Pioglitazone Actavis

Citeste prospectul medicamentului Pioglitazone Actavis si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Pioglitazone Actavis Group se utilizeaza pentru tratarea diabetului de tip 2 la adulti.

Pioglitazone Actavis Group

Prezentul document este un rezumat al Raportului public european de evaluare (EPAR) pentru Pioglitazone Actavis Group. Documentul explica modul în care Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a evaluat medicamentul, pentru a emite avizul în favoarea acordarii autorizatiei de introducere pe piata si recomandarile privind conditiile de utilizare pentru Pioglitazone Actavis Group.

Ce este Pioglitazone Actavis Group?

Pioglitazone Actavis Group este un medicament care contine substanta activa pioglitazona. Este disponibil sub forma de comprimate (15, 30 si 45 mg).

Pioglitazone Actavis Group este un "medicament generic". Aceasta înseamna ca Pioglitazone Actavis Group este similar cu "medicamentul de referinta" deja autorizat în Uniunea Europeana (UE), denumit Actos. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, consultati documentul de întrebari si raspunsuri disponibil aici.

Pentru ce se utilizeaza Pioglitazone Actavis Group?

Pioglitazone Actavis Group se utilizeaza pentru tratarea diabetului de tip 2 la adulti (în varsta de cel putin 18 ani), în special la cei supraponderali. Se utilizeaza în asociere cu regim alimentar si cu exercitiu fizic.

Pioglitazone Actavis Group se utilizeaza în monoterapie la pacientii la care metformina (un alt medicament antidiabetic) nu este indicata.

Pioglitazone Actavis Group poate fi utilizat, de asemenea, în asociere cu metformina la pacientii la care nu se poate realiza un control satisfacator al bolii numai cu metformina, sau în asociere cu o sulfoniluree (un alt tip de medicament antidiabetic), atunci cand metformina nu este indicata ("terapie dubla").

Pioglitazone Actavis Group se poate utiliza, de asemenea, în asociere cu ambele medicamente – metformina si o sulfoniluree - la pacientii la care nu se poate realiza un control satisfacator al bolii, cu toate ca se utilizeaza terapia dubla pe cale orala ("terapie tripla").

Pioglitazone Actavis Group poate fi utilizat, de asemenea, în asociere cu insulina la pacientii cu diabet care nu este controlat în mod satisfacator numai cu insulina si care nu pot lua metformina.

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Pioglitazone Actavis Group?

Doza initiala recomandata de Pioglitazone Actavis Group este de 15 sau 30 mg o data pe zi. Aceasta doza poate fi marita dupa una sau doua saptamani pana la 45 mg o data pe zi, daca apare necesitatea unui control mai riguros al concentratiei de glucoza (zahar) din sange. Pioglitazone Actavis Group nu se utilizeaza la pacientii care fac dializa (o tehnica de purificare a sangelui utilizata la persoanele cu insuficienta renala).

Tratamentul cu Pioglitazone Actavis Group trebuie evaluat dupa trei pana la sase luni si întrerupt în cazul pacientilor la care beneficiile de pe urma tratamentului nu sunt suficiente. Cu ocazia revizuirilor ulterioare, medicii care prescriu medicamentul trebuie sa confirme mentinerea beneficiilor pentru pacienti.

Cum actioneaza Pioglitazone Actavis Group?

Diabetul de tip 2 este o boala în care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla concentratia de glucoza din sange sau în care organismul nu poate utiliza insulina în mod eficace. Substanta activa din Pioglitazone Actavis Group, pioglitazona, mareste sensibilitatea la insulina a celulelor (adipoase, musculare si hepatice), ceea ce înseamna ca organismul utilizeaza mai bine insulina pe care o produce. Prin urmare, concentratia de glucoza din sange se reduce, facilitand astfel controlul diabetului de tip 2.

Cum a fost studiat Pioglitazone Actavis Group?

Dat fiind ca Pioglitazone Actavis Group este un medicament generic, studiile pe pacienti s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Actos. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc în organism aceleasi niveluri de substanta activa.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Pioglitazone Actavis Group?

Întrucat Pioglitazone Actavis Group este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, beneficiile si riscurile asociate acestuia sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Pioglitazone Actavis Group?

CHMP a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Pioglitazone Actavis Group are o calitate comparabila si este bioechivalent cu Actos. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca în cazul Actos, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Pioglitazone Actavis Group.

Alte informatii despre Pioglitazone Actavis Group

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Pioglitazone Actavis Group, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 15 martie 2012.

EPAR-ul complet pentru Pioglitazone Actavis Group este disponibil pe site-ul agentiei: ema.europa.eu/Find medicine/Human medicines/European Public Assessment Reports. Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Pioglitazone Actavis Group, cititi prospectul (care face parte, de asemenea, din EPAR) sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 10-2011

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare