PikovitŪ D , drajeuri

Citeste prospectul medicamentului Pikovit D, drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii terapeutice: Pikovit D este indicat in: lipsa poftei de mancare; stare de oboseala excesiva la scolari; timpul tratamentului cu antibiotice, ca adjuvant; pentru suplimentarea cu vitamine si minerale a alimentatiei.

Compozitie

Un drajeu contine palmitat de retinol (vitamina A) 600 U.I. (0,35 mg), colecalciferol (vitamina D3) 80 U.I. (0,08 mg), acid ascorbic (vitamina C) 10 mg, mononitrat de tiamina (vitamina B1) 0,25 mg, riboflavina (vitamina B2) 0,30 mg, clorhidrat de piridoxina (vitamina B6) 0,30 mg, cianocobalamina (vitamina B12) 0,20 μg, nicotinamida (vitamina PP) 3 mg, acid folic 0,04 mg, pantotenat de calciu 1,20 mg, calciu sub forma de hidrogenofosfat de calciu 12,5 mg, fosfor sub forma de hidrogenofosfat de calciu 10 mg si excipienti: maltitol, sirop de maltitol, manitol, polividona, stearat de magneziu, Capol 600 Pharma, glicerol, ulei de ricin, polisorbat 80, dioxid de siliciu coloidal, aroma de fragi.

Fiecare drajeu galben contine:

b-caroten 1 % (E 160a), dioxid de titan (E 171).

Fiecare drajeu portocaliu contine :

b-caroten 1 % (E 160a), dioxid de titan (E 171).

Fiecare drajeu verde contine:

Indigotin (E 132), galben de chinolina (E 104), dioxid de titan (E 171).

Fiecare drajeu rosu contine:

Oxizi si hidroxizi de fer (E 172), dioxid de titan (E 171).

Grupa farmacoterapeutica: vitamine D si analogi.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului, hipervitaminoza A si D.

Precautii

In cazul aparitiei reactiilor de hipersensibilitate, tratamentul cu Pikovit D drajeuri trebuie intrerupt .

Pikovit D drajeuri nu se recomanda copiilor sub 4 ani.

Inainte de a incepe administrarea concomitenta a altor preparate vitaminice, asocieri de vitamine si minerale sau minerale, pacientul trebuie sa solicite sfatul medicului sau farmacistului.

Pacientii cu diabet zaharat trebuie sa tina seama de faptul ca fiecare drajeu Pikovit D contine 0,6 g maltitol, iar doza zilnica contine 2,4 – 4,2 g maltitol. Pentru metabolizarea maltitolului este necesara insulina, dar datorita hidrolizarii si absorbtiei gastrointestinale lente, necesarul de insulina este mic. In plus, valoarea energetica a maltitolului este semnificativ mai mica decat cea a zaharului (10 kJ/g sau 2,4 kcal/g). Valoarea energetica a unui drajeu este de 6 kJ (1,4 kcal).

Interactiuni

Nu se cunosc.

Atentionari speciale

Sarcina si alaptarea

In timpul sarcinii si alaptarii, vitaminele si mineralele trebuie administrate numai la recomandarea medicului. Datorita concentratiei substantelor active, produsul Pikovit D drajeuri este destinat administrarii la copii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Pikovit D drajeuri nu influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Copii cu varsta intre 4 si 6 ani : doza recomandata este de 1 drajeu Pikovit D, administrat pe cale orala, de 4 - 5 ori pe zi.

Copii cu varsta intre 7 si 14 ani : doza recomandata este de 1 drajeu Pikovit D, administrat pe cale orala, de 5 – 7 ori pe zi.

Copilul trebuie sa pastreze drajeul Pikovit D in cavitatea bucala pana la dizolvarea totala.

In cazul lipsei poftei de mancare, Pikovit D se va administra timp de 2 luni; in celelalte cazuri atunci cand este necesar.

Reactii adverse

In cazul utilizarii produsului in dozele recomandate, nu s-au raportat reactii adverse, totusi, este posibila aparitia reactiilor alergice.

Daca apar reactii adverse, se va intrerupe administrarea si se va solicita sfatul medicului sau farmacistului.

Pikovit D drajeuri contine 0,6 g maltitol si la dozele recomandate nu produce reactii adverse. Administrarea unor doze mai mari decat cele recomandate poate produce diaree.

Supradozaj

Administrarea de lunga durata a unor doze foarte mari de vitamine poate determina hipervitaminoza A si D; totusi, la administrarea drajeurilor Pikovit D riscul de supradozaj este minim.

Indulcitoarele manitol si maltitol sunt slab absorbite din tractul gastrointestinal. In doze mari provoaca diaree si flatulenta. Efectul laxativ apare daca se consuma zilnic mai mult de 60 g maltitol sau mai mult de 10 - 20 g manitol.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 30 °C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere a cate 10 drajeuri.

Producator:

KRKA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului YAYA Bears si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Datorita...
Citeste prospectul medicamentului Vitamax Glaxo si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. INDICATII: Vitamax...
Citeste prospectul medicamentului Vitamax, Apic si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Vitamax...