Recoxa 15mg

Citeste prospectul medicamentului Recoxa 15 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Recoxa este indicat pentru tratamentul simptomatic al afectiunilor reumatice, de exemplu osteoartrita, poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoetica (boala Bechterev).

CE ESTE RECOXA SI PENTRU CE ESTE UTILIZAT

Recoxa are un efect antiinflamator puternic care amelioreaza durerea si scade febra. Apartine asa-numitului grup al medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Medicamentul este recomandat pentru adulti si adolescenti cu varsta peste 15 ani.

INAINTE DE A UTILIZA RECOXA

Nu utilizati Recoxa:

Medicamentul nu trebuie utilizat de catre pacientii cu hipersensibilitate la meloxicam sau la celelalte componente ale medicamentului. Recoxa nu trebuie administrat pacientilor la care, dupa un tratament anterior cu acid acetilsalicilic sau cu alte medicamente din clasa AINS, au survenit semne de astm bronsic, polipi nazali, angioedem sau (edem determinat de o reactie alergica) sau urticarie.

Medicamentul nu trebuie utilizat de catre pacienti cu ulcer gastric activ, insuficienta hepatica severa, insuficienta renala severa (pacienti nedializati (nedializabili)), hemoragii ale tractului digestiv, hemoragii cerebrale sau alte afectiuni hemoragice sau cu insuficienta cardiaca severa necontrolata.

Produsul Recoxa nu trebuie utilizat de catre copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani.

Recoxa nu trebuie utilizat in timpul sarcinii si al perioadei de alaptare.

Precautii speciale

Pacientii cu antecedente de esofagita, gastrita si/sau ulcer gastro-duodenal trebuie sa fie complet recuperati inainte de inceperea tratamentului cu meloxicam. La acesti pacienti trebuie acordata o atentie deosebita potentialului de reaparitie a simptomelor afectiunilor mentionate mai sus, in cursul tratamentului cu meloxicam.

Ca si in cazul altor medicamente AINS, este necesara o atentie deosebita in cursul tratamentului la pacientii cu antecedente de afectiuni ale tractului gastrointestinal superior si la cei tratati cu medicamente care prelungesc timpul de coagulare al sangelui.

Pacientii cu astfel de afectiuni pot utiliza Recoxa numai in cazul unei indicatii clare.

In timpul tratamentului pot apare hemoragii gastrointestinale, ulcere sau perforatii care au fost insotite sau nu de simptome de alarma sau de aparitia tranzitorie a unor episoade gastrointestinale severe. Severitatea acestor afectiuni este, in general, mai mare la pacientii varstnici.

Tratamentul cu meloxicam poate afecta fertilitatea si nu este recomandat femeilor care incearca sa ramana insarcinate. La femeile cu dificultati in a ramane insarcinate sau care sunt investigate petru infertilitate, trebuie avuta in vedere intreruperea tratamentului cu meloxicam.

AINS pot duce la decompensarea functiei renale la pacientii cu volum de sange redus si flux de sange prin rinichi redus. De obicei (dupa intreruperea administrarii acestor medicamente), functia renala afectata este recuperata pana la nivelul anterior tratamentului. In acest caz, pacientii cu risc crescut sunt cei deshidratati, cu insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, sindrom nefrotic si alte afectiuni renale, pacientii tratati cu medicamente diuretice sau cei aflati in perioada de recuperare dupa interventii chirurgicale laborioase, cauzatoare de hipovolemie (volum de sange redus). La acesti pacienti, la inceputul tratamentului, diureza si functia renala trebuie monitorizate cu atentie.

Pacientii cu sindrom nefrotic (complex de semne clinice care insotesc anumite afectiuni ale rinichilor si care se manifesta prin edeme, reducerea cantitatii de urina, prezenta de proteine in urina), in urma unei afectiuni renale, cei tratati cu diuretice si pacientii cu volum de sange redus si flux de sange prin rinichi redus din diverse motive, pot utiliza Recoxa numai in cazul unei indicatii clare.

In cazuri rare, medicamentele AINS pot determina leziuni ale rinichilor.

In cazul unui efect terapeutic insuficient al meloxicam, nu trebuie depasita doza zilnica recomandata, iar meloxicam nu trebuie administrat concomitent cu alte AINS. Daca starea pacientului nu se amelioreaza in decursul catorva zile, beneficiul tratamentului trebuie reevaluat.

Similar majoritatii medicamentelor AINS, au fost raportate ocazional alterari ale valorilor parametrilor functionali hepatici. In majoritatea cazurilor, aceste modificari au fost mici si tranzitorii. Daca modificarea este semnificativa sau persistenta, se poate intrerupe administrarea Recoxa si se vor urmari in evolutie valorilor testelor hepatice cu valori anormale.

La pacientii cu ciroza hepatica clinic stabila nu este necesara ajustarea dozei. Totusi, pacientii cu ciroza hepatica pot utiliza Recoxa numai in cazul existentei unei indicatii clare.

