Grupa farmacoterapeutica: anestezice generale, hidrocarburi halogenate.
Contraindicatii: - Hipersensibilitate la izofluran sau la alte hidrocarburi halogenate.
- Hipertermie maligna diagnosticata sau suspectata.
- Antecedente de icter sau febra de etiologie necunoscuta dupa administrarea de izofluran sau alte hidrocarburi halogenate.
Precautii: Deoarece profunzimea anesteziei este dependenta de doza si poate fi modificata foarte usor, este necesara folosirea vaporizoarelor calibrate specifice pentru acest produs, care ofera un grad mare de acuratete a administrarii anestezicului.
Interactiuni: Izofluranul produce o buna relaxare musculara necesara anumitor tipuri de interventii chirurgicale abdominale. Este compatibil cu toate curarizantele uzuale. Efectul acestora este potentat de catre anestezie. Potentarea este accentuata in cazul agentilor curarizanti nedepolarizanti, de aceea acestea trebuie administrate in dozele cele mai mici eficace. Neostigmina impiedica paralizia provocata de curarizantele nedepolarizante, dar nu modifica efectul relaxant al izofluranului.
Adrenalina: Administrarea in timpul anesteziei cu izofluran de adrenalina -simpatomimetici, pe orice cale, (epinefrina) sau anumiti produsi poate provoca aritmii supraventriculare sau ventriculare.
Antagonisti ai canalelor calciului (si alte vasodilatatoare): Izofluranul poate provoca hipotensiune arteriala severa la pacientii tratati cu antagonisti ai canalelor calciului, in special cu cei din clasa dihidropiridei (nifedipina, amlodipina etc.) Pacientii sub tratament cu alte antihipertensive vasodilatatoare, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie (de ex. captopril, enalapril, -adrenergici (de ex.lisinopril) sau antagonisti ai receptorilor prazosin) si care sunt supusi oricarui tip de anestezie, pot dezvolta o scadere imprevizibila a tensiunii arteriale.
Atentionari speciale: Nivelul hipotensiunii arteriale si al deprimarii respiratorii pot da informatii cu privire la profunzimea anesteziei. Respiratia spontana trebuie supravegheata atent si asistata atunci cand este cazul.
Izofluranul in concentratie de 1,5% sau mai mult poate creste fluxul sanguin cerebral, respectiv presiunea lichidului cerebro-spinal. Hiperventilatia evita acest efect. Ca si alte anestezice halogenate, izofluranul trebuie folosit cu prudenta la pacientii cu hipertensiune intracraniana; la nevoie se face hiperventilatie.
Ca si in cazul altor anestezice halogenate, repetarea la intervale scurte de timp obliga la prudenta din cauza unui eventual risc de hepatotoxicitate. Experienta clinica in aceasta privinta este limitata.
Izofluranul interactioneaza cu adsorbanti de dioxid decarbon uscati din sistemele de anestezie cu circuit inchis, formand monoxid de carbon. Inhalarea monoxidului de carbon poate determina formarea de carboxihemoglobina, compus toxic greu detectabil. Masurarea directa a carboxihemoglobinei este necesara atunci cand pacientul prezinta o desaturare a oxigenului, care nu raspunde la mijloacele terapeutice uzuale.
Uscarea adsorbantilor de dioxid de carbon trebuie evitata.
Este necesara prudenta la pacientii cu boli hepatice preexistente. Izofluranul are efect vasodilatator arterial sistemic marcat. In mod obisnuit tendinta de hipotensiune arteriala poate fi controlata cu usurinta. Vasodilatatia sistemica poate fi utila pentru inducerea intentionala a hipotensiunii.
Izofluranul provoaca vasodilatatia coronariana. Posibilitatea fenomenului de "furt coronarian" impune utilizarea cu prudenta la pacientii cu cardiopatie ischemica.
Hipersecretia salivara si tusea pot avea consecinte nedorite la copiii mici supusi unei anestezii cu izofluran. Reflexele faringiene si laringiene sunt insa diminuate rapid.
Sarcina si alptarea: Studii asupra reproducerii efectuate la soareci si iepuri, care au fost expusi repetat la izofluran in diferite concentratii (folosite in anestezie), au aratat ca izofluranul nu influenteaza fertilitatii, sarcinii sau nasterii. Nu exista date suficiente in ceea ce priveste riscul teratogen la copiii ale caror mame au fost supuse anesteziei cu izofluran in timpul sarcinii.
Izofluranul, in concentratii de 0,5-0,75% in amestec cu oxigen/protoxid de azot realizeaza un nivel acceptabil de anestezie in diferite interventii obstetricale si ginecologioce. La femeile supuse chiuretajului uterin sau altor tipuri de interventii ginecologice, pierderea de sange a fost comparabila cu cea produsa sub alte anestezice volatile (de ex. halotan).
Se recomanda intreruperea alaptarii la femeile care primesc anestezie cu izofluran. Alaptarea poate fi reluata dupa metabolizarea si eliminarea totala a anestezicului din organism.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: Pacientii trebuie avertizati ca performantele activitatilor care necesita vigilenta si atentie, de ex. conducerea masinilor sau folosirea utilajelor complexe, pot fi reduse o anumita perioada dupa anestezia generala, obisnuit 24 ore.
Doze si mod de administrare: Administrarea se face prin inhalare folosind vaporizatoare special calibrate, care permit un control adecvat al concentratiei de anestezic.
Reactii adverse: Reactiile adverse observate in cazul izofluranului sunt similare cu cele produse de celelalte anestezice inhalatorii halogenate: deprimarea respiratiei, hipotensiune arteriala, aritmii.
Hepatotoxicitatea este nesemnificativa, rinichii nu sunt afectati toxic.
Alte reactii minore observate sunt: leucocitoza (chiar in absenta stresului chirurgical), frisoane, greata, varsaturi in perioada postoperatorie. Asemenea reactii adverse au fost observate si pentru alte anestezice.
Producator: Rhodia Limited, Marea Britanie
Detinatorul Autorizatiei de punere de piata: Rhodia Limited
PO Box 46, St. Andrews Road, Avonmounth, Bristol, Marea Britanie BS11 9YF.