdominale, hemoragii gastrointestinale, astenie, amenoree, febra, dispnee si manifestari neurologice nespecifice. Nu s-a dovedit o corelatie intre manifestarile la nivelul sistemului nervos si tratamentul cu mitoxantrona.

Valorile enzimelor hepatice, creatininei serice si ale ureei serice se pot modifica tranzitor in anumite cazuri. Au fost semnalate uneori valori patologice ale nivelului enzimelor hepatice si insuficienta hepatica la pacientii cu leucemie acuta tratati cu mitoxantrona. Administrarea paravenoasa a medicamentului provoaca rareori reactii iritative severe locale. Mitoxantrona produce o coloratie albastru-verzui a urinii timp de 1-2 zile dupa administrare. in rare cazuri s-a observat o coloratie albastra a sclerelor, venelor si tesutului perivenos, precum si a unghiilor (inclusiv onicoliza). in cazul instilarii intrapleurale pot aparea durere si reactii adverse similare administrarii sistemice.

Tratamentul reactiilor adverse: Depletia medulara: datorita severitatii depletiei medulare se va initia profilaxia infectiilor prin antibioterapie. Pentru a contracara agranulocitoza si trombocitopenia se recomanda transfuziile de sange integral sau concentratele leucocitare si eritrocitare. Reactiile adverse cardiace: pacientii cu insuficienta cardiaca raspund in general bine la tratamentul cu digitalice si/sau diuretice.

Compozitie:

Un ml solutie injectabila contine 2,328 mg clorhidrat de mitoxantrona, echivalent cu 2 mg mitoxantrona si excipienti: clorura de sodiu, acetat de sodiu, acid acetic, apa distilata pentru preparate injectabile.

Administrare:

Doza trebuie adaptata pentru fiecare pacient. Administrare intravenoasa: carcinomul mamar, limfoamele non-Hodgkin, carcinomul hepatic primitiv, carcinomul ovarian. in cazul monoterapiei se recomanda, pentru primul ciclu, o doza initiala de 14 mg/m2. Aceasta doza poate fi repetata dupa 21 zile.

La pacientii cu depresie medulara sau stare generala alterata datorita iradierii si/sau chimioterapiei anterioare, doza initiala trebuie scazuta la 12 mg/m2 sau corespunzator parametrilor hematologici. Pentru fiecare administrare ulterioara de Onkotrone, doza trebuie adaptata in concordanta cu evolutia starii pacientului, extensia si durata mielodepresiei.

Instilarea intrapleurala: pentru instilarea intrapleurala Onkotrone este diluat cu 50 ml de solutie izotona de clorura de sodiu. Solutia de mitoxantron astfel obtinuta va fi adusa la temperatura corpului si instilata foarte lent (5 - 10 min.) evitand suprapresiunea. Cand se ajunge la o doza cumulata de 200 mg/m2 se va intrerupe administrarea mitoxantronei pentru toate indicatiile.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...