Retacrit

Citeste prospectul medicamentului Retacrit si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Retacrit se utilizeaza pentru stimularea productiei de eritrocite in urmatoarele situatii:

• pentru tratarea anemiei (numar scazut de eritrocite) cauzata de insuficienta renala cronica (reducerea progresiva, pe termen lung, a capacitatii rinichilor de a functiona adecvat) sau de alte afectiuni renale;

• pentru tratarea anemiei si pentru reducerea necesitatii transfuziilor de sange la adultii aflati sub tratament chimioterapic pentru diferite tipuri de cancer;

• pentru cresterea cantitatii de sange pe care pacientii cu anemie moderata il pot dona preoperator, astfel incat in timpul sau dupa operatie sa li se poata administra propriul lor sange.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Ce este Retacrit?

Retacrit este o solutie injectabila. Medicamentul este disponibil sub forma de seringi preumplute care contin intre 1 000 si 40 000 de unitati internationale (UI) de substanta activa, epoetina zeta.

Retacrit este un medicament "biologic similar". Aceasta inseamna ca Retacrit este similar unui medicament biologic care este deja autorizat in Uniunea Europeana (UE) si care contine o substanta activa similara (cunoscut de asemenea ca "medicament de referinta"). Pentru Retacrit, produsul medicamentos de referinta este EPREX/ERYPRO, care contine epoetina alfa.

Cum se utilizeaza Retacrit?

Tratamentul cu Retacrit trebuie initiat sub supravegherea medicilor cu experienta in abordarea terapeutica a pacientilor care sufera de afectiunile pentru care este folosit acest medicament. La pacientii cu afectiuni renale sau care vor suferi o operatie, Retacrit trebuie administrat intravenos (in vena), in timp ce la pacientii care primesc tratament chimioterapic, medicamentul se administreaza subcutanat (sub piele).

Doza, frecventa administrarilor si durata tratamentului depind de motivul pentru care Retacrit este utilizat, fiind ajustate in functie de raspunsul pacientului la tratament. inainte de tratament, trebuie verificat nivelul de fier pentru toti pacientii pentru a se asigura ca nivelul acestuia nu este scazut si nu trebuie utilizate suplimente de fier pe parcursul tratamentului. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Cum actioneaza Retacrit?

Hormonul numit eritropoietina, care este produs de rinichi, stimuleaza maduva osoasa sa produca eritrocite.

La pacientii cu tratament chimioterapic sau la pacientii cu afectiuni renale, anemia poate fi cauzata de lipsa eritropoietinei sau de faptul ca organismul nu raspunde suficient la eritropoietina de care dispune in mod normal. In aceste cazuri, eritropoietina este utilizata pentru a inlocui hormonul lipsa sau pentru a creste numarul de eritrocite.

De asemenea, eritropoietina poate fi utilizata preoperator pentru cresterea numarului de eritrocite, ajutand pacientul sa creasca cantitatea de sange folosit pentru autotransfuzie. Substanta activa continuta de Retacrit, epoetina zeta, este o copie a eritropoietinei umane si actioneaza exact in acelasi mod ca hormonul natural, stimuland productia de eritrocite. Substanta activa continuta de Retacrit, epoetina zeta, este produsa de "tehnologia recombinata a ADN": este produsa de o celula care a primit o gena (ADN), devenind astfel capabila de producerea eritropoietinei.

Cum a fost studiat Retacrit?

Retacrit a fost studiat pe modele experimentale si la oameni pentru a se demonstra ca este comparabil cu produsul medicamentos de referinta, EPREX/ERYPRO.

Retacrit, administrat intravenos, a fost comparat cu medicamentul de referinta in doua studii principale care au implicat 922 de pacienti cu anemie asociata cu insuficienta renala care necesitau hemodializa (o tehnica de purificare a sangelui).

Primul studiu a comparat efectele tratamentului cu Retacrit cu cele ale tratamentului cu EPREX/ERYPRO in ceea ce priveste corectarea numarului de eritrocite la 609 pacienti pe o perioada de 24 de saptamani. Al doilea studiu a comparat efectele tratamentului cu Retacrit cu cele ale tratamentului cu EPREX/ERYPRO in ceea ce priveste mentinerea numarului de eritrocite la 313 pacienti. In cel de-al doilea studiu, toti pacientii au primit tratament cu EPREX/ERYPRO timp de cel putin trei luni inainte de a trece la tratamentul cu Retacrit sau de a se mentine tratamentul cu EPREX/ERYPRO pentru 12 saptamani. Apoi, cele doua grupuri au trecut la administrarea celuilalt medicament pentru inca 12 saptamani. In ambele studii, masura principala a eficacitatii a fost reprezentata de nivelurile hemoglobinei (proteina din eritrocite care transporta oxigenul in organism) din timpul tratamentului, ca si doza de epoetina administrata.

De asemenea, compania a prezentat rezultatele unui studiu care a evaluat efectele Retacrit administrat subcutanat la 261 de pacienti cu cancer aflati in tratament chimioterapic.

Ce beneficiu a prezentat Retacrit in timpul studiilor?

Retacrit a fost la fel de eficace ca si EPREX/ERYPRO in ceea ce priveste corectarea si mentinerea numarului de eritrocite. In studiul privind corectarea numarului de eritrocite, nivelurile hemoglobinei au fost de aproximativ 11,6 g/dl pe parcursul ultimelor patru saptamani, crescand de la aproximativ 8,0 g/dl inainte de tratament. In studiul asupra pacientilor care primeau deja tratament cu epoetina, nivelurile hemoglobinei au fost mentinute in aceeasi masura la pacientii care primeau Retacrit si la pacienti care primeau EPREX/ERYPRO, avand o valoare de aproximativ 11,4 g/dl. In ambele studii, doza de epoetina administrata a fost similara pentru ambele medicamente.

Studiul asupra pacientilor aflati sub tratament chimioterapic au aratat ca Retacrit a fost, de asemenea, eficace si cand a fost administrat subcutanat, avand rezultate similare privind imbunatatirea nivelurilor hemoglobinei cu cele raportate in literatura de specialitate pentru celelalte epoetine.

Care sunt riscurile asociate cu Retacrit?

Ca si in cazul celorlalte medicamente care contin epoetina, cel mai frecvent efect secundar asociat cu Retacrit este cresterea presiunii sanguine, care uneori poate produce simptome de encefalopatie (afectiuni cerebrale), cum ar fi cefaleea cu debut brusc, cu caracter de intepatura, de tip migrenos si confuzia. De asemenea, Retacrit poate produce eruptii cutanate si simptome de tip gripal. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate in urma tratamentului cu Retacrit, a se consulta prospectul.

Retacrit nu trebuie utilizat la pacientii care pot fi hipersensibili (alergici) la epoetina zeta sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. De asemenea, nu trebuie administrat urmatoarelor grupe de pacienti:

• pacientii la care a aparut aplazia eritrocitara pura (reducerea sau oprirea productiei de eritrocite) in urma tratamentului cu orice tip de eritropoietina;

• pacientii cu hipertensiune (presiune sanguina crescuta) necontrolata;

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...