Pentalong 50 mg

Citeste prospectul medicamentului Pentalong 50 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii terapeutice: Profilaxia si tratamentul de lunga durata al anginei pectorale. Recomandare: Pentalong 50 mg comprimate nu este indicat in tratamentul crizelor acute de angina pectorala.

Compozitie: 1 comprimat Pentalong 50 mg contine: 50,00 mg pentaeritritil tetranitrat (PETN). Denumirea chimica: 2-2-bis(nitrooxi) metil-1,3-propanediol, dinitrat (ester). Adjuvanti: Lactoza, amidon de cartofi, celuloza microcristalina, talc, gelatina, sorbitol, dioxid de siliciu inalt dispersat, stearat de magneziu.

Forma farmaceutica: Comprimate.

Dozare, mod si durata de administrare: Dozarea se face individual. Pentru adulti se recomanda urmatoarea schema de dozare: In general de 2-3 ori pe zi cate un comprimat (corespunzator la 100 pana la 150 mg PETN zilnic); dupa necesitate, doza poate fi crescuta pana la 240 mg PETN zilnic. Pentalong 50 comprimate se administreaza cu circa 1/2 ora inaintea meselor cu putin lichid.

Contraindicatii: Pentalong 50 mg nu se administreaza in: hipersensibilitate cunoscuta fata de nitroderivati, ca si la alti adjuvanti; insuficienta circulatorie acuta (soc, colaps circulator); hipotensiune severa (cu valori sistolice sub 90 mm Hg); soc cardiogen, atata timp cat nu este asigurata prin contrapulsatii intraaortice sau prin medicamente inotrop-pozitive o presiune telediastolica suficient de ridicata a ventriculului stang; infarct miocardic acut.

Se recomanda o supraveghere medicala atenta in: cardiomiopatie obstructiva hipertrofica, pericardita constrictiva, tamponada cardiaca; presiune de umplere scazuta, de exemplu in insuficienta cardiaca stanga. Trebuie evitata o hipotensiune cu valori sistolice sub 90 mm Hg; predispozitie la tulburari circulatorii ortostatice; stenoza aortica si/sau mitrala; afectiuni ce comporta hipertensiune intracraniana (pana in prezent s-a observat o crestere a presiunii numai in cazul unei supradoze de gliceroltrinitrat, administrat i.v.). Pentalong 50 mg nu este indicat in tratamentul crizelor de angina pectorala.

Recomandari si masuri de precautie: Nu se cunosc.

Recomandari privind participarea la traficul rutier si manuirea de utilaje: Deoarece este posibila scaderea presiunii arteriale, chiar si in cazul unei administrari corecte de Pentalong 50 mg capacitatea de participare la traficul rutier, manuirea utilajelor sau lucrul neasigurat pot fi influentate din cauza reactiilor individuale diferite. Acest lucru este indeosebi valabil la inceputul tratamentului, la cresterea dozei si schimbarea medicatiei, ca si in prezenta alcoolului.

Interactiuni cu alte medicamente, alte interactiuni: Administrarea simultana a altor medicamente vasodilatatoare, antihipotensive, beta-blocante, antagonisti de calciu, neuroleptice, antidepresive triciclice, ca si de alcool poate potenta efectul hipotensor al PETN. Administrarea concomitenta de PETN si dihidroergotamina (DHE) poate potenta actiunea acesteia.

Sarcina si alaptare: Ca o masura de precautie deosebita, PETN nu se administreaza in perioada de sarcina si alaptare.

