Oxigen medicinal comprimat, gaz medicinal comprimat

Citeste prospectul medicamentului Oxigen medicinal comprimat, gaz medicinal comprimat si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Corectarea hipoxemiei determinate de insuficienta respiratorie cu diverse etiologii

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Gaz comprimat continand oxigen medicinal minimum 99,5% v/v.

3. FORMA FARMACEUTICA

Gaz medicinal comprimat

Gaz medicinal pentru inhalare, livrat in butelii sub presiune

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

- Corectarea hipoxemiei determinate de insuficienta respiratorie cu diverse etiologii (pneumonie, criza severa de astm bronsic, exacerbare acuta a bronsitei cronice si emfizemului, embolii pulmonare, sindrom de detresa respiratorie la copii si nou-nascuti, slabiciune la nivelul musculaturii cutiei toracice si a altor grupe musculare scheletice, supradozaj cu medicamente care deprima centrul respirator);

- Adjuvant in corectarea hipoxemiei din soc sau din afectiuni insotite de scaderea capacitatii de transport a hemoglobinei (anemie severa);

- Adjuvant in faza initiala a ischemiei tisulare locale;

- Intoxicatia cu monoxid de carbon, cianuri, diclormetan;

- Solvent pentru anestezice inhalatorii volatile sau gazoase.

In plus oxigenul hiperbar (presiune > 1 atm) este utilizat in

- boala de decompresiune (boala scafandrilor),

- embolia gazoasa,

- adjuvant in infectiile severe cu anaerobi, in special cu clostridii (gangrena gazoasa),

- prevenirea si ameliorarea leziunilor tesuturilor moi determinate de radioterapie.

4.2 Doze si mod de administrare

Doze:

La pacientii cu hipoxemie neinsotita de retentie de CO2 (de exemplu pneumonie, edem pulmonar, alveolita fibrozanta) oxigenul medicinal se poate administra in concentratii mari (40-100%), dar numai pe perioade scurte de timp pentru a evita riscul de aparitie a hipoventilatiei si retentiei de CO2. La pacientii cu criza severa de astm bronsic oxigenul medicinal se poate administra initial in concentratii de 40-60% pe o perioada scurta, reducandu-se apoi pana la cea mai mica concentrate necesara corectarii hipoxemiei.

La pacientii cu hipoxemie si hipercapnie (de exemplu BPOC), oxigenul medicinal se administreaza in concentrate scazuta (24%-28%) pentru a evita cresterea suplimentara a retentiei de CO2. si acidoza respiratorie.

Mod de administrare:

Prin aparatele de oxigen pentru anestezie.

Masca de oxigen

Sonda nazala si

Sonda T la pacienti intubati cu respiratie spontana Camera hiperbara.

4.3 Contraindicatii

- Retentia acuta de CO2

- Fumatul concomitent

- Afectarea plamanilor de catre radicalii liberi de oxigen

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Pe durata administrarii terapiei cu oxigen medicinal este necesara monitorizarea continua clinica si a gazelor sanguine. In mod special sunt necesare masuri de precautie in cazul administrarii oxigenului la pacienti cu adipozitate extrema, concentrate de CO2 arteriala cronica crescuta (COPD) sau tulburari ale controlului respiratiei la nivel nervos central si care ventileaza spontan, deoarece prin corectarea hipoxemiei in aceste situatii exista un risc crescut de instalare a hipoventilatiei.

In timpul administrarii de oxigen in camere hiperbare, pentru a evita perturbarea functiilor plamanilor (hemoragii pulmonare, displazia bronhopulmonara) este obligatoriu un control regulat al presiunii partiale a oxigenului in sangele arterial.

Oxigenul nu este inflamabil dar favorizeaza arderile si de aceea nu sunt permise fumatul, existenta flacarilor deschise si a surselor de aprindere in imediata apropiere. La contactul cu substantele usor inflamabile exista pericol de foc. Se vor lua toate masurile de prevedere necesare ca atunci cand se intra in contact cu elemente cum ar fi conducte, ventile si armaturi, acestea sa nu aiba urme de ulei sau grasime (de asemenea, creme). Toate substantele care se aprind in mod normal in aer, in atmosfera de oxigen sunt mult mai usor inflamabile, ard mai rapid si degaja un flux termic mai intens.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune: Nu se cunosc.

4.6 Sarcina si alaptarea

Studii epidemiologice conduse in mod adecvat nu au evidentiat reactii adverse ale oxigenului asupra sarcinii sau asupra sanatatii fatului/nou-nascutului.

