Rotarix

Citeste prospectul medicamentului Rotarix si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Rotarix este un vaccin administrat pe cale orala (pe gura).

Este disponibil sub doua forme:

- pulbere si solvent din care se obtine o suspensie orala intr-un aplicator oral;

- suspensie orala intr-un aplicator oral preumplut sau intr-un tub.

Rotarix contine o forma atenuata (cu virulenta redusa) a rotavirusului uman (tulpina RIX4414).

Pentru ce se utilizeaza Rotarix?

Rotarix se utilizeaza la sugari incepand de la varsta de sase saptamani pentru a-i proteja impotriva gastroenteritei (diaree si varsaturi) cauzate de infectia cu rotavirus. Rotarix se administreaza conform recomandarilor oficiale.

Vaccinul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Rotarix?

Rotarix se administreaza in doua doze, la un interval de cel putin patru saptamani. Prima doza se administreaza cand sugarul are varsta peste sase saptamani. Este de preferat ca ambele doze sa se administreze inainte de varsta de 16 saptamani si trebuie administrate inainte de varsta de 24 de saptamani. Aceeasi schema de vaccinare poate fi utilizata si la sugarii care s-au nascut cu pana la 13 saptamani inainte de termen (incepand cu varsta gestationala de 27 de saptamani).

Cand se utilizeaza pulberea si solventul, ele trebuie amestecate chiar inaintea administrarii vaccinului, iar suspensia rezultata se administreaza direct in gura sugarului cu ajutorul aplicatorului pus la dispozitie. Cand se utilizeaza suspensia orala gata preparata, continutul aplicatorului oral preumplut sau al tubului trebuie administrat in gura sugarului. Rotarix se poate administra concomitent cu alte vaccinuri.

Cum actioneaza Rotarix?

Rotarix contine cantitati mici de rotavirus, un virus care cauzeaza gastroenterita. Virusul este viu, dar virulenta sa a fost redusa, astfel incat sa nu cauzeze boala si sa permita utilizarea sa pentru vaccinare. Dupa ce copilul este vaccinat, sistemul imunitar (sistemul de aparare impotriva infectiilor) recunoaste virusul atenuat drept "strain" si produce anticorpi impotriva acestuia. Un anticorp este o proteina speciala care poate neutraliza sau distruge un antigen, cum ar fi un virus. Dupa vaccinare, sistemul

imunitar va fi capabil sa produca mai repede anticorpi cand este expus din nou la virus. Aceasta ajuta la protectia impotriva gastroenteritei cauzate de rotavirus. Dupa vaccinare, intre 78% si 95% dintre sugarii care primesc Rotarix dezvolta anticorpi impotriva rotavirusului.

Cum a fost studiat Rotarix?

In total, studiile clinice privind Rotarix au implicat peste 72 000 de sugari si s-au desfasurat in diferite tari din intreaga lume. Studiul principal a comparat eficacitatea si siguranta Rotarix cu cele ale placebo (un preparat inactiv) la peste 63 000 de sugari nascuti la termen (dupa o sarcina de cel putin 36 de saptamani).

Studiul a fost foarte extins deoarece a fost proiectat sa evalueze daca vaccinul produce un efect secundar sever, foarte rar, numit invaginatie, o afectiune in care un segment intestinal patrunde prin telescopare in alt segment intestinal, ceea ce determina un blocaj. Eficacitatea a fost masurata prin evaluarea numarului de sugari la care a aparut gastroenterita severa produsa de rotavirus in lunile de dupa vaccinare si inainte de varsta de un an.

Un studiu suplimentar a comparat siguranta Rotarix si placebo si capacitatea acestora de a stimula producerea de anticorpi la 1 009 sugari nascuti cu pana la 13 saptamani inainte de termen. Aceste rezultate au fost comparate cu rezultatele unui studiu la sugarii nascuti la termen care au fost vaccinati cu Rotarix.

Patru studii suplimentare au fost efectuate la peste 3 000 de copii, pentru a confirma faptul ca cele doua forme ale vaccinului sunt la fel de sigure si la fel de eficace in stimularea producerii de anticorpi impotriva rotavirusului.

Ce beneficii a prezentat Rotarix in timpul studiilor?

Rotarix a fost mai eficace decat placebo in prevenirea gastroenteritei severe cauzate de rotavirus. In studiul principal, numarul cazurilor de gastroenterita severa produsa de rotavirus a scazut in urma vaccinarii cu Rotarix: 0,1% din sugarii vaccinati cu Rotarix, la care a fost evaluata eficacitatea, au facut gastroenterita severa cauzata de rotavirus (12 din peste 9 000), comparativ cu 0,9 % din sugarii care au primit placebo (77 din aproape 9 000).

Studiul la sugarii nascuti inainte de termen a aratat ca Rotarix a fost bine tolerat si a produs niveluri similare de anticorpi cu cele ale copiilor nascuti la termen.

Care sunt riscurile asociate cu Rotarix?

In studiul principal, in care peste 31 500 de sugari au primit Rotarix si peste 31 500 au primit placebo, in urma vaccinarii cu Rotarix, invaginatia a aparut la noua sugari, comparativ cu 16 sugari la care aceasta boala a aparut dupa ce au primit placebo. Acest lucru demonstreaza ca nu exista un risc crescut de invaginatie asociat cu Rotarix. Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Rotarix (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt iritabilitatea si lipsa poftei de mancare. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Rotarix, a se consulta prospectul.

Rotarix nu se administreaza sugarilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la oricare dintre ingredientele vaccinului. Se interzice administrarea sa la sugarii care au prezentat semne de alergie dupa administrarea anterioara a unei doze de vaccin impotriva rotavirusului, care au prezentat invaginatie in trecut sau care prezinta afectiuni intestinale care ar putea sa-i supuna riscului de invaginatie. La sugarii care au febra mare, brusc instalata, diaree sau varsaturi, vaccinarea cu Rotarix trebuie amanata. Pentru lista completa a restrictiilor, a se consulta prospectul.

Rotarix nu trebuie in niciun caz injectat.

Ca in cazul tuturor vaccinurilor, daca Rotarix se administreaza la sugarii nascuti foarte prematur, exista riscul ca acestia sa prezinte apnee (pauze scurte in respiratie). Functia lor respiratorie trebuie monitorizata timp de pana la trei zile dupa vaccinare, mai ales dupa prima vaccinare.

De ce a fost aprobat Rotarix?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Rotarix sunt mai mari decat riscurile sale pentru vaccinarea copiilor incepand de la varsta de sase saptamani in scopul prevenirii gastroenteritei cauzate de infectia cu rotavirus. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Rotarix.

Alte informatii despre Rotarix:

Comisia Europeana a acordat GlaxoSmithKline Biologicals s.a. o autorizatie de introducere pe piata pentru Rotarix, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 21 februarie 2006.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 09-2009.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...