Reactii adverse: In special la inceputul tratamentului pot aparea presiune temporala si cefalee (cefaleea nitratilor), care dispar in general la cateva zile dupa ce se continua tratamentul. Ocazional se pot constata hipotensiune ortostatica asociata cu obnubilare, vertij si astenie, ca si tahicardie reflexa. In cazuri rare pot aparea si tulburari gastrointestinale, cum sunt greata si voma, ca si reactii alergice cutanate. Rar, s-au semnalat: stare de colaps insotita de bradicardie si sincope, ca si hipotensiune marcata cu accentuarea simptomelor de angina pectorala. In limitele dozelor recomandate nu s-a semnalat o scadere a actiunii PETN. Cu toate acestea, pentru alte medicamente din aceasta grupa se cunoaste posibilitatea dezvoltarii unei tolerante, respectiv aparitia unei tolerante incrucisate fata de alti nitroderivati in cazul unor doze crescute, continue.

Recomandare: Administrarea de Pentalong poate duce la hipoxie, din cauza unei repartizari relative a fluxului sanguin in zonele alveolare hipoventilate, iar la pacientii cu afectiuni coronariene se poate declansa ischemia. La primele semne de intoleranta nu se mai administreaza Pentalong 50 mg.

Supradozare: PENT are o toxicitate acuta redusa. Simptomele intoxicatiei: Hipotensiune cu tulburari de reglare ortostatica si tahicardie reflexa. Pot aparea astenie si vertij, obnubilare, ca si cefalee, flush, greata, voma si diaree. In cazul administrarii unor doze crescute de PETN (peste 20 mg/kg greutate corporala) se poate ajunge la cianoza si tahipnee, ca urmare a formarii methemoglobinei rezultate din degradarea PETN. In cazul unor doze mari se ajunge la cresterea presiunii intracraniene, insotita de simptome cerebrale. In supradozarea cronica s-au obtinut valori ridicate ale methemoglobinei, a caror relevanta clinica este discutabila.

Terapia intoxicatiilor: Pe langa masurile generale, cum ar fi spalaturile gastrice si mentinerea pacientului in pozitie orizontala, trebuie atent supravegheati parametrii vitali in conditii de tratament medical intensiv si, respectiv, corectati. In cazul unei hipotensiuni severe si/sau soc este necesara o substitutie volemica, in cazuri exceptionale se pot administra in perfuzie noradrenalina si/sau dopamina in terapia circulatorie. Administrarea de adrenalina si a substantelor inrudite este contraindicata. In functie de gradul de severitate se recomanda urmatoarele antidoturi:

1. Vitamina C: 1 g.p.o. sau ca sare de sodiu i.v.; 2. Albastru de metilen: pana la 50 ml dintr-o solutie 1% i.v.; 3. Albastru de toluidina: initial 2-4 mg/kg greutate corporala strict i.v.; daca este cazul se repeta din ora in ora cu 2 mg/kg greutate corporala; 4. Oxigenoterapie, hemodializa, transfuzii.

Proprietati farmacodinamice: Pentaeritritil tetranitratul are o actiune relaxanta directa asupra musculaturii netede a vaselor, producand vasodilatatie. Vasele postcapilare de capacitanta si arterele mari sunt mai afectate decat vasele de rezistenta. Vasodilatatia in fluxul sistemic conduce la cresterea capacitatii venoase ("pooling"), fluxul venos este diminuat, volumul ventricular si presiunea de umplere scad (scaderea presarcinii). Diametrul ventricular micsorat si tensiunea redusa a peretului scad necesarul de energie, respectiv de oxigen al cordului.

Scaderea presiunii de umplere poate favoriza perfuzarea straturilor subendoteliale ale peretului expus ischemiei, ca urmare contractia regionala a peretelui ventricular si volumul-bataie pot fi imbunatatite. Dilatarea vaselor mari din apropierea cordului conduce la scaderea atat a rezistentei sistemice ("postsarcina"), cat si a hipertensiunii pulmonare. La nivel molecular, nitratii actioneaza prin formarea de monoxid de azot (NO), care corespunde vasodilatatorului EDRF (endothelium derived relaxing factor), propriu organismului. Formarea de guanozin monofosfat ciclic (cGMP) cu ajutorul EDRF determina relaxarea celulelor musculaturii netede.

Proprietati farmacocinetice: Pentaeritritil tetranitratul se resoarbe la nivel gastrointestinal circa 60%. Potentialul de actiune este determinat de primul metabolit al PETN, PE-trinitratul solubil in apa. Urmeaza o degradare rapida a metabolitilor di- si mononitrati, care sunt de asemenea activi d.p.d.v. farmacologic, ca si a compusului principal pentaeritritil (PE).

Dupa doze unice de 40-80 mg PETN, se poate observa pentru circa 4 ore un platou al concentratiilor plasmatice pentru metabolitii di- si mononitrati. Pentru PE-mononitrat s-a obtinut un timp de injumatatire plasmatica de 6,3 - 8,1 ore. Se presupune o eliberare a metabolitilor activi din glucuronidele conjugate si o noua resorbtie. Prin fecale se elimina PETN neresorbit, PE si partial di- si mononitratii; in urina apar ca metaboliti principali PE si PE-mononitrat.

In anul 1993 s-a efectuat pe 24 voluntari un studiu de biodisponibilitate comparata. Ca substanta de referinta s-a utilizat o suspensie apoasa in doza identica. Prin metoda gazcromatografica - spectrometrica au fost determinati cei doi metaboliti pentaeritritil dinitrat (PEDN) si pentaeritritil mononitrat (PEMN). Concentratiile de pentaeritritil tetranitrat si - trinitrat s-au aflat sub limita de evidentiere de 50 pg/ml si nu au putut fi cuantificate. In tabelele de mai jos sunt redate valorile medii si abaterile standard ale parametrilor farmacocinetici ai PEDN si PEMN.

Parametrii farmacocinetici ai PEDN dupa administrarea de 100 mg PETN:

Test Referinta

Pentalong 50 mg (2 compr.) Val. medie a abaterii standardsuspensie (100 mg PETN) Val. medie a abaterii standard

Conc. plasmatica maxima *(C max. )(ng/ml)17 ± 97,5 ± 7,0

Timpul conc. plasmatice max. (t max. )(h)2,5 ± 1,43,3 ± 1,2

AUC0-24 (h • ng/ml)97 ± 4239 ± 27

* Concentratia plasmatica a PE - dinitrat (peste 24 voluntari).

Parametrii farmacocinetici ai PEMN dupa administrarea a 100 mg PETN:

TestReferinta

Pentalong 50 mg (2 compr.) Val. medie a abaterii standardsuspensie (100 mg PETN) Val. medie a abaterii standard

Conc. plasmatica maxima * (C max. )(ng/ml)79 ± 345 ± 20

Timpul conc. plasmatice max. (t max. )(h)7,1 ± 2,17,0 ± 2,2

AUC0-24 (h • ng/ml)1.064 ± 432431 ± 192

* Concentratia plasmatica a PE - mononitrat (peste 24 voluntari).

Date preclinice: PETN are o toxicitate acuta si cronica redusa. Determinarea DL50 la sobolani in administrare orala de 48 ore a stabilit o valoare > 900 mg/kg. Toxicitatea cronica desfasurata pe parcursul a 4 saptamani, cu doze zilnice de peste 200 mg/kg, nu a evidentiat actiuni toxice primare. Aceasta constatare se refera la aprecierea parametrilor biochimici si hematologici, la rezultatele probelor functionale hepatice si renale, ca si la expertiza morfopatologica.

Incompatibilitati: Nu sunt cunoscute pana in prezent.

Conditii speciale de pastare: Nu exista.

Forma de prezentare, material de ambalare si marimea ambalajelor: Cutii cu 30 comprimate; 60 comprimate si 100 comprimate. Comprimatele se ambaleaza in blistere din polipropilena (300 mcm) si folie de aluminiu dura (20 mcm) i se introduc in cutii de carton. Valabilitate: 5 ani. A nu se administra dupa expirarea termenului de valabilitate.

Producator: ISIS Pharma

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...