Pacientii astenici sau cei cu constitutie astenica pot prezenta o toleranta mai redusa a potentialelor reactii adverse si trebuie urmariti cu atentie.

Ca si in cazul altor medicamente AINS, este necesara o atentie sporita in tratamentul pacientilor varstnici, la care probabilitatea de afectiuni renale, hepatice si cardiace este crescuta.

Au fost raportate retentie hidrosalina, de potasiu, cat si o interferenta cu efectul natriuretic al medicamentelor diuretice. La unii pacienti, evolutia unei insuficiente cardiace sau a unei hipertensiuni arteriale preexistente pot fi accelerate sau ele pot reapare.

Meloxicam poate masca simptomele unor boli infectioase concomitente.

Va rugam sa va consultati cu medicul sau farmacistul dumneavoastra chiar daca afirmatiile de mai sus au fost valabile pentru dumneavoastra in trecut.

Administrarea Recoxa cu alimente si lichide

Absorbtia Recoxa nu este influentata de ingestia concomitenta de alimente.

Sarcina

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Recoxa nu trebuie utilizat in timpul sarcinii.

Alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Recoxa nu trebuie utilizat in timpul perioadei de alaptare.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Produsul nu influenteaza vigilenta si capacitatea de concentrare. In cazul aparitiei unor reactii adverse, cum sunt tulburari de vedere, ameteli sau somnolenta, produsul poate influenta in mod negativ activitatile care necesita o atentie deosebita, coordonarea miscarilor si luarea rapida a deciziilor (de exemplu, conducerea autovehiculelor, folosirea utilajelor sau lucrul la inaltime, etc.). In cazul aparitiei tulburarilor mentionate mai sus, nu trebuie sa desfasurati activitati care necesita o atentie sporita.

Informatii importante referitoare la unele dintre ingredientele Recoxa:

Recoxa contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare, de tip intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp, sau malabsorbtie glucoza - galactoza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Utilizarea altor medicamente

Efectele produsului Recoxa si cele ale altor medicamente administrate concomitent se pot influenta reciproc. De aceea, medicul dumneavoastra trebuie informat despre toate medicamentele pe care le luati in prezent sau pe care intentionati sa le luati, chiar daca este vorba de medicamente care se elibereaza cu sau fara reteta. Consultati medicul curant inainte de a incepe administrarea Recoxa concomitent cu medicamente eliberate fara reteta.

Tratamentul concomitent cu Recoxa si alte antiinflamatoare nesteroidiene poate creste riscul de aparitie a ulcerului gastric sau duodenal si a hemoragiilor.

Asocierea Recoxa cu medicamente care scad coagularea sangelui, cu heparina administrata injectabil si cu substante care dizolva cheagurile de sange, poate creste riscul de sangerare. Daca utilizati o astfel de asociere de medicamente, coagularea sangelui trebuie controlata in mod frecvent.

Tratamentul concomitent cu Recoxa si litiu poate amplifica reactiile adverse ale litiului in organism.

Daca utilizati metotrexat concomitent cu Recoxa trebuie sa efectuati repetat analize de sange.

Recoxa poate reduce eficacitatea contraceptiva a dispozitivelor intrauterine.

Daca utilizati medicamente care stimuleaza excretia de urina, concomitent cu produsul Recoxa, trebuie sa consumati cantitati suficiente de lichide si sa efectuati analize repetate pentru monitorizarea functiei rinichilor.

Utilizarea concomitenta a produsului Recoxa cu medicamente care scad tensiunea arteriala crescuta poate determina reducerea eficacitatii acestor medicamente.

Tratamentul concomitent cu Recoxa si cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sau antagonisti ai receptorilor de angiotensina la pacienti varstnici si/sau deshidratati poate determina insuficienta renala acuta. Din acest motiv, se recomanda monitorizarea functiei renale la inceputul tratamentului cu Recoxa, ca si hidratarea corecta a pacientului.

Tratamentul concomitent Recoxa/colestiramina determina accelerarea excretiei meloxicamului (colestiramina se leaga de meloxicam in tractul digestiv), reducandu-i astfel eficacitatea.

Daca urmati tratament cu ciclosporina concomitent cu Recoxa, trebuie sa efectuati analize pentru monitorizarea functiei renale pe durata acestui tratament.

Exista posibilitatea unui risc crescut de convulsii in cazul utilizarii Recoxa concomitent cu chinolonele.

Va rugam sa notati faptul ca aceste afirmatii se pot aplica si pentru produsele utilizate cu un timp in urma sau pentru cele pe care le veti utiliza in viitor.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

CUM SA UTILIZATI RECOXA

Utilizati intotdeauna Recoxa exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.

Artroza: 7,5 mg meloxicam pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta pana la 15 mg meloxicam pe zi.

Poliartrita reumatoida: 15 mg meloxicam pe zi. Doza poate fi redusa la 7,5 mg meloxicam pe zi, in functie de raspunsul terapeutic.

Spondilita anchilopoetica: 15 mg meloxicam pe zi.

