Procoralan, comprimate fimate

Citeste prospectul medicamentului Procoralan, comprimate fimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Procoralan este un medicament pentru afectiuni cardiace, utilizat in tratarea anginei pectorale stabile, boala care determina durere in piept, in cazurile in care tratamentul cu beta-blocante (cum sunt: atenolol, propranolol, metoprolol etc, pentru hipertensiune arteriala , tulburari de ritm cardiac sau angina pectorala) nu este indicat.

Informatii despre angina pectorala stabila (in mod curent numita “angina"):

Angina stabila este o boala cardiaca care se produce cand inima nu primeste suficient oxigen. Apare de obicei la varste cuprinse intre 40 si 50 de ani. Simptomul cel mai comun al anginei este durerea sau discomfortul in piept. Angina apare cel mai probabil cand bataile inimii se accelereaza in urma efortului, emotiilor, expunerii la frig sau consumului de alimente. Cresterea frecventei cardiace poate determina durere in piept la bolnavii de angina.

Cum actioneaza Procoralan?

Procoralan actioneaza in principal prin reducerea frecventei cardiace cu cateva batai pe minut. Aceasta scade nevoia de oxigen a inimii, in special in situati ile in care o criza de angina devine foarte probabila. In acest fel, Procoralan ajuta la controlul si reducerea numarului crizelor anginoase.

2. INAINTE SA LUATI PROCORALAN

Nu luati Procoralan

– daca sunteti alergic (hipersensibil) la ivabradina sau la oricare dintre celelalte componente aleProcoralan;

– daca inainte de inceperea tratamentului aveati frecventa cardiaca de repaus prea mica (sub 60 batai pe minut);

– daca suferiti de soc cardiogen (afectiune cardiaca tratata in spital);

– daca suferiti de tulburari de ritm cardiac;

– daca aveti infarct miocardic;

– daca suferiti de hipotensiune arteriala severa;

– daca suferiti de angina instabila (forma severa in care durerile in piept sunt foarte frecvente si apar atat in repaus cat si la efort);

– daca suferiti de insuficienta cardiaca severa (atunci cand inima dumneavoastra nu functioneaza normal);

– daca aveti implantat un pacemaker;

– daca suferiti de afectiuni hepatice severe;

– daca urmati tratament cu medicamente pentru infectii fungice (de exemplu, cu ketoconazol, itraconazol), cu antibiotice macrolidice (cum sunt: josamicina, claritromicina, telitromicina sau eritromicina, administrate oral), cu medicamente pentru infectii cu HIV (cum sunt: nelfinavir, ritonavir) sau cu nefazodona (medicament pentru tratamentul depresiei) (vezi “Utilizarea altor medicamente");

– daca sunteti gravida;

– daca alaptati.

Aveti grija deosebita cand utilizati Procoralan

– daca suferiti de tulburari de ritm cardiac;

– daca aveti simptome ca oboseala sau respiratie ingreunata (aceasta poate insemna ca inima isi incetineste activitatea prea mult);

– daca urmati tratament cu diltiazem, verapamil;

– daca urmati tratament cu medicamente ce prelungesc intervalul QT, utilizate pentru tulburari de ritm cardiac sau alte afectiuni (vezi lista de medicamente de la pct.“Utilizarea altor medicamente");

– daca suferiti de fibrilatie atriala persistenta (un tip de bataie neregulata a inimii);

– daca ati suferit un accident vascular cerebral recent (atac cerebral);

– daca suferiti de hipotensiune arteriala usoara sau moderata;

– daca suferiti de insuficienta cardiaca cronica (atunci cand inima nu functioneaza normal);

– daca suferiti de afectiune retiniana cronica;

– daca suferiti de afectiuni hepatice moderate;

– daca suferiti de afectiuni renale severe.

Daca va aflati in oricare din situati ile mentionate mai sus, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua Procoralan.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Asigurati-va ca l-ati anuntat pe medicul dumneavoastra daca sunteti in tratament cu unul dintre urmatoarele medicamente, deoarece se poate impune ajustarea dozei de Procoralan sau supravegherea:

– diltiazem, verapamil (pentru hipertensiune arteriala sau angina pectorala);

– fluconazol (medicament antifungic);

– rifampicina (antibiotic);

– barbiturice (pentru dificultati de somn sau epilepsie);

– fenitoina (pentru epilepsie);

– Hypericum perforatum sau sunatoare (tratament pe baza de sunatoare pentru depresie);

– medicamente care prelungesc intervalul QT utilizate pentru tratarea tulburarilor de ritm cardiac sau a altor afectiuni, cum sunt:

– chinidina, disopiramida, ibutilida, sotalol, amiodarona (pentru tulburari de ritm cardiac);

– bepridil (pentru angina pectorala);

– unele tipuri de medicamente pentru tratarea anxietatii, schizofreniei sau a altor psihoze (cum sunt: pimozida, ziprasidona, sertindol);

– medicamente impotriva malariei (cum este meflochina sau halofantrinul);

– eritromicina i.v. (antibiotic);

– pentamidina (antiparazitar);

– cisaprida (impotriva refluxului gastro-esofagian);

Folosirea Procoralan cu alimente si bauturi

In timpul tratamentului cu Procoralan, consumul de suc de grapefruit trebuie sa fie limitat.