Oxigenul medicinal poate fi utilizat in timpul sarcinii sub stricta supraveghere a medicului. Oxigenul poate fi administrat la femei care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Oxigenul medicinal nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Hipercapnia

La pacientii cu functie respiratorie scazuta, terapia cu oxigen poate determina hipercapnie si acidoza, care poate pune viata pacientului in pericol.

Toxicitatea pulmonara a oxigenului

Inhalarea de oxigen in concentrate mare (80 - 100%) la presiune atmosferica mai mult de 12 ore poate determina leziuni progresive ale plamanilor. Stratul de celule alveolare si celulele endoteliului capilar devin permeabile, creand un bogat edem lichidian cu proteine care pot forma ``membrane hialine``.

Frecvent apar traheobronsite de insotire. Aceste modificari pot fi reversibile daca concentratia de oxigen este scazuta in stadiul initial, altfel ele pot sa progreseze si sa determine moartea imediat sau tardiv, datorita fibrozei pulmonare.

Toxicitatea pulmonara a oxigenului poate fi rezultatul productiei de radicali liberi sub influenta oxigenului.

Toxicitate la nivel retinian

Concentratiile crescute de oxigen pot sa duca la scaderea fluxului sangvin la nivelul retinei, putand determina retinopatie la nou-nascuti prematuri. Presiunea inalta a oxigenului opreste proliferarea vaselor de sange ale retinei. Cand pacientul primeste din nou aer apare o proliferare intensa a vaselor de sange la locul respectiv. Pot exista multe alte cauze de retinopatie a prematurului incluzind hipoxemia. Monitorizarea atenta a terapiei cu oxigen la nou-nascuti este obligatorie. Toxicitate la nivel SNC

Inhalarea oxigenului pur sub presiune de peste 2 atmosfere sau in concentrate mare (75% - 100%) la presiune atmosferica, timp indelungat poate duce la toxicitate nervoasa manifestata prin modificari ale dispozitiei, greata, ameteli, convulsii.

De obicei se produce restabilirea completa, dar convulsiile de acest fel pot duce la deces in cazul pacientilor cu boala de decompresiune.

4.9 Supradozaj

In conditiile utilizarii conform recomandarilor, in concentratii terapeutice, oxigenul nu are efect toxic la om. Totusi inhalarea timp indelungat de oxigen 75% poate determina greata, senzatia de ameteala, tuse cu dispnee si convulsii. Pacientul respectiv trebuie sa fie cat mai repede expus la aer proaspat si instituit tratament simptomatic.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: gaze medicinale, cod ATC: V03AN01

Efectele locale pulmonare si cele generale la administrarea oxigenului pe cale inhalatorie depind de presiunea partiala a acestuia in aerul inspirat.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Oxigenul reprezinta 21% din aerul atmosferic si prin inspiratie intra in tractul respirator; din alveolele pulmonare unde in conditii ideale de ventilatie si perfuzie PO2 are o presiune de 110 mmHg, trece in sangele venos pulmonar apoi in circulatia sistemica, ajungand in tesuturi unde este eliberat la nivel celular fiind esential in desfasurarea proceselor metabolice. In sange, cea mai mare cantitate de O2 este legata chimic de hemoglobina (1,35 ml/g) si o parte relativ mai mica este dizolvata fizic (0,3 ml/dl). Prin administrarea de oxigen la presiune mai mare creste procentul de gaz dizolvat in sange, astfel incat la o presiune de 3 atmosfere, in camera hiperbara, cantitatea dizolvata in sange poate asigura oxigenul necesar pentru metabolism chiar in absenta hemoglobinei.

5.3 Date preclinice de siguranta

Datele nonclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

6.2 Incompatibiliti

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

6 luni

6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa ,,Data expirarii".

A se pastra la temperaturi sub 50°C, in ambalajul original, in locuri bine ventilate.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Este interzis contactul cu uleiuri si grasimi.

A se pastra in ambalajul original.

Interzisa stationarea in zone expuse publicului

Accesul persoanelor straine este interzis.

A nu se depozita substante combustibile de orice fel in apropierea cisternei criogenice. Pericol de aprindere in contact cu substante inflamabile. Fumatul si focul deschis interzise.

Umplerea, intretinerea si repararea recipientului se fac numai de catre producator.

6.5 Natura si continutul ambalajului

Butelii cu presiune de lucru de 150 bar a 10, 40, 50 litri Butelii cu presiune de lucru de 200 bar a 2, 3, 5, 10, 20, 50 litri

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea re/iduurilor

Fara cerinte speciale

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Linde Gaz Romania S.R.L.,

Str. Avram Imbroane nr 9, Timisoara, Romania

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...