La pacientii cu risc crescut de aparitie a reactiilor adverse, tratamentul se incepe, de obicei, cu doza de 7,5 mg meloxicam pe zi.

La pacientii dializati, cu insuficienta renala severa, doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 7,5 mg meloxicam.

Meloxicam este contraindicat la pacientii cu insuficienta renala severa nedializati (nedializabili) sau cu afectare severa a functiei hepatice.

Doza zilnica maxima recomandata de Recoxa este de 15 mg.

Doza totala zilnica se administreaza in priza unica.

Comprimatele se administreaza in timpul mesei si se inghit cu apa sau cu un alt lichid.

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Daca aveti impresia ca efectul Recoxa este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Recoxa:

Daca dumneavoastra sau o alta persoana ati luat mai multe comprimate de Recoxa decat v-au fost indicate, adresati-va imediat unui medic.

Nu luati mai multe comprimate de Recoxa decat v-au fost recomandate de catre medicul dumneavoastra. In cazul in care ati luat mai multe comprimate decat trebuie, sau in cazul in care medicamentul este utilizat de catre o alta persoana (copil), informati-va imediat medicul sau contactati cel mai apropiat spital.

Intoxicatiile severe pot determina hipertensiune arteriala, insuficienta renala acuta, tulburari ale functiei hepatice, tulburari de respiratie, coma, convulsii si colaps cardiovascular.

Simptomele supradozajului sunt: letargie, somnolenta, greata, varsaturi, dureri epigastrice.

Daca uitati sa utilizati Recoxa:

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Nu va ingrijorati daca ati uitat sa luati o doza. Lasati doza uitata si luati doza urmatoare conform orarului de administrare obisnuit.

Daca incetati sa utilizati Recoxa:

Intreruperea prematura a tratamentului poate determina reaparitia sau agravarea afectiunii/simptomelor pentru care vi s-a recomandat tratamentul.

REACTII ADVERSE POSIBILE

Recoxa este, in general, bine tolerat dar, ca toate medicamentele, poate avea uneori reactii adverse.

Au fost raportate: anemie, ameteli, cefalee, probleme digestive, senzatia de greata, varsaturi, dureri abdominale, constipatie, flatulenta, diaree, prurit cutanat, eruptii si edeme.

Mai putin frecvente sunt scaderea numarului de celule sanguine, vertij, tinitus (tiuituri in urechi), somnolenta, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale, bufeuri sau roseata fetei si a gatului, hemoragii digestive, ulcere gastrice/duodenale, esofagita (inflamatia esofagului), stomatita (inflamatia mucoasei bucale), alterarea tranzitorie a valorilor testelor hepatice (de exemplu cresterea transaminazelor sau a bilirubinei, cresterea bilirubinei se poate manifesta printr-o coloratie usor galbuie a pielii), eruptii papuloase si modificarea valorilor analizelor de laborator care evalueaza functia renala (de exemplu cresterea valorilor creatininei sau a ureei).

Rareori pot surveni reactii anafilactice/anafilactoide (reactii de hipersensibilitate, cu un raspuns exagerat al sistemului imun la alergen), crize de astm la anumite persoane cu alergie la aspirina sau la alte AINS, tulburari ale dispozitiei, insomnii si cosmaruri, confuzie, tulburari de vedere, inclusiv incetosarea vederii, perforatii gastrointestinale, inflamatia stomacului, inflamatia intestinului gros, inflamatia ficatului, insuficienta renala, sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica (afectiune acuta a pielii), angioedem (edem datorat unei reactii alergice), reactii buloase de tip eritem multiform (coloratie rosie a pielii, cu diferite forme), hipersensibilitatea pielii la lumina.

In cazul unei hemoragii la nivelul tractului digestiv, solicitati asistenta medicala de urgenta si opriti tratamentul cu acest medicament.

In cazul aparitiei unor reactii adverse la nivelul mucoaselor sau a pielii, opriti tratamentul cu acest medicament si solicitati asistenta medicala.

Daca observati aparitia unor reactii adverse, chiar daca nu sunt mentionate in acest prospect, sau daca nu sunteti sigur ca este vorba despre un efect al acestui medicament, anuntati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Daca observati aparitia unor reactii adverse care nu sunt mentionate in acest prospect, va rugam sa anuntati medicul dumneavoastrasau farmacistul.

PASTRAREA RECOXA

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Nu necesita conditii speciale pentru pastrare.

A nu se lasa la indemana copiilor.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Recoxa

- Substanta activa este meloxicam. Un comprimat contine meloxicam 15 mg.

- Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, citrat de sodiu dihidrat, crospovidona.

Cum arata Recoxa si continutul ambalajului

Comprimate galben deschis, rotunde, biconvexe, cu margini tesite, marcate cu « B » si cu « 19 » de o parte si de cealalata a liniei de rupere, pe una din fete.

AMBALAJ

Cutie cu un blister din PVC-PVdC/Al a 10 comprimate

Cutie cu 2 blistere din PVC-PVdC/Al a cate 10 comprimate

PRODUCATOR

Zentiva a.s.,

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...