Sarcina si alaptarea

Nu luati Procoralan daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. (vezi pct. “Nu luati Procoralan").

Daca sunteti gravida si ati luat Procoralan, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Nu luati Procoralan daca alaptati (vezi pct. “Nu luati Procoralan").

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Procoralan poate determina fenomene vizuale luminoase temporare (vezi “4. reactii adverse posibile"). Daca acest lucru vi se intampla, fiti precauti in timpul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor in situati ile in care pot sa apara schimbari bruste de intensitate a luminii, in special cand se conduce pe timp de noapte.

Informatii importante privind unele componente ale Procoralan

Procoralan contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

3. CUM SA LUATI PROCORALAN

Luati intotdeauna Procoralan exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.Doza uzuala de inceput recomandata este de 1 comprimat Procoralan 5 mg de doua ori pe zi, cu posibilitatea cresteriiei , daca este necesar, la 1 comprimat Procoralan 7,5 mg de doua ori pe zi. Medicul va decide doza corecta pentru dumneavoastra. Doza uzuala este de 1 comprimat dimineata si 1 comprimat seara. In unele cazuri (de exemplu, la varstnici), medicul va poate prescrie o jumatate de doza, adica o jumatate de comprimat Procoralan 5 mg (2,5 mg ivabradina) dimineata si o jumatate de comprimat de 5 mg seara.

Procoralan se administreaza in timpul meselor.

Daca aveti impresia ca efectul Procoralan este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Procoralan nu este indicat la copii si adolescenti sub 18 ani.

Daca luati mai mult decat trebuie din Procoralan

In cazul unei doze prea mari de Procoralan puteti avea senzatia de oprire a respiratiei sau de oboseala, deoarece inima isi incetineste activitatea. In astfel de cazuri, trebuie sa contactati de urgenta medicul.

Daca uitati sa luati Procoralan

Daca uitati sa administrati o doza de Procoralan, luati doza urmatoare la momentul obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate. Calendarul imprimat pe blisterul ce contine comprimatele este special conceput sa reaminteasca momentul cand s-a administrat ultima doza de Procoralan.

Daca incetati sa luati Procoralan

Deoarece tratamentul anginei pectorale este de obicei pe toata durata vietii, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inaintea opririi administrarii medicamentului.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Procoralan poate provocareactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse foarte frecvente (mai mult de 1 din 10 pacienti) raportate la Procoralan sunt fenomene vizuale luminoase (scurte momente de stralucire intensa, cel mai adesea determinate de schimbari bruste de intensitate a luminii). Alte reactii adverse frecvente (mai mult de 1 din 100 de pacienti, dar mai putin de 1 din 10 pacienti) includ afectarea activitatii normale a inimii (simptome de incetinire a frecventei cardiace), dureri de cap, ameteli, vedere incetosata si palpitatii si mai putin frecvent extrasistole (mai mult de 1 din 1000 de pacienti, dar mai putin de 1 din 100 de pacienti). De asemenea, mai putin frecvent s-au raportat greata, constipatie, diaree, vertij, dispnee, crampe musculare si modificari ale parametrilor de laborator (teste sangvine).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversǎ care nu a fost enumeratain acest prospect, va rugam saspuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA PROCORALAN

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Nu lasati Procoralan la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Procoralan dupa data de expirare care este inscrisa pe cutie si pe blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Procoralan

– Substanta activa este ivabradina (sub forma de clorhidrat).

Procoralan 5 mg: un comprimat filmat contine ivabradina 5 mg (echivalent cu clorhidrat de ivabradina 5,390 mg).

Procoralan 7,5 mg: un comprimat filmat contine ivabradina 7,5 mg (echivalent cu clorhidrat de ivabradina 8,085 mg).

– Celelalte componente ale nucleului sunt: lactoza monohidrat, stearat de magneziu (E 470 B), amidon de porumb, maltodextrina, dioxid de siliciu coloidal anhidru (E 551), si ale filmului: hipromeloza (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, glicerol (E 422), stearat de magneziu (E 470 B), oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172).

Cum arata Procoralan si continutul ambalajului

Procoralan 5 mg sunt comprimate filmate ovale, de culoarea somonului, cu sant de divizare pe ambele fete, gravate pe una din fete cu “5", iar pe cealalta fata cu semnul.

Procoralan 7,5 mg sunt comprimate filmate triunghiulare, de culoarea somonului, gravate pe una din fete cu “7,5", iar pe cealalta fata cu semnul.

Comprimatele sunt disponibile in cutii cu blistere tip calendar continand 14, 28, 56, 84, 98, 100 sau 112 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Les Laboratoires Servier 22, rue Garnier, 92200, Neuilly sur Seine – Franta.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Corlentor, comprimate fimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Corlentor...
Citeste prospectul medicamentului Verapamil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. INDICATII: Prevenirea atacurilor...
Citeste prospectul medicamentului Trimepranol si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Angina pectorala,...